Home / Najave / Danas je Sveti Alimpije – Srećna slava!

Danas je Sveti Alimpije – Srećna slava!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog prepodobnog Alimpija stolnika. Mnogim vernicima u Srbiji, ovo je krsna slava.

Sveti Alimpije je u mladosti služio kao đakon kod episkopa Todora u gradu Andrijanopolju. Željan usamljeničkog života udalji se na neko grčko groblje van grada, za koje se verovalo da je zlohudo mesto puno demona i nečistih sila. Tu pobode krst i sazida hram u čast svete Efimije svoje zaštitnice.  Pored hrama podiže visok stub, pope se na njega i tu u postu i molitvi provede 53 godine. U početku su se ljudi smejali njegovom podvigu, a onda počeše da ga poštuju i da se okupljaju oko njega.  Zatim tu nikoše i dva manastira, ženski i muški,a monahinje i monasi izabraše ga za svog duhovnika. Ovaj pravednik je doživeo stotinu godina i upokojio se 640. godine.

U narodu se priča da je on pregazio kugu, zaustavljao gubu, odbijao nezdrave vetrove i činio razna druga čuda. Praznuju ga i stočari, pa se na njegov dan ne upreže teleća stoka. Odlazi se rano u crkvu da bi sve bilo zdravo u narednoj godini.

 

субота 9. децембар (26.нов) Преподобни Алимпије Столпник пост

 

 

Преподобни Алимпије Столпник

Рођен у Адријанопољу граду Пафлагонијском и од малена предан Богу на службу Као ђакон служаше у цркви при епископу Теодору у томе граду. Но жељан усамљеничког живота, молитве и богомислија, Алимпије се удаљи на неко јелинско гробље ван града, од кога људи бегаху као од страшилишта због честих демонских привиђења. Ту он пободе крст, и сазида храм у част св. Ефимије, која му се беше јавила на сну. Покрај храма подиже столп висок, попе се на њ и проведе на њему у посту и молитви пуних 53 године. Ни подсмех људи ни злоба демона не могаху га одатле удаљити нити у намери његовој поколебати. Нарочито од демона претрпе овај светитељ безбројне беде. Не само да га демони разним привиђењима устрашаваху него га и камењем удараху, и не даваху му мира ни дању ни ноћу кроз дуго време. Но Алимпије мужествени ограђиваше себе од демонске силе крсним знамењем и именом Исусовим. Најзад га побеђени демони оставише и побегоше а људи почеше поштовати и долазити му ради молитве, утехе, поуке и исцелења. Около његовог столпа подигоше се два манастира, с једне стране мушки а с друге женски. У женском манастиру живљаху и матер његова и сестра. Св. Алимпије руковођаше монахе и монахиње са свога столпа примером и речима и сијаше свима као сунце са небеса указујући пут ка спасењу. Толику благодат имаше овај угодник Божји, да га често обасјаваше небеска светлост, и над њим се уздизаше до небеса стуб од те светлости. Беше Алимпије диван и моћан чудотворац како за живота тако и по смрти. Преживевши 100 година упокоји се 640. год. у време цара Ираклија. Од његових св. моштију сачувана је глава у Котломушком манастиру у Св. Гори.

Тропар (глас 1):Терпјенија столп бил јеси, ревновавиј праоцем преподобне, Јову во страстех, Јосифу во искушенијих, и безплотних житељству сиј в тјелеси, Алимпије оче наш, моли Христа Бога спастисја душам нашим.

Преподобни Јаков Отшелник

Из Сирије. Ученик св. Марона (14. фебр.) и савремених св. Симеона Столпника. Подвизавао се под отвореним небом; хранио се наквашеним сочивом. Чинио чудеса велика; чак и мртве васкрсавао именом Христовим. Цар Лав питао њега за мишљење о Халкидонском Сабору. Упокојио се мирно 457. год.

Преподобни Стилијан

Пафлагонац; земљак и савременик св. Алимпија. Имао превелику љубав према Господу Исусу, и због те љубави предавао се великим подвизима. Свега се одрекао, само да би имао неподељену љубав према Господу своме. Пред смрт ангели се јаве да му узму душу, и лице му засија као сунце. Чудотворац велики пре и после смрти. Помаже нарочито болесној деци и бездетним родитељима.

