Home / Drugi pišu / Knjaževac predtakmičarskih centar Guče

Knjaževac predtakmičarskih centar Guče

Dragačevski sabor trubača u Guči ove godine održaće se od 9. do 13. avgusta. Povodom najveće trubačke fešte na Balkanu, održan je radni sastanak Upravnog odbora Centra za kulturu i Saborskog odbora, gde se govorilo o pripremama za predstojeći 57. Sabor.

Od ove godine biće i novih predtakmičarskih centara, a možda i neki postojeći ukinuti, a rok da se podnesu prijave je 15.mart. Zainteresovani su Knjaževac, Požega, Vladičin Han, Leskovac, Prijepolje (Kolovrat) a razgovara se i sa Vrnjačkom Banjom

Uvedne su mnoge novine sa ciljem vraćanja Sabora trubača izvornim vrednostima, a najavljeno je da od ove godine neće biti nastupa estradnih umetnika.

Utvrđen je predlog programa ove manifestacije prema kojem će se, svih pet dana trajanja, na glavnoj pozornici ređati najbolji trubači iz Srbije. Šest sati programa biće posvećeno isključivo trubačkim majstorima. Osim finalnog (subota) i takmičenja majstora trube (nedelja) tu su i ponoćni i koncerti naših najpopularnijih trubača: Dejana Petrovića, Dejana Lazarevića i Dejana Jevđića, Bobana Markovića i Ekrema Mamutovića, Veljka Ostojića… pobednika prošlogodišnjeg Sabora trubača, finalno takmičenje mladih orkestara, inostrani orkestri, kao i drugi tradicionalni programski sadržaji.
Guča

Foto: Petar Marković / RAS Srbija Guča

Od ove godine biće i novih predtakmičarskih centara, a možda i neki postojeći ukinuti, a rok da se podnesu prijave je 15.mart. Zainteresovani su Knjaževac, Požega, Vladičin Han, Leskovac, Prijepolje (Kolovrat) a razgovara se i sa Vrnjačkom Banjom. Novina je i da majstore trube, od sada, postaje onaj koji ima tri osvojene pobede, dve pobede i navršenih 50 godina života i navršenih 60 godina života i najmanje 20 godina učešća na finalnom takmičenju. Osvajač titule “Šampion Guče” kad navrši 65 godina života biće predložen za nacionalnu penziju ako istu nije ostvario po drugom osnovu.

Organizator će najverovatnije ukinuti direktne TV prenose, jer čarobni zvuk trube i saborska atmosfera jedino se mogu osetiti na pravi način uživo u Guči.

Doneće se poseban marketing Sabora, plan razvoja infrastrukure i priprema u susret 60. jubilarnom saboru 2020. godine, Guča će ove godine biti bez estradnih zvezda, ulaz besplatan za sve programske sadržaje na obe pozornice, poseban status imaće generalni sponzor, šatre se vraćaju u Crkvenu portu a svi detalji biće poznati do 1.maja kada će biti otvoren i Dom trubača za koji su sredstva obezbedili Ministarstvo trgovine i turizma i opstina Lučani od ostvarenih saborskih prihoda.

 Izvor blic.rs

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Knjaževac : U četvrtak Svečana dodela stipendija

Opština Knjaževac je za ovu školsku godinu, po raspisanim konkursima, dodelila 306 ...