Home / 2022 / Dačić raspisao predsedničke izbore (Video)

Dačić raspisao predsedničke izbore (Video)

Predsednik Skupštine Ivica Dačić upravo je raspisao  izbore za predsednika Republike.

Dačić je odluku o raspisivanju predsedničkih izbora potpisao danas u podne, u parlamentu, a raspisani su za 3. april. Oni su redovni, i održavaju se na pet godina.

– Raspisao sam redovne predsedničke izbpre za 3. april ove godine. Odluka stupa na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku, što znači da će izborne radnje odmah krenuti – rekao je Dačić posle potpisivanja akta.Dodao je da stranke i drugi imaju pravo da kandiduju svoje kandidate do 12. marta u ponoć.

– Ove godine je usaglašen taj rok za kandidate za parlamentarne, predsedničke i lokalne izbore – skrenuo je pažnju Dačić.

Rekao je da nigde ne postoji tehnički mandat predsednika Republike, te će on biti u punom mandatu bez obzira što su izbori raspisani.

– Mandat predsednika Republike je do maja meseca i on će biti u punom mandatu, bez obzira što su raspisani izbori. U tehničkom mandatu je samo parlament. 
Pozvao je sve kanidate da se prijave za predsedničke izbore, sa željom da izbori proteknu u demokratskoj i fer atmosferi.

Predsednički izbori biće održani istog dana kada i parlamentarni i lokalni izbori.

U skladu sa Ustavom i zakonom, predsednički izbori se raspisuju 90 dana pre isteka mandata predsednika Republike.

Odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora doneo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Sretenje, 15. februara, kada je potpisao ukaz o raspuštanju Skupštine Srbije na predlog Vlade Srbije.


https://informer.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Više od 17.000 prijava mladih za program Moja prva plata

U trećem ciklusu programa „Moja prva plata“ konkurisalo je više od 17.000 ...