Преподобни Никон „Покајаније”

Родом из Јерменије. Побуђен речима Господњим: свак ко остави оца или мајку, примиће стоструко и наследиће живот вјечни, Никон остави заиста све ради Христа и оде у неки манастир, где се замонаши. Када се усаврши у свима добродетељима, он напусти манастир и пође да проповеда људима Јеванђеље. Непрестано је викао: Покајте се! због чега и би прозван „Покајаније”. Као проповедник он обиђе сву Анатолију и Пелопонез. Сотвори чудеса молитвом у име Христово и мирно пређе ка Господу свом љубљеном. Скончао у Спарти 998. год.

Свети Инокентије Иркутски, чудотворац

Скончао 1731. год. Чудотворне мошти откривене му 1804. год.

Одвезан од ствари, одвезан од света.
Од житејских брига и од страсног гњета
Сав предан молитви и богомислију —
То донесе славу светом Алимпију.
На столп висок, висок, он себе уздиже,
Тек даље од земље, – Богу ближе, ближе!
Сав предан молитви и богомислију —
То донесе славу светом Алимпију.
Нек громови грме, погодити неће.
Громовима Господ управља и креће.
Сав предан молитви и богомислију —
То донесе славу светом Алимпију…
Молитвом просија као сунце јасно
И име му оста кроз векове гласно.
Мисао о Богу створи бесмртника,
Алимпија дивног, Божјег угодника.
На небу се сада столп велики сија,
То је светла душа светог Алимпија.
И сада молитви сав је предан за нас
Алимпије, столпник – и јуче и данас.
Од њега се и сад зли духови крију.
А ми радујемо – светом Алимпију.

РАСУЂИВАЊЕ

Многи учени незнабошци су пришли цркви Христовој и крстили се само за то што црква Христова проповеда живот бесмртни као један доказани факт а не као неку слутњу разума људског. Свети Климент Римски изучио је био сву философију грчку и душа његова остала је незасићена и празна. Као младић од 24 године он је свом душом пожелео да дозна има ли још неког живота осим овога и бољег од овога? Философија му је давала само мишљења разних људи но никаквог стварног доказа. Он је туговао за својим изгубљеним родитељима и браћом, и непрестано се мучио питањем, да ли ће се он с њима видети у неком другом животу. Свевидећи Бог упути кораке његове тако, да се он срете с неким човеком, који му рече о хришћанима и о њиховој вери у загробни живот. То побуди младога Климента, да се одмах крене из Рима у Јудеју, да би тамо, у самој колевци хришћанске вере, дошао до поузданог сазнања односно загробног живота. Када је чуо проповед апостола Петра, сву засновану на Христу васкрсломе из мртвих, Климент презре сва нагађања философска, и срдачно усвоји веру Христову, крсти се и предаде сав на службу цркви Божјој. Тако онда, тако и данас: ко има јаку веру у Христа васкрслог, и јасно сазнање о загробном животу и суду, тај се лако решава на плаћање цене за улазак у тај живот, т.ј. на испуњење свих заповести Божјих.

СОЗЕРЦАЊЕ

Да созерцавам чудесно стварање света, и то:
1. како створи Господ Бог човека, и жену од човека;
2. како Адам и Ева беху наги, и не беше их срамота, јер не знађаху још за грех.

БЕСЕДА

о циљу разделења дарова, служби и звања
Да би се свети усавршили, на дјело
службе, на сазидање тијела Христова
(Еф. 4, 12).
Зато је Дух Свети разделио дарове, и учинио једне апостолима, друге пророцима, друге опет благовесницима, и пастирима и учитељима, – да би се свети, тј. верни хришћани, усавршили. Као што су у једноме дому части и службе подељене, те је једна част и служба родитеља, друга част и служба одраслих синова и кћери, трећа част и служба неодрасле деце и слугу, но све укупно служи на корист једно другоме, тако и у дому Божјем, у цркви светој: са сваком чашћу везана је и одговарајућа служба, а службе свих корисне су свима. Тако се поступно и мудро зида тијело Христово, црква Божја света. Сваки верни, помогнут од других, расте и развија се као члан тога тела, у светости и чистоти, и у одговарајућој мери и сразмери према целом великом телу. А цело тело, од почетка до краја времена, нарочито пак од ваплоћења Бога Слова на земљи па до Суда Страшнога, јесте црква Божја света. Тело – достојно бесмртности, грађевина – достојна Бога. Око људско не може је сву прегледати, нити ум људски схватити. Грађевина од изабрана материјала, од цигаља живих, од очију и срдаца. Без грубости и грдоба; без трулежи и нестројности. Све на свом месту, све прекрасно, у целини и у деловима. Ево, браћо, мете нашег путовања! Ево смисла нашег горења у пећи страдања! Ево живота нашег, бољег од свих планова наших и лепшег од свих жеља наших.
О Господе Исусе, човекољубиви Господе наш, не одбаци нас као лошу грађу, но углачај нас и узидај нас у тело Твоје бесмртно. Теби слава и хвала вавек. Амин.

