Home / Drugi pišu / I dalje traje prekid saobraćaja na pruzi od Zaječara do Niša

I dalje traje prekid saobraćaja na pruzi od Zaječara do Niša

Dizalica koja je stigla u selo Jasenovik kraj Niša kako bi posle 5 dana sklonila cisterne sa amonijakom, ispala je iz šina, prenose „Južne vesti“. Meštani su i dalje u selu i čekaju evakuaciju. Ni pet dana od incidenta nadležni ne odgovaraju na pitanja novinara o tome šta je uzrok prevrtanja cisterni – stara pruga na koju se meštani žale, ili su odgovorni privatni prevoznici.

Dve cisterne pune opasne materije, koje na sreću nisu iscurile, još od subote 19. januara stoje kraj pruge u selu Jasenovik.

Radnici od tada popravljaju prugu, kako bi vozovi mogli ponovo da prolaze. U selo je danas stigla i dizalica, koja je trebalo da skloni cisterne iz sela, a za jutros je bila najavljena i evakuacija stanovništa, pa je do daljeg odložena.
Ipak, kako saznajemo sa lica mesta,tri osovine dizalice su ispale iz šina, a radnici sada moraju da ih vrate kako bi nastavili posao.

Za to vreme, meštani su i dalje u selu, i  nema zvanične potvrde da li će i kada biti evakuisani.

Iz Ministarstva saobraćaja i Infrastrukture železnice ne odgovaraju na pitanja novinara zašto su radovi na popravci pruge oduženi. Nema odgovora ni na pitanja šta je uzrok iskliznuća cisterne sa amonijakom i da li je reč o pruzi koja nije remontovana decenijama, kako kažu meštani ili privatni prevoznik koji cisterne nije obezbedio po propisima.

Podsetimo, dve cisterne pune opasne materije ispale su iz šina pre 5 dana, oštećeno je oko 300 m pruge, a saobraćaj je blokiran i vozovi na pruzi Niš – Zaječar neće prolaziti do kraja nedelje.

Zbog nepristupačnog terena i teških uslova za sanaciju, kako kažu iz Železnica Srbije, pruga Niš – Zaječar na kojoj su se prevrnule cisterne sa amonijakom, biće u blokadi do kraja ove nedelje. Za april 2019. godine najavljuju i kompletnu rekonstrukciju ove pruge.

Vozovi idu samo od Zaječara do Svrljiga, a deonica Niš – Svrljig je u blokirana zbog havarije i oštećenja pruge kod Jasenovika. Iz Železnica navode da su tačne procene da će saobraćaj na ovom delu pruge biti u prekidu do kraja ove nedelje.

Ipak, direktor Železnica Miroljub jevtić navodi da se železnički saobraćaj u Srbiji u zimskim uslovima odvija potpuno bezbedno.

Direktor dodaje da vremenske neprilike nisu bile uzrok ni iskliznuća 2 cisterne privatnog operatera kod Jasenovika, na pruzi Niš – Zaječar.

Jevtić je za april najavio i prvu rekonstrukciju pruge Niš – Zaječar od kako je ona napravljena.

Red vožnje na Železničkoj stanici u Zaječaru izmenjen

Prema informacijama sa Železničke stanice Zaječar red vožnje iz Zaječara odvija se izmenjeno, tako da vozovi idu samo do Knjaževca i Svrljiga, ali ne i do Niša.

21. januara vozovi su saobraćali po sledećem redu vožnje:

  • Iz Zaječara prema Knježavcu: u 3:20h, u 11:53 h,
  • Iz Knjaževca prema Zaječaru: u 4:36h, i u 13:10h.
  • Iz Zaječara ka Svrljigu: u 6:15h, u 15:10h
  • Iz Svrljiga ka Zaječaru: u 8:35h, i u 17:30 .

Ovaj red vožnje važiće dok se ne raščisti deonica pruge, kod sela Jasenovnik, kažu u zaječarskoj Železničkoj stanici.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

NSZ: Danas Isplata redovne i privremene novčane naknade nezaposlenima

Redovna novčana naknada nezaposlenim licima za decembar prošle godine biće isplaćena, 20. ...