Home / 2021 / Knjaževac : Razvoj ženskog agro-preduzetništva u Jugoistočnoj Srbiji

Knjaževac : Razvoj ženskog agro-preduzetništva u Jugoistočnoj Srbiji

karitas-si.

karitas-si.

 

Slovenački Karitas u saradnji sa Karitasom Beogradske nadbiskupije sprovodi dvogodišnji projekat (2020-2022)  „Razvoj ženskog agro-preduzetništva u Jugoistočnoj Srbiji“  ,   koji  sufinansira Ministarstvo spoljnih poslova Republike Slovenije.Ovim projektom obuhvaćena je i opština Knjaževac

Mala poljoprivredna gazdinstva koja se bave preradom voća i povrća sa teritorije opština Aleksinac, Ražanj i Knjaževac tokom prethodnih sedmica realizovala su radove za potrebe adaptacije prostorija za preradu, skladištenje i prodaju poljoprivrednih proizvoda

Konkurs je imao za cilj da se unaprede higijensko-sanitarni uslovi na domaćinstvima aktivnim u ovoj oblasti, a pomoć je dodeljena u vidu građevinskog materijala kao jednokratna i bespovratna.

Prethodnih dana organizovana je i Studijska poseta domaćih prerađivača hrane iz jugoistočne Srbije Sloveniji.

Ljiljana  Mihajlović iz Knjaževca : ” Zadovoljna sa tehnološkim i marketinškim obukama koje su održane poslednjih meseci, uprkos epidemiji, mnogo su nam značile. Učili smo o marketingu i društvenim mrežama, kako staviti proizvod na tržište i prodati ga. “

Ukupan iznos dodeljene pomoći je preko 18000 evra, a pomoć su dobile 42 žene. U najvećem broju slučajeva, odobrena sredstva upotrebljena su za obezbeđivanje sanitarnih čvorova, oblaganje prostorija vodootpornim materijalima, proširivanje prostorija za preradu voća i povrća, zamenu dotrajale stolarije i nabavku izolacionih materijala.

Iz Karitasa u Aleksincu saopštavaju da su u oktobru i novembru mesecu održane poslednje praktične radionice za pripremu prerađevina od voća i povrća.

−Uz pomoć tehnologa, 64 žene, mahom poljoprivrednice, imale su priliku da prođu tehnološki postupak proizvodnje prethodno izabranih proizvoda. Poslednje u nizu održane su radionice za preradu dunje u selima opština Knjaževac i Ražanj, na kojima su pripremani sokovi i slatka zimnica od ovog voća. U cilju preventivne zaštite od virusa KOVID-19 i u skladu sa merama nadležnih institucija, polaznice su bile podeljene u male grupe, a radionice realizovane na samim poljoprivrednim domaćinstvima − kaže Goran Žalac, direktor Karitasa u Aleksincu.

On još i kaže da se nakon završetka radionica pristupilo terenskim posetama za kontrolu skladišnih uslova, kao i samih proizvoda. U domaćinstvima koja ne zadovoljavaju minimalne uslove definisane pravilnikom, korisnice projekta dobile su preporuke o neophodnim izmenama, a zatim, uz konsultaciju sa tehnologom, obavile izbor proizvoda za analizu zdravstvene ispravnosti i bezbednosti. Analizu oko 100 poljoprivrednih prerađevina je tokom decembra izvršio Zavod za javno zdravlje Valjevo.

Iz ove organizacije najavljuju da je za ovu godinu planirana kupovina staklene ambalaže i izrada etiketa za žene, kao i konkurs za bespovratna sredstva namenjena radovima na renoviranju prostorija za preradu voća i povrća u poljoprivrednim domaćinstvima. U februaru i martu će biti organizovana i obuka na temu onlajn prodaje poljoprivrednih proizvoda, dok će realizacija promotivnih aktivnosti i učešće žena na prodajnim sajmovima zavisiti od epidemiološke situacije i aktuelnih mera preventivne zaštite.izvor Knjaževačke vesti/http://alpress.rs//karitas-si.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

U Subotu KK Knjaževac 1950 : KK Topličanin

U subotu 16. oktobra počinje takmičenje u 1.Srpskoj ligi Istok. U Hali ...