Home / Doma kulture Knjaževac / Knjaževac: Sinoć održan 12. Medjunarodni studentski festival folklora

Knjaževac: Sinoć održan 12. Medjunarodni studentski festival folklora

 

 

U Knjaževcu je sinoć gostovao međunarodni festival folklora u organizaciji Studentskog kulturnog centra Niš.

Grad Niš domaćin je ovogodišnjeg, dvanaestog Međunarodnog studentskog festivala folklora od 16. do 21. jula,  koji okuplja 16 ansambala sa preko 500 učesnika iz 8 zemalja.

Pod pokroviteljstvom Opšztine Knjaževac, Doma kulture i Studentskog kulturnog Centra iz Niša, nastavlja se decenijska saradnja i lepa tradicija gostovanja učesnika ovog festivala u našem gradu.

Brojna  knjaževačka publika ispratila je sinoć nastupe folklornih ansambla iz Meksika, Slovenije, dok su umesto najvljene Makedonije, na sceni platoa Doma kulture, nastupili članovi Akademskog folklornog ansambla “Svetozar Marković“ Studentskog kulturnog Centra iz Kragujevca. Zapažen nastup na ovoj večeri, imao je i domaći folklorni sastav, Škola  folklora Doma kulture Kolo.

Najviše pažnje i oduševljene publike, izazvali su  ples i koreografije  folklornih i muzičkih  grupa “Folklórico Ređiomontano Set” iz Meksika  i  slovenačke grupe “Dragatuš”  iz Dragatuša.

Grupa “Folklórico Ređiomontano Set” osnovana je 2014 od strane Alberta Garsije, i ona objedinjuje talenat monterejskih muzičara, igrača i pevača sa predstavljanjem života i običaja naroda Montereja, koristeći načine i sredstva koja odražavaju regionalni identitet. Vendi, dugogodišnja članica ovog ansambla,  u ime svojih kolega, obratila se  publici i izrazila zahvanost na prilici da nastupe u Knjaževcu.

Nakon gostovanja festivala  u gradovima okruženja, u subotu 20. jula, ansambli će još jednom prodefilovati kroz centar Niša, da bi festival bio završen velikim koncertom u Parku Svetog kojim će ovogodišnja manifestacija biti završena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...