Home / Istorijski dogadjaji / Knjaževac : Obeležen Savindan u Muzeju (Foto & Video)

Knjaževac : Obeležen Savindan u Muzeju (Foto & Video)

-U Zavičajnom muzeju u Knjaževcu obeležen je  Savindan.

Tradicionalno već više od četvrt veka  ovaj dan se obeležava otvaranjem izložbe likovnih radova dece iz vrtića, te učenika osnovnih i srednjih škola.

U okruženju najlepših likovnih radova knjaževačke dece i mladih, u galeriji Zavičajnog muzeja otvoren je Dečiji likovni salon ”Sveti Sava”. Slavski kolač, porodica Ilijić presekla je u prisustvu protojereja Perice Božunovića, predavši ga za narednu godinu devojčici Ivi Denković. Besedila je direktorka Narodne biblioteke ”Njegoš” Vladana Stojadinović. Dan Svetog Save ima izuzetan značaj u našoj nacionalnoj, ali i u zavičajnoj istoriji, kazala je ona.

”Ovo je dan od kog se beleži kulturna istorija naše varoši, jer je slučaj hteo da se  ”licem na Svetog Savu”, pre više od veka i po, 1860. godine, u Knjaževcu osnuje najstarija kuća kulture – Knjaževačko čitalište”.

Ime Svetog Save pre svega se vezuje za školu, obrazovanje, znanje, nešto što nije materijalno i prolazno, naglasila je Stojadinović.

”Želim da vam kažem da je jedini autoritet koji se bezuslovno poštuje i kome se veruje, autoritet znanja. Nikakvi drugi autoriteti nemaju težinu, ako nisu znanjem ukrašeni.”

Cilj ove manifestacije koja traje više od četvrt veka, je da promoviše dečje stvaralaštvo, podsetila je direktorka Muzeja Milena Milošević Micić.

”Prethodnih 25 godina, zajedno sa porodicom Mihajlović, uspeli smo da realizujemo jednu veoma ozbiljnu i veoma dobru manifestaciju. Puna galerija dece opravdanje zašto nešto ovako treba da postoji. Dečje stvaralaštvo ima veliki potencijal, a moramo da razmišljamo na koji način treba da osavremenimo ovu izložbu u cilju što dugovečnije manifestacije.”

Likovni salon, koji je dobio ime po velikom srpskom prosvetitelju, biće u galeriji Muzeja otvoren do 10. februara.

O Svetom Savi govorili su i učenici Osnovne škole ”Vuk Karadžić”, a najuspešnijim autorima likovnih radova i slavskih kolača uručene su nagrade.

Snimak uručenja nagrada sa pratećim fotografijama možete videti u nastavku teksta.





[FAG id=48417]


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...