Home / Knjaževac / Knjaževac : Ko ne očisti sneg plaća kaznu !!!

Knjaževac : Ko ne očisti sneg plaća kaznu !!!

Opština knjaževac

Knjaževčani  moraju da uzmu lopate u ruke i uklone sneg i led sa trotoara ispred svojih ulaza inače rizikuju da budu kažnjeni. Obavezno uklanjanje leda oko zgrada.

Opštinska uprava Knjaževac obaveštava korisnike stambenih, poslovnih i drugih prostorija da su u obavezi  da uklone sneg i led sa trotoara i drugih javnih površina.

Sneg i led se moraju očistiti odmah po prestanku padavina. Ako je do prestanka padavina došlo u toku noći, sneg i led treba očistiti najkasnije do osam časova narednog dana dužinom objekta koji se koristi, svako prema svom stambenom, ili poslovnom objektu, dvorištu, ili placu, kako bi se obezbedilo bezbedno kretanje pešaka.

Izvršenje ove obaveze kontrolisaće komunalna inspekcija, koja će za neočišćeni sneg i led izricati novčanu kaznu na licu mesta, ili pokretati prekršajni postupak.

STANARI stambenih zgrada i kuća u Knjaževcu  moraće da uzmu lopate u ruke i između sebe podele zadatke u vezi sa uklanjanjem snega i leda sa trotoara ispred svojih ulaza. U suprotnom, biće zatrpani ne samo belim pokrivačem, već i kovertama sa prekršajnim prijavama i kaznama u iznosu od 5.000 dinara za fizička, do 50.000 za koliko će se teretiti pravna lica.

Odluka o komunalnom redu opštine Knjaževac  jasno definiše i dužnosti sugrađana i pravnih lica i u zimskom periodu. To podrazumeva obavezno uklanjanje ledenica sa krovova i isturenih delova zgrade, kao i čišćenje ulaza u stambene i poslovne objekte, bilo da je reč o vlasnicima tih objekata ili njihovim zakupcima.

– Za uklanjanje snega i leda sa trotoara širine do pet metara, koji se nalaze ispred zgrade, poslovnog objekta, neizgrađenog građevinskog zemljišta, prilazne staze odgovorna su lica koja koriste nepokretnosti – navodi se u odluci.

Iz Komunalne policije napominju da se prilikom uklanjanja snega i leda ne smeju zatrpavati slivnici, niti se sme ometati saobraćaj na kolovozu i prolaz pešaka.

SAVETI MAJSTORA: Sneg i led nisu bauk

BROJNE kompanije koje prave automobile, ali i opremu za njih, potrudile su se ovih dana da vozačima pruže korisne informacije i savete za bezbednu vožnju u zimskim uslovima.

Ovog puta izdvajamo nekoliko saveta “Gudjira” za vozače.

Posebnu pažnju poklonite pneumaticima, poručuju iz ove kompanije vozačima. U zimskim uslovima je optimalno prianjanje od ključne važnosti za sigurnu vožnju, zato se potrudite da vaše vozilo bude opremljeno odgovarajućim zimskim pneumaticima sa dovoljno dubokim gazećim slojem.

Posvetite pažnju i pritisku u pneumaticima, proverite ga barem jednom mesečno i po potrebi podesite, a redovno pregledajte i pneumatike da biste otkrili eventualna oštećenja i neravnomerno habanje.




Pre nego što krenete temeljno očistite sneg i led sa vozila, nemojte zaboraviti sneg na krovu, poklopcu motora i gepeku. Temeljno očistite kako vetrobransko, tako i ostala stakla i retrovizore, time obezbeđujete optimalnu vidljivost tokom vožnje. Ne zaboravite da očistite i farove. Proverite i u kakvom su stanju brisači.

U zimskim uslovima planirajte početak kočenja ranije nego uobičajeno jer je na snegu i ledu zaustavni put vozila duži. Takođe je preporučljivo da papučicu kočnice pritiskate manjom snagom. Kada skrećete nemojte nikad istovremeno i da ubrzavate ili kočite. Ako od vozila zahtevate dve radnje istovremeno, npr. kočenje i skretanje ili ubrzavanje i skretanje, to može da ugrozi vašu kontrolu nad vozilom.

Iznenadni manevri kao što su naglo kočenje, brzo okretanje volana ili iznenadno ubrzavanje mogu negativno da utiču na dinamiku automobila i dovedu do gubitka kontrole nad vozilom.

Budite vrlo obazrivi na mostovima i nadvožnjacima. Na njima postoji veća mogućnost poledice.

AMBASADOR „OPELA“ UPOZORAVA

– Vožnja po klizavoj podlozi može biti zabavna, sve dok dotična osoba ima skije prikačene na stopala ili dok sedi na sankama. Situacija je nešto drugačija za vozače – kaže “Opelov” brend ambasador Joahim Jokel Vinkelhok poznati automobilista, nekadašnji vozač F1.

Razvijanje osećaja za automobil i kočnice je izuzetno važno. Vozači treba da nauče kako da koriste svoj visokotehnološki “alat” na pravi način i naviknu se na rad sistema kontrole trakcije (ESP) i ABS-a.

Nekadašnji pobednik Le Mana je ima još jednu sugestiju:

– Vozite na velikom, praznom parking-prostoru kada je asfalt mokar ili prekriven snegom i pritisnite snažno papučicu kočnice da uvidite kako automobil reaguje. Ljudi koji upiju takvo iskustvo i steknu osećaj, mogu da izvuku koristi i intuitivno reaguju na pravi način u teškim situacijama.




KV/novosti.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...