Home / Knjaževac / Deca i mladi prioriteti opštine Knjaževac – zaključak opštinskog Veća (Video)

Deca i mladi prioriteti opštine Knjaževac – zaključak opštinskog Veća (Video)


Mere pronatalitetne politike, koje sprovodimo unazad nekoliko godina, impuls su mladim bračnim parovima da se hrabro odluče za formiranje velikih porodica, konstatovao je nakon sednice Opštinskog veća predsednik Opštine Milan Đokić. Većnici su usvojili i zahteve 11 mesnih zajednica za rešavanje problema vodosnabdevanja, ili rekonstrukciju zadružnih domova.

U prvih osam meseci ove godine rodilo se 20 beba više nego u istom periodu lane, kazao je on. Veće je donelo više rešenja o pružanju novčane pomoći majkama sa više dece i bračnim parovima za lečenje steriliteta.

”Knjaževac od 1961. godine nije imao veći broj rođene dece od broja umrlih. Te davne 1961. umrlo je 100 Knjaževčana više nego što se rodilo, a Knjaževac je imao više od 59000 stanovnika. Od tada, pa do danas, uvek je bila negativna stopa nataliteta. Nadamo se da ćemo merama pronatalitetne politike, sa našim nastojanjima da budemo opština koja brine o porodicama sa decom, dati makar mali impuls mladim bračnim parovima sa se odluče za taj hrabri korak čuvanja trećeg, ili četvrtog deteta. Uvek se trudimo da prihvatimo sve zahteve porodica sa više dece, ili zahteve bračnih parova za lečenje steriliteta. Danas smo odobrili zahteve majki sa tri, četiri, čak pet deteta. One će dobijati pomoć od 480.000 dinara u 24 mesečne rate. Trudimo se da tim merama našim sugrađanima stavimo do znanja da su prioriteti u radu opštine Knjaževac deca, natalitet i mladi”.



Na dnevnom redu 121. sednice bili su i zahtevi 11 mesnih zajednica, uglavnom vezani za rešavanje pitanja vodosnabdevanja i rekonstrukciju seoskih domova. Za ove namene biće izdvojeno nešto preko tri miliona dinara, kazao je Đokić.

”Zahtevi su usmereni na popravku objekata zadružnih domova, ili na popravku vodovoda, kao što je slučaj u Debelici i Vini. Odobrena sredstava prevazilaze tri miliona dinara i ona se samo nadovezuju na ona sredstva koja su u budžetu planirana na početku godine, a usmerena su na popravku domova, ili puteva u selima. To su aktivnosti koje pokazuju da vodimo podjednako računa o selima, kao i o žiteljima u gradskoj sredini. ”

Zimsko održavanje počinje prvog novembra, čulo se na sednici od Mladena Radosavljevića, direktora Preduzeća za razvoj, urbanizam i izgradnju.

”Period zimskog održavanja je od 1. novembra do 1. aprila naredne godine. Plan je prilagođen nekim novim javnim površinama koje smo umeđuvremeno napravili. Prioriteti su prilagođeni kretanju prigradskog saobraćaja. Na zalihama imamo 10 tona soli, još 90 treba pribaviti i 600 tona rizle.”

Većnik Stefan Vukadinović apelovao je na redovinije održavanje saobraćajnica koje vode ka Konjarniku i planinarskom domu.

”Prošle godine te puteve održavao je Štrabag i njima to nije bio prioritet. Održavali su od Kalne do hotela ”Stara planina”. Dešavalo se u više navrata da kad bude nevremena, ili jačeg snega, tek nakon dva dana dođu da očiste Konjarnik, a ipak tu ima veliki broj gdostiju….”

Iako nisu u nadležnosti opštine, važno nam je da te deonice budu čiste i tokom ove zime učinićemo sve da one budu prohodne za sve turiste koji posećuju Staru planinu, poručeno je sa sednice Opštinskog veća.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...