Home / 2021 / 62.000 DINARA BEZ POREZA! Frilenseri dobili šta su tražili

62.000 DINARA BEZ POREZA! Frilenseri dobili šta su tražili

Vlada Srbije prihvatila je zahtev frilensera o produženju važećeg poreskog tretmana za još godinu dana. To praktično znači da će i naredne godine svi frilenseri koji zarađuju do 62.500 dinara odnosno 530 evra, biti “nevidljivi” za državu i da joj neće plaćati porez.

Oni koji zarađuju više, imaće poresku obavezu i to po sledećoj formuli: poreska stopa od 12 odsto važiće za plate od 1.000 evra, a 20 odsto na zaradu iznad 2.000 evra.

Vlada Srbije praktično je prihvatila zahtev da se frilenserima produži važeći poreski tretman za još godinu dana po kome će neoporezivi mesečni prihodi iznositi 530 evra, a ne 18.300 dinara kako je predložila kao prelazno rešenje do usvajanja novog zakona o fleksibilnim oblicima rada kojim treba da budu obuhvaćeni i frilenseri.


Po sadašnjem rešenju nema samooporezivanja, odnosno samoprijavljivanja prihoda, a Poreska uprava šalje rešenja frilenserima koji zarađuju više od 768.000 dinara godišnje

Ko su frilenseri

Istraživanja pokazuju da su frilenseri građani mlađi od 30 godina, da žive u velikim gradovima u Srbiji i rade preko interneta tražeći dodatni izvor prihoda, najčešće u oblastima novih tehnologija, pisanja i prevođenja. Mesečno mogu da zarade i više od dve hiljade evra.

Ona ima između 25 i 29 godina i završila je osnovne studije, a njene veštine u digitalnom radu odnose se na pisanje i prevođenje. Na platformi radi oko tri godine i ima dodatni posao u oflajn svetu. Njena zarada nije najveća u domaćinstvu.

On takođe ima između 25 i 29 godina, ali je završio srednju školu. Njegove veštine u digitalnom radu odnose se na razvoj softvera i tehnologija, a na platformi radi oko tri godine i regulisao je svoj pravni status i postao preduzetnik. Zarađuje dovoljno da najviše doprinosi domaćinstvu”, navodi se u nedavno objavljenoj studiji Centra za istraživanje javnih politika iz Beograda.

Kako ocenjuju, mladi i visokoobrazovani ljudi sa fakultetskim diplomama iz ekonomije, dizajna, marketinga, arhitekture, filologije i inženjerstva najbrojniji su među digitalnim radnicima iz Srbije.

Oni najčešće, preko različitih internet platformi za traženje posla, pružaju usluge iz oblasti razvoja softvera i tehnologije (30 odsto), pisanja i prevođenja (29 odsto) ili rade u kreativnoj i multimedijalnoj industriji (22 odsto). Znatno manji procenat frilensera iz Srbije bavi se prodajom i marketingom (3 odsto), birotehničkim uslugama i unosom podataka (6 odsto) i pružanjem profesionalnih usluga (10 odsto).


Izvor https://www.blic.rs/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...