Home / 2020 / Danas je Međunarodni dan mladih

Danas je Međunarodni dan mladih

Generalna skupština UN prihvatila je 1999. godine preporuku Svetske konferencije ministara zaduženih za omladinu da se 12. avgust proglasi za Međunarodni dan mladih. Međunarodni dan mladih koji se slavi 12. avgusta, ima za cilj da se skrene pažnja na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika i studenata.

Međunarodni dan mladih, 12. avgust, dan je posvećen problemima mladih širom sveta, ali i datum kada se ukazuje na to koliko je važno dati im priliku da doprinesu promenama u svom okruženju.

Ujedinjene nacije su ovaj dan ustanovile kao priliku da aktivnosti i inicijative mladih postanu vidljivije, kao i da se naglasi značaj njihovog glasa i ravnopravnog učešća u važnim političkim, ekonomskim i društvenim pitanjima današnjice. U Srbiji se Dan mladih obeležava od 2007. godine, kada je osnovano Ministarstvo omladine i sporta. Tema Dana mladih u 2020. godini je njihovo angažovanje na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou u radu nacionalnih i međunarodnih institucija i veća prisutnost i jačanje uloge mladih u zvaničnoj politici: u društvenim strategijama, formulaciji zakona i njihovoj primeni.



Sama definicija mladi varira i zavisi od konteksta u kojem se reč nalazi. Za Međunarodni dan mladih uzima se univerzalna definicija Organizacije ujedinjenih nacija koja za omladince smatra osobe starosti od 15 do 24 godine. Ali ona nije obavezujuća kada je reč o učešću u brojnim programima i služi samo u statističke svrhe.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...