Дан Нови Стари Празник
петак 1. децембар (18.нов) Свети мученик Платон; свети мученици Роман и Варул Отрок пост
субота 2. децембар (19.нов) Свети пророк Авдија; мученик Варлам и преподобни Јоасаф пост
недеља 3. децембар (20.нов) Преподобни Григорије Декаполит (Претпразништво Ваведења) пост
понедељак 4. децембар (21.нов) +++ ВАВЕДЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ пост
уторак 5. децембар (22.нов) Свети апостоли Филимон, Апфија и Архип; св. Мученица Кикилија пост
среда 6. децембар (23.нов) Свети Амфилохије Иконијски; свети Григорије; свети Александар Невски пост
четвртак 7. децембар (24.нов) Света великомученица Екатерина пост
петак 8. децембар (25.нов) Свети свештеномученик Климент (Оданије Ваведења) пост
субота 9. децембар (26.нов) Преподобни Алимпије Столпник пост
недеља 10. децембар (27.нов) Свети мученик Јаков Персијанац; свети Јаков Ростовски пост
понедељак 11. децембар (28.нов) Св. Преподобномученик Стефан; свети мученик Христо пост
уторак 12. децембар (29.нов) Свети мученици Парамон и Филумен пост
среда 13. децембар (30.нов) Свети апостол Андреј Првозвани пост
четвртак 14. децембар (1.дец) Свети пророк Наум; свети Филарет Милостиви пост
петак 15. децембар (2.дец) Свети пророк Авакум; свети Цар Урош; преподобни Јоаникије Девички пост
субота 16. децембар (3.дец) Свети пророк Софоније; преподобни Јован Ћутљиви пост
недеља 17. децембар (4.дец) Света великомученица Варвара; преподобни Јован Дамаскин (Детинци) пост
понедељак 18. децембар (5.дец) Преподобни Сава Освећени; свети Нектарије Битољски пост
уторак 19. децембар (6.дец) +++ СВЕТИ НИКОЛАЈ МИРЛИКИЈСКИ ЧУДОТВОРАЦ – НИКОЉДАН пост
среда 20. децембар (7.дец) Свети Амвросије; преподобни Григорије Горњачки пост
четвртак 21. децембар (8.дец) Преподобни Патапије; свети апостоли Состен, Аполос и други с њима пост
петак 22. децембар (9.дец) Зачеће свете Ане пост
субота 23. децембар (10.дец) Свети мученици Мина и други с њим; свети Јован, Деспот српски пост
недеља 24. децембар (11.дец) Преподобни Данило Столпник (Материце) пост
понедељак 25. децембар (12.дец) Преподобни Спиридон Чудотворац, епископ Тримитунски пост
уторак 26. децембар (13.дец) Св. Муч. Евстратије; св. свештеномуч. Гаврило; св. Никодим српски пост
среда 27. децембар (14.дец) Свети мученици Тирс, Левкије, Филимон, Аполоније и други с њима пост
четвртак 28. децембар (15.дец) Свети свештеномученик Елевтерије и преподобни Павле пост
петак 29. децембар (16.дец) Свети пророк Агеј; света Теофанија царица пост
субота 30. децембар (17.дец) Свети пророк Данило; свети преподобномуч. ђакон Авакум и игуман Пајсије пост
недеља 31. децембар (18.дец) Свети мученик Севастијан; свети Модест и други (Оци) пост

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...