Home / Drugi pišu / Donacija Zdravstvenom centru u Knjaževcu

Donacija Zdravstvenom centru u Knjaževcu

Zc Knjazevac

Evropska unija i Vlada Švajcarske su preko Evropskog Progresa opredelile 105.000 evra za nabavku medicinske opreme za zdravstvenu zaštitu žena, za domove zdravlja u Srbiji.

Novac će otići u domove zdravlja u Aleksincu, Babušnici, Beloj Palanci, Brusu, Doljevcu, Gadžinom Hanu, Merošini, Svrljigu i Zdravstvenom centru u Knjaževcu.

“Opšte zdravlje ženske populacije jeste osnovni uslov za kvalitet života žena, a odražava se na ukupno zdravlje stanovništva i dobrobit društva. Donatori EU i Vlada Švajcarske podržale su ovu aktivnost Evropskog PROGRESa koja je usmerena na unapređenje zdravstvene zaštite, kao i očuvanje reproduktivnog zdravlja žena”, rekao je menadžer Progresa Grem Tindal.
Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, svakog dana u Srbiji jedna žena umre, a četiri obole od raka grlića materice, dok je rak dojke najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji od kojeg svake godine oko 4.600 žena oboli.

Dom zdravlja u Aleksincu je u okviru donacije vredne 11.500 evra dobio novu ginekološku stolicu i video kolposkop, koji će poboljšati zdravstvenu uslugu koja se pruža ženama u ovoj opštini.

Nova medicinska oprema u vrednosti od 9.300 evra koja uključuje ginekološku stolicu i endovaginalnu sondu stigla je u Dom zdravlja u Beloj Palanci, dok je Dom zdravlja u Merošini pored ginekološke stolice dobio i CTG uredjaj.

U narednom periodu oprema će biti isporučena i drugim domovima zdravlja koji su obuhvaćeni ovom donacijom.Izvor Blic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Knjaževac : Održan sastanak sa predstavnicima stambenih zgrada

Na sinoć održanim sastancima sa predstavnicima stambenih zajednica, čulo se da u ...