Home / Knjaževac / Knjaževac : Održana tribina “Stop nasilju !”

Knjaževac : Održana tribina “Stop nasilju !”

Udruženja NEON i Ženska inicijativa organizovali su danas tribinu pod nazivom ”Stop nasilju”. O rezultatima primene novog Zakona o nasilju u porodici, ulozi porodice, škole i medija, govorili su Jelena Žarić Kovačević, narodna poslanica i Slaviša Kovačević, redovni profesor Pravnog fakulteta u Nišu.

Otvarajući tribinu, Jelena Žarić Kovačević istakla je da na temu nasilja nad ženama treba govoriti 365 dana u godini, a ne samo tokom Kampanje 16 dana aktivizma .

Tribina je organizovana u okviru projekta  ”Kancelarija za besplatnu pravnu pomoć”, koji finanisira opština Knjaževac, a realizuju Neon i Ženska inicijativa.

” Svakodnevno moramo biti svesni pojave koja ugrožava sve nas, i naše porodice, a to je nasilje. Nasilje u porodici je poprimilo ozbiljne razmere i ukazalo na potrebu donošenja novog zakona, koji je stupio na snagu juna 2017.godine. Od tada statistički podaci pokazuju pomak u delu odnosa sistema prema žrtvama, ali i prema nasilnicima, u većoj efikasnosti državnih organa i većoj stručnosti službenika koji su direktni akteri u situacijama nasilja. U svakom trenutku koristim priliku da govorim koliko je suzbijanje nasilja važno, da svojim učešćem u kampanjama protiv nasilja i aktivizmom pozovem i druge da se uključe i da pre svega utilemo na podizanje svesti o ovoj pojavi, ali i da pomognemo žrtvama nasilja. Opravdanje za nasilje ne postoji i svi zajedno se moramo boriti da ohrabrimo žrtve, ali ga i sami prijavimo ako imamo saznanja da se desilo” navodi Žarić Kovačević.



Priča o borbi protiv nasilja nad ženama ne može se odvojiti od priče o rodnoj ravnopravnosti – borbom za rodno ravnopravnije društvo, borimo se i za smanjenje nasilja nad ženama, istaknuto je na ovoj tribini.

“Porodica je društvo u malom, svi bitni odnosi koji se događaju u društvu se prelamaju u porodici, a inače je porodica najranjivija na sve te okolnosti i izazove koji su patološkog tipa. Posle svih godina koje smo preživeli, imamo jedan dominantan nasilni obrazac unutar društva, koji se reflektuje i na porodicu. Paradoksalno, porodica je mesto konflikta, ali i mesto gde konflikti moraju da se prevladavaju”, naglasio je prodekan Pravnog fakulteta Slaviša Kovačević.

Jasna poruka  ove tribine je da  o nasilju  treba da se govori, jer to pomaže, pre svega, žrtvama, koje osećaju da nisu same, da imaju podršku društva i države.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...