Home / 2021 / Knjaževac među osnivačima Turističke Regije južne i istočne Srbije

Knjaževac među osnivačima Turističke Regije južne i istočne Srbije

Knjaževac, Niš, Aleksinac, Svrljig, Prokuplje, Sokobanja i Gadžin Han biće povezani turističkom regijom južne i istočne Srbije, a inicijativa za njeno osnivanje pokrenuta je, kako objašnjavaju predstavnici ovih gradova i opština, kako bi se turistima ponudila jedinstvena ponuda i kako bi zajednički promovisali svoje potencijale. Kako je istaknuto, projekat će biti gotov za od dve do tri godine.

Da idejom sa spoje turističke destinacije juga i istoka Srbije, danas su se na niškom Prirodno-matematničkom fakultetu okupili predstavnici gradova i opština, kao i stručnjaci za turizam.

Prema rečima gradonačelnice Niš Dragane Sotirovski, istraživanja su pokazala da se turisti u Nišu i okolini zadržavaju prosečno oko pet dana, pa je ideja formiranja turističke regije da im za to vreme bude ponuđen jedinstven turistički proizvod.


Smatramo da jedino udruživanjem možemo da imamo jedinstven turistički proizvod koji bismo ponudili turistima. Sve što je u radijusu od nekih 100 kilometara od našeg aerodroma dolazi u obzir i zato smo uzeli i delove susednog Topličkog okruga, pre svega Prokuplje. Važno je da u jednoj regiji imamo planine, banje, jezera, reke i klisure – objašnjava Sotirovski.

Ideja je i da buduća regija doprinese razvoju lokalne privrede, kao i da zajedno promovišu svoje destinacije.

Kada se nađemo na našim i svetskim sajmovima, možemo jedinstveno da nudimo sve ove lepote Srbije i da uključimo pre svega privredu. Bez privrede sa lokala budućnost regije nije moguća i to nam je jako važno. Nadam se da ćemo uspeti, koliko god ovaj proces dugo trajao – kaže Sotirovski.

Ko će voditi projekat znaće se kada on bude raspisan, ističe profesor sa Departmana za geografiju i turizam PMF-a Aleksandar Radivojević i dodaje da je jedna od ideja i bolji plasman poljoprivrednih proizvoda.Izvor http://www.aleksinac.net/.juznevesti.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

U Regionalnom centru predavanje za pčelare

Udruženje pčelara “Lipa” organizuje predavanje za pčelare na temu “Izimljavanje pčelinjih zajednica”. ...