Home / 2021 / Knjaževac : AGENCIJA I MUP U ZAJEDNIČKOJ KAMPANJI „VEŽI POJAS, NE PREKIDAJ ŽIVOT“ (Video)

Knjaževac : AGENCIJA I MUP U ZAJEDNIČKOJ KAMPANJI „VEŽI POJAS, NE PREKIDAJ ŽIVOT“ (Video)

Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja pokrenulo je kampanju o odgovornom ponašanju u saobraćaju – obaveznom korišćenju sigurnosnog pojasa i pravilnom prevoženju dece u vozilima. Tokom naredne sedmice, u sklopu kampanje, biće pojačana kontrola učesnika u saobraćaju.

Tokom 2020. godine, pripadnici saobraćajne policije Policijske uprave u Zaječaru otkrili su i sankcionisali su ukupno 3617 prekršaja nekorišćenja sigurnosnog pojasa u toku vožnje na način koji je predvideo proizvođač vozila, od čega je 3336 prekršaja učinjeno od strane vozača, dok je 281 prekršaj učinjen od strane putnika u vozilu.

Policijska stanica Knjaževac sankcionisala je ukupno 865 učesnika u saobraćaju od toga  704 vozača i 161 putnika u vozilu.

U prva dva meseca ove godine pripadnici saobraćajne policije Policijske uprave u Zaječaru otkrili su i sankcionisali su ukupno 471 prekršaj nekorišćenja sigurnosnog pojasa u toku vožnje, od čega je 432 prekršaja učinjeno od strane vozača, dok je 39 prekršaja učinjeno od strane putnika u vozilu.

Policija u Knjaževcu za prva dve meseca ove godine sankcionisala je ukupno 129 prekršaja nekorišćenja sigurnosnog pojasa u toku vožnje od toga 114 prekršaja učinjeno od strane vozača, dok je 15 prekršaja učinjeno od strane putnika u vozilu.Ovo je ujedno i Policijska stanica sa najviše izvršenih kontrola u odnosu na susedne opštine.Policijska stanica Sokobanja ukupno je sankcionisala 36 od toga 26 vozača i 10 suvozača, PS Boljevac 24, od toga 23 vozača i jednog suvozača.

Iako kontrola korišćenja sigurnosnih pojaseva tokom vožnje predstavlja jednu od redovnih aktivnosti, tokom 2020. godine, pripadnici saobraćajne policije Policijske uprave u Zaječaru učestvovali su u više akcija kontrole saobraćaja, usmerenih na pojačanu kontrolu i otkrivanje prekršaja koji se na odnose na nekorišćenje sigurnosnog pojasa na način koji je predvideo proizvođač vozila, od kojih izdvajamo jednu centralnu i dve međunarodne akcije. U njima je otkriveno ukupno 813 prekršaja nekorišćenja sigurnosnog pojasa.




Napominjemo da je Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima je članom 30. predviđeno da: „Vozač i putnici u motornom vozilu u kome su ugrađeni, odnosno postoje mesta za ugradnju sigurnosnih pojaseva, dužni su da u saobraćaju na putu koriste“. Kazna za nepoštovanje date zakonske odredbe iznosi 10000 dinara, odnosno 5000 dinara ukoliko se plati u roku od 8 dana, od dana učinjenog prekršaja.

Istim Zakonom, članom 31. predviđeno je da: “U motornom vozilu na prednjem sedištu ne sme da se prevozi dete mlađe od 12 godina, kao ni lice koje nije sposobno da upravlja svojim postupcima.

Lice niže od 135 cm prevozi se vezano u odgovarajućem homologovanom bezbednosnom sedištu, koje je pričvršćeno za vozilo u skladu sa deklaracijom proizvođača vozila, odnosno proizvođača bezbednosnog sedišta, osim u vozilima za javni prevoz putnika.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, dete do tri godine može se prevoziti na prednjem sedištu, ukoliko se prevozi u bezbednosnom sedištu koje je okrenuto suprotno pravcu kretanja vozila, kada vozilo nema ili je isključen bezbednosni vazdušni jastuk.

Izuzetno od stava 2. ovog člana, lice starije od četiri godine može se prevoziti vezano sigurnosnim pojasom vozila uz upotrebu homologovanog bezbednosnog podmetača, ukoliko visina lica omogućava bezbedno vezivanje i ukoliko na mestu gde lice sedi postoji ugrađen naslon za glavu.

Izuzetno, odredbe iz st. 2. i 4. ovog člana ne primenjuju se u slučaju prevoza lica nižeg od 135 cm na sedištu u vozilu za koje po važećim propisima ne mora postojati sigurnosni pojas, odnosno priključak za vezivanje sigurnosnog pojasa.”

Kazna za nepoštovanje ove zakonske odredbe iznosi 5000 dinara, odnosno polovina od ovog iznosa ukoliko se plati u roku od 8 dana, od dana učinjenog prekršaja.

Što se tiče učestvovanja dece u saobraćajnim nezgodama, tokom 2020. godine na području cele Policijske uprave evidentirano je 9 nezgoda u kojima je stradalo 10 lica mlađa od 14 godina i to: jedno dete je izgubilo život, kao putnik u vozilu, jedno dete zadobilo tešku telesne povrede u svojstvu bicikliste, dok je 4 pešaka i 4 putnika u vozilu zadobilo lake telesne povrede.





Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...