Home / Drugi pišu / DANAS JE ROĐENJE PRESVETE BOGORODICE MALA GOSPOJINA

DANAS JE ROĐENJE PRESVETE BOGORODICE MALA GOSPOJINA

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik Rođenje presvete Bogorodice koji se još naziva i Mala Gospojina ili Mala Bogorodica.

Ovaj praznik spada u red najvećih crkvenih praznika, a danas se, veruje narod, završava i period Međudnevice – vremena između dva velika praznika posvećena devici Mariji – Velike i Male Gospojine.

ZAJEČAR DANAS OBELEŽAVA SLAVU SABORNOG HRAMA ROĐENJA PRESVETE BOGORODICE I SLAVU GRADA.

Svetom Arhijerejskom liturgijom u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru, danas je počelo svečano obeležavanje slave ovog Hrama i Grada Zaječara, Male Gospojine.

Mala Gospijina se u Srbiji smatra velikim narodnim praznikom. Smatra se da se od danas više ne ide u šume, jer napolje izlaze zveri i i priroda se sprema za zimu. Još jedno narodno verovanje kaže da kada je na Malu Gospojinu vedro, i jesen će biti vedra, a i da zima neće biti mnogo jaka. Uz to, jesenje svadbe u Srbiji su od drevnih vremena počinjale upravo od današnjeg dana, tako da uskoro možete da očekujete odlazak u svatove. Na ovaj dan održavaju se  i mnogobrojni vašari, od kojih je najpoznatiji negotinski, koji ima dugu tradiciju i traje više od 150 godina.

Čak iako ne slavite i ne idete u goste, veruje se da na današnji dan, u čast Bogorodice i veselja koje je njeno rođenje donelo, svi treba da budu lepo obučeni i doterani. Tako će do sledeće Gospojine njihovi domovi bili čisti i puni vedrine.

 

ZAJEČAR DANAS OBELEŽAVA SLAVU SABORNOG HRAMA ROĐENJA PRESVETE BOGORODICE I SLAVU GRADA

Uz crkvena zvona, u 11 sati, od Saborne crkve, centralnim ulicama krenula je velika gradska litija. Kolona, na čijem čelu su bile devojčice i dečaci, mladi zaječarski karatisti koji su nosili barjake, kretala se od Sabornog hrama kretala ulicom Timočke bune do Pozorišta, zatim ulicom Svetozara Markovića do kružnog toka u centru grada i ulicom Nikole Pašića do ulice Timočke bune i Saborne crkve. Tokom litije povorka je zastajala nekoliko puta, a kod Trga Nikole Pašića upućen je i blagoslov svima koji u gradu žive.

Ceremoniji je prisustvovao i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić sa svojim saradnicima. Pored gradskih zvaničnika i sveštenika, u povorci su bili i pripadnici Vojske Srbije, Vojni orkestar iz Niša, mladi zaječarski sportisti i brojni građani.

Mala Gospijina se u Srbiji smatra velikim narodnim praznikom, a danas se, veruje narod, završava i period Međudnevice – vremena između dva velika praznika posvećena devici Mariji – Velike i Male Gospojine.

Čak iako ne slavite i ne idete u goste, veruje se da na današnji dan, u čast Bogorodice i veselja koje je njeno rođenje donelo, svi treba da budu lepo obučeni i doterani. Tako će do sledeće Gospojine njihovi domovi bili čisti i puni vedrine.

 

етвртак 21. септембар (8.сеп) +++ РОЖДЕСТВО ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ – МАЛА ГОСПОЈИНА
Рождество Пресвете Богородице

Света Дева Марија роди се од старих родитеља својих, Јоакима и Ане. Отац јој беше из племена Давидова, а матер од рода Аронова. И тако она беше по оцу од рода царска, а по мајци од рода архијерејска, и тиме већ предображаваше Онога, који ће се из ње родити, као Цара и Првосвештеника. Њени родитељи беху већ остарели, а немаху деце. И зато беху постидни пред људима и скрушени пред Богом. И у скрушености својој мољаху се Богу с плачем, да обрадује старост њихову даровањем једнога чеда, као што је некад обрадовао старца Аврама и старицу Сару даровавши им сина Исака. И Бог свемогући и свевидећи обрадова их радошћу, која је превазилазила далеко сва њихова очекивања и све најлепше снове. Јер им дарова не само ћерку но и Богомајку; озари их не само радошћу временом него и вечном. Даде им Бог само једну ћерку, која им доцније роди само једног унука, – али какву ћерку и каквог унука! Благодатна Марија, благословена међу женама, храм Духа Светога. олтар Бога Живога, трапеза хлеба небеснога, кивот светиње Божје, дрво најслађега плода, слава рода људског, похвала рода женског, источник девства и чистоте – то беше Богом дарована ћерка Јоакима и Ане. Рођена у Назарету, а после 3 године одведена у храм Јерусалимски, одакле се вратила опет у Назарет, да ускоро чује благовест св. архангела Гаврила о рођењу Сина Божјег, Спаситеља света, из њенога пречистога и девичанскога тела.

