Home / Gimnazija Knjaževac / Sutra na ulicama Knjaževca tradicionalna maturantska parada (Video)

Sutra na ulicama Knjaževca tradicionalna maturantska parada (Video)

<

div id=”article_holder”>

 Knjaževac će u petak, 17. maja, tačno u podne Knjaževac  biti deo međunarodne manifestacije Maturantska parada 2019.

Maturanti Knjaževačke gimnazije i Tehničke škole plesaće kadril na gradskom trgu i na taj način, uz Štrausa, obeležiti kraj srednje škole.

U podne 17. maja maturanti Srbije će jošš jednom zaplesati u gradovima Srbije i na najbolji način, uz Štrausa, obeležžiti kraj srednje šškole.

Maturantska parada je medjunarodni i najpopularniji omladinski projekat u regionu, a u Srbiji se održžava na višše od 50 lokacija, sa 11.220 registrovanih učesnika i 2.805 plesnih “četvorki”.

Signal će biti emitovan putem Radio Salomona i maturante u sedam zemalja regiona povezaće GAUDEAMUS, FANFARE, 1.,2.,3. I ČETVRTA SLIKA Štrausove operete Slepi Miš.

U Srbiji se za kraj igra Užžičko kolo  i nastupaju trubači.



Počeci Maturantske parade datiraju od 2001. godine, kada je na jednoj lokaciji plesalo 3.128 registrovanih maturanata, u tada eksperimentalnom projektu koji je osmislio Tomaž Ambrož iz Ljubljane – Plesna Šškola Urška

Narandžžaste i crne majice, beli kiššobrani i pišštaljke, već tada postaju zašštitni znak manifestacije. Sledeće godine ovom projektu se pridružžuje Plesni savez Slovenije, Maturantska parada se šširi u gradove Slovenije i održžava na deset lokacija, sa 8.512 učesnika!

Srbija se priključuje 2005. godine. Kraljevo, Nišš, Beograd, Novi Sad, Pirot, Pančevo. Od 2008. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo omladine i sporta. Te godine je, uz prethodne pripreme, sa maturantima Beograda plesala je i ministarka omladine i sporta Snežžana Samardžžić Marković, a u Niššu se jedan predsednik opšštine pridružžio plesu.

Iste godine je, peti put oboren Ginisov rekord kao najveći sinhronizovani ples na svetu sa ukupno 32.344 učesnika.

U nastavku teksta možete videti kako je izgledao prošlogodišnji Maturantski ples u Knjaževcu.

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...