Home / 2021 / Država Ima novca – ministar finansija Siniša Mali

Država Ima novca – ministar finansija Siniša Mali

Država je i dalje spremna da najveći deo krize preuzme na sebe, poručio je ministar finansija Siniša Mali.

“Zdrave su nam javne finansije, imamo novca, i želimo da na pravi način pomognemo privredi i građanima da uspešno prevaziđu sve izazove koje je pandemija koronavirusa donela celom svetu”, dodao je on u objavi na Instagramu.

Podsetimo, kako je nedavno poručio kada ga je ugostila TV Prva, “upkos pandemiji, prosečne plate rastu, možda smo jedina zemlja u Evropi gde smo krenuli sa povećanjem plata, penzija, minimalne zarade”.

“Svi zajedno smo prošli kroz reforme od 2014. godine. Prosečne plate rastu, čak i sada u ekonomskoj krizi”, rekao je Mali, i dodao da prvi i drugi paket iznose 704 milijarde dinara, treći paket je 250 milijardi dinara.

Ministar je pokazao koje sve elemente sadrži paket pomoći koji sleduje građanima i privredi. Radi se o tri puta po pola minimalne zarade za 1,5 miliona radnika, što je ukupno 48.000 dinara.“Pomoći ćemo i turizmu i ugostiteljstvu koji će dobiti još jedan minimalac”, kazao je Mali. Kako je rekao, gradski hoteli dobijaju 350 evra po krevetu i 150 evra po smeštajnoj jedinici, a prošle godine je 312 hotela dobilu tu pomoć.

Mali je pomenuo da će u narednih nekoliko dana odlučiti da li će biti neke pomoći za nezaposlene.

On je podsetio da se prošle godine 6,1 milion građana Srbije prijavio za pomoć od 100 evra.

“Prijavljivanje za novu pomoć kreće 28. aprila, kao i prošle godine – preko kol-centra ili portala Trezora Republike Srbije”, rekao je ministar.

Prijavljivanje traje do maja, dakle ko napuni 18 godina između maja i novembra – ne može da se prijavi, objasnio je.

“Razgovaramo sa Ministarstvom poljoprivrede, da vidimo da li je neophodno podržati individualne poljoprivredne proizvođače. Nemojte da brinete, mi ćemo da pomognemo”, rekao je Mali za TV Prva.

Uz to, ministar je danas istakao da će nova nagradna igra “Uzmi račun i pobedi” početi na proleće ove godine.

“Pozitivna atmosfera oko nagradne igre i fiskalnih računa daje svoj rezultat u praksi, a mi ćemo sigurno u narednih par nedelja, brže nego što bilo ko očekuje, a nakon analize rezultata ove nagradne igre, izaći sa idejom i predlogom još jedne nagradne igre. Već sada znamo da ćemo imati dva kruga nagradne igre – jedan već na proleće, a drugi na jesen, odnosno zimu ove godine”, rekao je Mali.


Izvor https://www.b92.net/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...