Тропар (глас 4):Рождество твоје Богородице Дјево, радост возвјести всеј всељењеј из тебе бо возсија солнце правди Христос Бог наш, и разруши кљатву даде благословеније и упразднив смерт, дарова нам живот вјечниј.

Празник свете Богородице Калишке

У манастиру св. Богородице близу села Калишта, западно од Струге, св. Богоматер показивала је своју силу и милост кроз многобројна чудеса. Многи болесници били су исцељивани чудотворно, а разбојници који су умишљали пљачкати или скрнавити манастир били су љуто кажњавани невидљивом силом. У храму се налази и чудотворна икона св. Богородице, а у близини две целебне воде: св. Петра и св. Ананије. Недалеко од главног храма налази се параклис св. Атанасија у пештери.

Празник иконе свете Богородице Почајевске

У Волинској губернији налази се знаменити манастир св. Богородице у Почајеву, где се св. Богоматер јавила прво около 1340. год. једноме од двојице инока, који су се ту у једној пештери подвизавали. Од тада то место постаде непресушним извором многобројних чудеса.

О многожељена и дугочекана,
Плачем од Господа Дево исплакана!
Телесни храм бићеш Духа Пресветога.
Мајком ћеш се звати Слова Превечнога.
Пламеном купином назвали су тебе,
Јер божански огањ примићеш у себе,
Горећеш од огња, но сагорет нећеш,
Носићеш плод златни, и свету донећеш.
Носилица Оног, који небо носи,
Коме цело небо похвалу узноси, –
С тобом ће се збити чудо од чудеса,
Јер ћеш носит небо, шира од небеса!
Скупља си нам, Дево, од драгог камења,
Јер си људском роду источник спасења;
За то нек те слави васиона цела,
О пресвета Дево, о грлице бела!
Цар небесни жели у свет овај доћи,
О капијо красна, кроз тебе ће проћи,
Кад порастеш, Дево, родићеш нам Христа
Из твога ће тела Сунце да заблиста.

РАСУЂИВАЊЕ

Свети Дионисије Ареопагит описује безмерну радост, и блистање споља и изнутра, и неописано неко благоухање, које он осети у присуству св. Богородице, када ју посети у Јерусалиму. У своме одушевљењу он каже, да кад не би познавао јединога истинога Бога, он би Њу, Свету Деву Марију, признао за Бога. Такав силан и необичан утисак чинила је на људе света Дева још за време свога телесног живота на земљи. Несравњиво већу силу и славу пак задобила је она после своје телесне смрти, када је вољом Божјом узвишена над ангелским силама. Њена сила долази од њене непрестане молитве Богу за верне, за све оне, који се њој за помоћ обраћају. Св. Јован Новгородски, кад се с народом молио њој за помоћ против непријатељске војске, познао је, да се и она у том часу са сузама молила Господу за њих. И Новгород је био чудесно спасен. Како је била болећива према распетоме Сину своме, тако је света Пречиста болећива и према свима невољницима, који се њој за помоћ обраћају. Може се рећи, да је сва земља покривена чудесима њене милости. У Београду и данас живи један кафеџија Ц. Ј, родом из села Лабуништа, иза Струге, кога је мајка као слепа довела у манастир Калишки, где је после молитве свештеникове над њим пред иконом св. Богородице, поново прогледао. Први инок у Почајеву видео је пламени стуб од земље до неба, и у том пламеном стубу видео је св. Богородицу. Она је стајала на једном камену, и на том месту, где је она онда стајала, отворила се целебна вода, која и дан данас помаже многим болесницима.

СОЗЕРЦАЊЕ

Да созерцавам чудесни дар Божји Соломону (I Цар. 3), и то:
1. како се јави Господ Соломону у Гаваону и упита га шта хоће да му да;
2. како Соломон поиска срце разумно, да може судити народу и распознавати добро и зло;
3. како му Бог дарова и што је искао и што није искао.

