Home / Dom učenika / Knjaževac : Dom učenika srednjih škola obeležio 70 godina postojanja i rada

Knjaževac : Dom učenika srednjih škola obeležio 70 godina postojanja i rada

Velikom svečanošću, organizovanom u ponedeljak, osmog aprila, u knjaževačkom Domu kulture, Dom učenika srednjih škola obeležio je 70 godina postojanja i rada.

Dom učenika srednjih škola u Knjaževcu obeležava jubilej – sedam decenija postojanja i rada. Osnovan 1949. godine, odlukom tadašnjeg Sreza timočkog kao ustanova socijalno – vaspitnog karaktera, Dom je jedna od najstarijih institucija te vrste u zemlji, okrenuta ka budućnosti.

”Imperativ današnjeg vremena je da Dom postane inspirativan za život naših učenika. Trudićemo se da pratimo korak savremenog društva i ono najbolje implementiramo deci”, kazao je Darko Ristić, direktor Doma učenika.

Vremena kada se počinjalo i kada je dom bio mesto gde su utočište nalazila deca iz socijalno ugroženih porodica, ratna siročad prisetili su se vaspitači Vladimir Radosavljević i Dobrila Jovanović. Dom učenika se najboljim đacima, te ustanovama i institucijama sa kojima sarađuje, odužio zahvalnicama.



”Sedamdeset godina trajanja neke institucije potvrđuje opravdanost formiranja takve institucije i kvalitet njenog trajanja. Naša je želja da deca koja borave u Domu, ostanu da žive i rade u Knjaževcu”, kazao je predsednik Opštine Milan Đokić. Svečanosti su svojim muzicranjem, rečima i pokretom doprineli folklorni ansambl, recitatori, instrumentalisti, da bi, na kraju, pozornica pripala dramskom anasamblu i predstavi ”Garavi sokak”. Komad je urađen po motivima knjige Miroslava Antića, u kojoj se sa puno duha govori o romskoj deci i njihovom odrastanju u ”Garavom sokaku”. Sa učenicima koji žive u Domu učenika, komad je pripremila najpoznatija knjaževačka glumica, Mirjana Jovanović.

Sedamdeset godina rada Doma učenika obeleženo je i malom retrospektivnom izložbom u velikoj galeriji Doma kulture.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...