Home / Drugi pišu / Kako je Knjaževčanin otišao u Kinu

Kako je Knjaževčanin otišao u Kinu

Mladi fudbalski trener iz Knjaževca Miloš Ćirić radi u najmnogoljudnijoj zemlji sveta. Trenutno na akademiji u Šenženu, fudbalu uči decu od 6 do 12 godina.

ZNAMO da u Kini kao trener radi Dragan Piksi Stojković, u trećoj ligi je Aleksandar Kristić, do skora je tamo bio i Aleksandar Stanojević, ranije su radili Slobodan Santrač, Milovan Đorić, Dragan Okuka, Radomir Antić… Za Miloša Ćirića većina nije čula, ali ovaj mladi Knjaževčanin već tri godine vrlo uspešno radi u najmnogoljudnijoj zemlji. Sreli smo se u Fošanu za vreme Svetskog prvenstvu u košarci, došao je da gleda selekciju Srbije protiv Filipina.U Nišu je završio DIF, ima i master, ali za bivšeg fudbalera Timočanina, iz rodnog Knjaževca, niškog Radničkog, Zemuna i niškog Sinđelića, profesorski poziv nije bio zanimljiv. Želeo je da bude fudbalski trener, stekao A licencu UEFA i 2016. poslao prijavu jednoj holandskoj firmi koja je za kinesko tržište tražila 60 fudbalskih trenera iz celog sveta. Miloš Ćirić je bio jedan od tih 60.

 

  • VODIO sam jedan seniorski tim u trećoj ligi, sada radim na akademiji “Džoi soker” u Šenženu, treniram decu od šest do 12 godina. Kinezi su poznati po strpljivosti, nigde ne žure sa fudbalom. Gledaju u budućnost, uvereni su da će se sve što ulažu u fudbal jednog dana vratiti – priča Ćirić.

 

Kaže mi da je Fošan “predgrađe Šenžena”. Čuj predgrađe, sa sedam miliona stanovnika. Priča da mu je dobro u Kini, ali da je glavni problem jezik:

  • Kinezi slabo ili nikako govore engleski. U hotelima je situacija povoljnija, ali na ulici, u restoranima i radnjama ide mnogo teže.

Ćirić sa stručnim štabom prvog seniorskog tima

 

IAKO je košarkaška dvorana u Fošanu bila lepo popunjena na utakmicama, Miloš kaže da je fudbal na prvom mestu:

  • Fudbal je daleko najpopularniji sport, još pamte Boru Milutinovića koji ih je odveo na Mundijal 2002. A od košarkaša ovde je Raduljica.

Pitam ga o Piksiju Stojkoviću, koji je takođe bio na meču Srbija – Filipini.

Miloš Ćirić i naš reporter u Fošanu

  • Piksiju trenutno ne ide najbolje, ali on ovde ima veliki kredit. Uzeo je “krš” od tima i ostvario dobar plasman, igrali su lepo. Osim toga, njegov klub je, zahvaljujući pre svega njemu, jedini u celoj Kini koji posluje pozitivno. U plusu je od prodaje igrača koje je Piksi afirmisao. Svi ostali klubovi su u minusu, žive isključivo od para koje daju vlasnici ili sponzori. Piksi zato opstaje.

Za kraj slikanje… Dvojica rođenih Knjaževčana u dalekoj Kini. Svet je (ponekad) mali.Izvor I foto http://www.novosti.rs

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

U Zaječaru predstavljen javni poziv ”Zaposleni po meri vašeg biznisa”

Javni poziv ”Zaposleni po meri vašeg biznisa”, namenjen poslodavcima, a u okviru ...