БЕСЕДА

о једнодушности Сина и Оца
Син не може ништа чинити сам од
себе него што види да отац чини
(Јов. 5, 19).
Како треба разумети речи ове, браћо? Да ли онако како су неки јеретици разумевали, на име, да је Син мањи од Оца и немоћнији од Оца? Не, никако. Уста која тако тумачише речи Господње, бешчешће говорише. Него ове речи треба разумети, како су их разумели и Оци наши свети, на име: да је Син раван Оцу у свему, и да због њихова равенства хотења и љубави и мудрости Син не може ништа чинити на супрот вољи Очевој, ни љубави Очевој, ни мудрости Очевој. Тако ни Отац не може чинити ништа на супрот Сина, нити Дух Свети на супрот Оца и Сина. Све што Отац хоће и воли и мисли, то и Син и Дух Свети хоће и воли и мисли. Хармонија несравњива, јединство неразделно, биће неисказано! Јасно је, дакле, да Син и не може и не хоће чинити ништа сам од себе, на Своју руку, без хармоније и јединства са силом Очевом и вољом Очевом. Да је ово тумачење тачно, сведочи сам Господ даљим Својим речима: као што отац васкрсава мртве и оживљује, тако и син које хоће оживљује. Видите ли равенство воље и силе? Оно што хоће Отац, хоће и Син; оно што може Отац, може и Син. Да нико, дакле, не дели божанство, и не навлачи проклетство на себе. Бог се не може разделити, и онај, ко покуша делити Божанство, и једно лице умањавати а друго узвишавати, не може се спасти.
Пресвета Тројице, Боже наш, три по ипостаси а један по суштини, животе, светлости и љубави, призри на нас и помилуј нас. Теби слава и хвала вавек. Амин.

Дан Нови Стари Празник
петак 1. септембар (19.авг) Свети мученик Андреј Стратилат пост
субота 2. септембар (20.авг) Свети пророк Самуило; свети свештеномученик Филип Ираклијски
недеља 3. септембар (21.авг) Св. апостол Тадеј; св. муч. Васа са децом; св. муч. Рафаило Шишатовачки
понедељак 4. септембар (22.авг) Свети мученик Агатоник; свети свештеномученик Горазд Чешки
уторак 5. септембар (23.авг) Свети свештеномученик Иринеј; свети мученик Луп (Оданије Успенија)
среда 6. септембар (24.авг) Свети свештеномученик Евтихије; света мученица Сира пост
четвртак 7. септембар (25.авг) Пренос моштију светог апостола Вартоломеја; свети апостол Тит
петак 8. септембар (26.авг) Свети мученици Адријан и Наталија пост
субота 9. септембар (27.авг) Преподобни Пимен Велики
недеља 10. септембар (28.авг) Преподобни Мојсеј Мурин; преподобни Сава Псковски
понедељак 11. септембар (29.авг) +++ УСЕКОВАЊЕ ГЛАВЕ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА пост
уторак 12. септембар (30.авг) Пренос моштију светог Александра Невског; Сабор српских светитеља
среда 13. септембар (31.авг) Полагање појаса Пресвете Богородице; Св. мученици јасеновачки пост
четвртак 14. септембар (1.сеп) Преподобни Симеон Столпник – Црквена Нова година
петак 15. септембар (2.сеп) Свети мученик Мамант; свети Јован Посник пост
субота 16. септембар (3.сеп) Свети свештмуч. Антим; свети Јоаникије, Први Патријарх српски
недеља 17. септембар (4.сеп) Св. свмуч. Вавила; пророк Мојсеј Боговидац; свети Петар Дабробосански
понедељак 18. септембар (5.сеп) Свети пророк Захарија и праведна Јелисавета
уторак 19. септембар (6.сеп) Чудо Светог архангела Михаила; свети мученик Евдокије
среда 20. септембар (7.сеп) Свети мученик Созонт (Претпразанство Рођења Пресвете Богородице) пост
четвртак 21. септембар (8.сеп) +++ РОЖДЕСТВО ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ – МАЛА ГОСПОЈИНА
петак 22. септембар (9.сеп) Свети праведни Јоаким и Ана пост
субота 23. септембар (10.сеп) Свете мученице Минодора, Митродора и Нимфодора
недеља 24. септембар (11.сеп) Преподобна Теодора; преподобни Сергије и Герман
понедељак 25. септембар (12.сеп) Св. свештеномученик Автоном (Оданије Рођења Пресвете Богородице)
уторак 26. септембар (13.сеп) Свети свештеномученик Корнилије (Предпразнство Воздвижења)
среда 27. септембар (14.сеп) +++ ВОЗДВИЖЕЊЕ ЧАСНОГ КРСТА – КРСТОВДАН пост
четвртак 28. септембар (15.сеп) Свети великомученик Никита; свети Јосиф Темишварски
петак 29. септембар (16.сеп) Преподобни Доротеј; свети Кипријан; св. великомуч. Јефимија пост
субота 30. септембар (17.сеп) Свете мученице Вера, Нада и Љубав и мати им Софија

 

 

 

 

Izvor RM – http://pravoslavnikalendar.iz.rs/

x

Check Also

Knjaževac : Rezultati antigen testova

Prema najnovijem izveštaju Zavoda za javno zdravlje “Timok”, u knjaževačkoj opštini korona ...