Home / Drugi pišu / Država deli skoro 2 mlrd. RSD MSPP – ovo su uslovi

Država deli skoro 2 mlrd. RSD MSPP – ovo su uslovi

Ministarstvo privrede raspisalo je tri javna poziva, na osnovu kojih će MSP i preduzetnicima staviti na raspolaganje 1,7 milijardi dinara bespovratne pomoći.

Bespovratna sredstva Ministarstva privrede obezbedjena su kroz tri programa podrške – za razvojne projekte, za početnike u poslovanju i nabavku opreme, navedeno je u saopštenju.

Javni pozivi će biti otvoreni dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a najkasnije do kraja godine.

U okviru programa podsticanja preduzetništva, kroz razvojne projekte u 2019. godini, Ministarstvo je opredelilo 500 miliona dinara za bespovratna sredstava, za koja se preduzeća mogu prijaviti od danas.

Kako je objašnjeno, program je kombinacija granta koji čini do 20 odsto investicije, dok preostalih 80 odsto čini povoljan kredit Fonda za razvoj.
U cilju ravnomernog razvoja svih delova zemlje, Ministarstvo privrede će preduzećima iz najnerazvijenijih lokalnih samouprava odobravati i veće učešće bespovratnih sredstava – do 30 odsto ukupne investicije. ;

Za početnike u poslovanju i firme u početnoj fazi razvoja, Ministarstvo je obezbedilo 200 miliona dinara bespovratnih sredstava.

Program je takodje kombinacija granta koji može činiti 30 odsto investicije, i povoljnog kredita Fonda za preostalih 70 odsto ulaganja. I po ovom programu će se odobravati veće učešće granta za firme iz nerazvijenih lokalnih samouprava – do 40 odsto ukupne investicije.

Programom podrške malim preduzećima za nabavku nove opreme u 2019. godini, Ministarstvo je obezbedilo milijardu dinara za bespovratna sredstva.

Danas je, u okviru ovog programa, raspisan javni poziv za partnere u sufinansiranju, odnosno banke i lizing kuće, a poziv će biti otvoren do 11. februara.

Kako je saopšteno, po okončanju izbora partnera na programu i potpisivanja ugovora, Ministarstvo privrede će raspisati i javni poziv za mala i mikro preduzeća, preduzetnike i zadruge, za dodelu bespovratne pomoći.

Program je koncipiran tako da grant može činiti 25 odsto vrednosti opreme, 70 odsto troškova finansiraju partneri kreditom ili lizingom, dok preostalih pet odsto čini učešće samog preduzeća.

Iz Ministarstva privrede navode da uvažavaju potprebe privrede i njihovo veliko interesovanje za ovaj vid podrške, zbog čega je iz godine u godinu konkursna dokumentacija sve jednostavnija, a raspoloživa sredstava sve veća.

Cilj je sistemska podrška MSPP sektoru, unapređenje njihove konkurentnosti i modernizacija proizvodnje, podrška za započinjanje i širenje biznisa, otvaranje novih radnih mesta i doprinos ukupnom privrednom rastu.

Sve informacije i dokumentacija dostupni su na internet stranici Ministarstva privrede: www.privreda.gov.rs.
Izvor B92

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

U KNJAŽEVCU JOŠ 35 OBOLELIH OD KOVIDA -19

U utorak, 23.02.2021. godine u referentnu laboratoriju upućena su 22 PCR testa ...