Home / 2021 / Danas je Krstovdan: Ovo obavezno uradite!

Danas je Krstovdan: Ovo obavezno uradite!


Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Krstovdan. Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti, veli naš narod.

Ovoga dana praznuju se dva događaja u vezi sa Časnim Krstom Hristovim: prvo pronalazak Časnog Krsta na Golgoti, i drugo povratak Časnog Krsta iz Persije opet u Jerusalim.

Ovaj praznik još se zove i Vozdviženje Časnog krsta.

Časni krst je pronašla carica Jelena, majka cara Konstantina Velikog, kada je bila na poklonjenju Hristovom grobu u Jerusalimu.

Jedna od najvećih želja Svetog cara Konstantina i njegove majke, Svete carice Jelene, bila je da pronađu Časni Krst na kojem je bio raspet Isus Hristos. Carica Jelena je nakon mnogo muke i truda uspela da dozna gde se nalazi Časni Krst i naredila je da se kopa zemlja.

Nakon izvesnog vremena, kopači osetiše divan miris iz zemlje, a nedugo zatim otkopaše i tri krsta, tablicu na kojoj je pisalo „Isus Nazarećanin, car Judejski“ i klinove kojima je bio prikovan za Krst.

Ne mogavši da razaznaju na kojem je tačno krstu bio raspet Hristos, dosete se da na mrtvaca, čija je pogrebna povorka prolazila, polože sva tri krsta. Kada je Časni Krst dotakao telo mrtvaca, on je vaskrsao, a Krst je odnesen na Golgotu.

Na vest da je Časni Hristov Krst pronađen, okupilo se mnoštvo naroda – svi su želeli da ga vide, dodirnu i celivaju. Patrijarh Makarije odlučio je da podigne Krst na jedno uzvišenje.

Ustanovljen je godinu dana posle Prvog vaseljenskog sabora u Nikeji, održanog 326. godine, u vreme cara Konstantina, koji je Milanskim ediktom (313. godine) priznao hrišćanstvo kao zvaničnu veroispovest, odnosno slavi se još od prvih godina zvanične hrišćanske propovedi.

Najveći krstovdanski vašar u Gornjoj Pčinji priređuje se u Radovnici, ispod crkve pored reke Pčinje, gde je podignuto nekoliko senika koji se koriste za vašar. Ljudi rano dolaze da prodaju i kupuju stoku, sve do podne, a od podne dolaze oni koji žele da se vide, da budu viđeni. Ostaje dokle ko može.

Krstovdan se slavi kao krsna slava.

Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti – poznata je naša izreka, pa vernici uglavnom poste na hlebu i vodi, dok je hrana životinjskog porekla strogo zabranjena.

 

Krstovdan u crkvenom učenju označava nalaženje krsta na kojem je razapet Isus Hrist. Tokom ratova krst se izgubio, a kasnije, kada je ponovo nađen, njegove delove uzimali su vernici u nadi da imaju veliku moć, pošto su napravljeni od svetog drveta * Na Krstovdan se drži strogi post na vodi, a mnogi vernici jedu samo hleb i grožđe. Bere se i sveti bosiljak.

U narodu postoji verovanje da će, ako je danas oblačno, zima biti hladna i puna snega. U suprotnom, očekuje nas vedro vreme. Zato, danas gledajte u nebo!


Na današnji dan je dobro urediti kuću i tako je, uslovno rečeno, pripremiti za zimu.

Na Krstovadan su se nekad isplaćivali radnici koji su čuvali polja u periodu od Đurđevdana do Krstovdana. Njihov posao je bio da teraju ptice i naplaćuju kazne od onih čija stoka pravi štetu na tuđim njivama. Isplata se vršila po dogovoru koji je utanačen na Đurdevdan.

Inače, na ovaj, jesenji Krstovdan se bere i sveti bosiljak. Ova biljka je u našem naordu poznata kao „Božja” i veoma je važna za naše običaje. Kažu da se prvo sadi bosilajk, pa tek onda druge biljke i cveće.  Inače, veruje se da oni koji ne rade na današnji dan bilo koji od poslova u kući neće imati sreće cele godine.

Na Krstovdan se drži strogi post na vodi, a mnogi vernici tog dana jedu samo hleb i grožđe.

Inače, danas je krsna slava beogradske opštine Zemun.

Današnji dan naširoko je poznat po vašarima koji se organizuju po Srbiji. Najveći krstovdanski vašar je u Gornjoj Pčinji, u Radovnici, ispod crkve pored reke Pčinje. Tu je podignuto nekoliko senika koji se koriste za vašar.

„Pravila ponašanja” na vašarima su prilično jasna – Ujutru se urani, jer se danas prodaje i kupuje stoka. Oko podneva na vašar dolaze oni koji žele da se vide i da budu viđeni. Ostaje ko koliko može, a ima i onih koje tu zatekne mrak. 

Dok za mnoge druge praznike koji su obeleženi crvenim slovom važi da ne treba spremati kuću, usisavati i raditi druge slične poslove, na Krstovdan je obrnuto. Na današnji dan je dobro urediti kuću i tako je, uslovno rečeno, pripremiti za zimu.

Izvor https://niskevesti.rs/https://astrosajt.blogspot.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

U Subotu KK Knjaževac 1950 : KK Topličanin

U subotu 16. oktobra počinje takmičenje u 1.Srpskoj ligi Istok. U Hali ...