Home / 2021 / Ekipa TV Hram posetila Eparhiju timočku i Knjaževac (Foto)

Ekipa TV Hram posetila Eparhiju timočku i Knjaževac (Foto)

Članovi redakcije Televizije „Hram“, novinar-voditelj Slobodan Stojković i snimatelj Goran Milovanović, u pratnji katihete Branislava Ilića, boravili su od 15. do 19. juna 2021. godine u poseti Eparhiji timočkoj.

Nakon zvaničnog prijema kod Episkopa timočkog gosti su posetili Svetonikolajevsku obitelj manastira Bukovo nadomak Negotina. Put su nastavili ka sedištu arhijerejskog namesništva negotinskog, gde su posetili Saborni hram Svete Trojice, kao i stari negotinski hram Roždestva Presvete Bogorodice u kojem ih je ugostio nastojatelj navedenih hramova Marko Pajčin. Iz Mokranjčevog grada uputili su se ka drevnoj svetinji – manastiru Koroglaš, gde ih je sveštenik Marko Jokanović upoznao sa istorijatom i obnovom te svetinje koja nakon više decenija ponovo vaskrsava.

Drugog dana putovanje je nastavljeno ka Svetovaznesenskoj obitelji manastira Vratni i obnovljenoj Svetotrojičnoj obitelji manastira Manastirice, koji je zadužbina velikog podvižnika Svetog Nikodima Tismanskog. Grad Kladovo kao sedište arhijerejskog namesništva ključkog bila je sledeća stanica. O istorijatu i duhovnom značaju Svetogeorgijevskog hrama u Kladovu govorio je protonamesnik Dejan Pajić, arhijerejski namesnik ključki. Drugi dan je završen posetom Boru gde je goste dočekao protonamesnik Radoje Mijović, nastojatelj Svetogeorgijevskog hrama, u sedištu arhijerejskog namesništva borsko-porečkog.

Prijemom u Vladičanskom dvoru u Zaječaru nastavljena je poseta Eparhiji timočkoj. Svoje goste vladika Ilarion je poveo do Svetovazenesenskog hrama u zaječarskom naselju Kotlujevac, gde ih je upoznao sa izgradnjom velelepnog hrama koji će uskoro da zasija u punom sjaju. Putovanje je nastavljeno ka Petropavlovoj obitelji u Grlištu, gde je protonamesnik Zlatko Zdravković govorio o toj staroj svetinji i njenim osobenostima. Manastir Suvodol nadomak Knjaževca bio je sledeće mesto gde je priređena i trpeza ljubavi, a zatim je protosinđel Zaharija (Mitić), iguman manastira Svete Trojice nadomak Knjaževca, dočekao je goste. Drevni hram u Donjoj Kamenici bio je mesto duhovnog ukrepljenja. Dan je okončan posetom sedišta arhijerejskog namesništva knjaževačkog i Svetogeorgijevskog hrama u Knjaževcu.

Posetom Svetopreobraženskom hramu u Sokobanji i manastiru Jermenčić otpočeo je četvrti dan posete Eparhiji timočkoj. O navedenom hramu kao i obnovljenom manastiru Jermenčić govorio je protoprezviter Vanja Kovačević. Višednevna zvanična poseta svetinjama Eparhije timočke krunisana je obilaskom hrama Svetog proroka Ilije u Boljevcu i drevnim manastirima Krepičevcu, Lapušnji i Lozici. O boljevačkom hramu u kojem je sedište arhijerejskog namesništva boljevačkog, kao i o navedenim drevnim obiteljima govorio je protonamesnik Ristibor Stević, starešina boljevačke crkve.

ГАЛЕРИЈА:

Катихета Бранислав Илић

Izvor: Eparhija timočka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...