Home / Knjaževac / Apel policije: Ne kupujte petarde!

Apel policije: Ne kupujte petarde!

Petarde - Apel

Svake godine u vreme praznika dešavaju se povrede nastale od petardi i ostalih pirotehničkih sredstava, uprkos savetima, zabranama i kontrolama.

Neko zbog njih zadobije opekotine, neko ostane bez prsta, cele šake, neko bez oka.

Veoma je važno da za početak, roditelji zabrane deci da bacaju petarde ili da prestanu da im, što je još gore, ali ne i retkost, sami kupuju ova zapaljiva sredstva.

Zbog nesavesnog ponašanja i neispravnog rukovanja, klinci rizikuju da ugroze sopstveni život, ali i život nedužnih vršnjaka.

Stručnjaci su tu nemilosrdni i savetuju roditeljima da budu isti takvi u kontroli svoje dece kada je reč o petardama.

Miodrag Đorđević, oficir u Odeljenju policije u PU Zaječar apelovao je  na građane, roditelje da povedu računa kada koriste pirotehnička sredstva.

„Mi želimo da utičemo na građane, posebno na roditelje koji treba da vaspitavaju svoju decu u duhu bezbednosti, jer pirotehnička sredstva spadaju u eksplozivne materije.





Apelovao bih na ljude da se suzdrže od upotrebe pirotehničkih sredstava, imajući u vidu da je u članu 17. Zakona o javnom redu i miru predviđeno da upravo korišćenje ovih sredstava narušava javni red i mir, i ugrožava bezbednost građana. To može da izazove prekršaj koji je kažnjiv, a za to je predviđena  novčana kazna“, kaže Đorđević i dodaje:

„Ako se petarde bacaju u grupi,  za takav prekršaj je predviđena kazna zatvorom, od 30 do 60 dana“.

Đorđević naglašava da se ukoliko je to neophodno, priotehnička sredstva kupuju isključivo u specijalizovanim prodavnicama.

„Država je dozvolila slobodnu prodaju pirotehničkih sredstava u specijalizovanim prodavnicama, koje poseduju odobrenje  MUP-a, ali tu je i poseban režim Vlade u ovoj oblasti, shodno Zakonu o eksplozivnim materijama.

U Zaječaru takođe postoje takve prodavnice, koje se redovno kontrolišu. Apelovao bih na građane da prijave slučajeve neovlašćene prodaje, kojih za sada u Zaječaru nema“, rekao je Đorđević, koji je na kraju poručio:

„Ukoliko građani ne mogu da se suzdrže od upotrebe pirotehničkih sredstava, neka to rade na otvorenom prostoru,  ne treba da eksperimentišu sa njima, i neka ih kupuju isključivo u specijalizovanim prodavnicama“!





 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...