Home / Knjaževac / Knjaževac : Danas održana 48.Sednica opštinskog veća

Knjaževac : Danas održana 48.Sednica opštinskog veća

Na današnjoj 48.Sednici opštinskog veća Opštine Knjaževac većnici su se saglasili o raspodeli sredstava udruženjima u oblasti poljoprivrede nakon raspisanog konkursa. Na sednici je pokrenuta inicijativa za izradu programa komasacije, kao preduslova za isplativije i ekonomičnije bavljenje poljoprivredom. 

Odluka o raspodeli sredstava iz budžetskog agranog fonda nakon sprovedenog konkursa koji je namenjenog jačanju udruženja u oblasti poljoprivrede bila je jedna od tema damašnje sednice Opštinskog veća. Novac da se bolje predstave tržištu i unapredne proizvdonju dobili su vinari i pčelari, kaže predsednik opštine Milan Đokić.

”Ukupno 2.200.000 dinara dodeljeno je Udruženju proizvođača vina i rakoja, Udruženju pčelara ”Lipa” i Udruženju pčelara ”Organik”. Siguran sam da ćemo ono što su oni predvideli projektima, imati realizovano. To je otvraanje manjih prodajnih objekata, pre svega u Beogradu, gde će se prodavati knjaževačka vina. Udruženje ”Lipa” planira sadnju medonosnog bilja, a Udruženje ”Organik” sertifikaciju za organsku proizvodnju meda.”

Kako bi se seoska imanja povezala i ukrupnila i time stvorili uslovi za isplativije bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom, poknenuta je inicijativa za izradu programa komasacije, što je, prema Đokićevim rečima, jedna od najvažnijih odluka u ovoj godini.



”Možda je jedna od najvažnijih odluka u ovoj godini ta da se započne komasacija u 13 katastarskih opština doline Timoka od Knjaževca do Minićeva. Drugi korak je izrada programa koamasacije, kada ćemo tačno znati koliki je obuhvat komasacije, kolike će površine biti komasirane, koliki su troškovi…Pretpostavljamo da će oko 4000 hektara kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta u dolini Timoka biti ukrupnjeno i na taj način stanovncima ovog kraja biti omogućeno da se poljoprivredom bave na većim parcelama i na daleko isplativiji i ekonomičniji način.”

Većnici su dali saglasnost na nacrt memoranduma o saradnji i učešću opštine Knjaževac u realizaciji programa priprema vrhunskih sportista u individualnim olimpijskim sportskim granama, koji su kandidati za učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.



K.I

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...