Home / Drugi pišu / Preminula glumica Neda Arnerić – (Knjazevac, 15. jul 1953 — Beograd, 10. januar 2020)

Preminula glumica Neda Arnerić – (Knjazevac, 15. jul 1953 — Beograd, 10. januar 2020)

Glumica Neda Arnerić preminula je u 67. godini života, piše RTS.

Prema pravim informacijama ponađena je mrtva u svom stanu na Vračaru u Beogradu.

Rođena je 15. jula 1953. godine u Knjaževcu.

Bila je filmska, televizijska i pozorišna glumica, diplomirana istoričarka umetnosti i bivša političarka.

Neda Arnerić je kao devojčica ušla u svet glume. Sa 10 godina je počela da pohađa časove u dramskoj grupi Bate Miladinovića, a sa 13 je snimila svoj prvi film „San“ i tako postala prva dečja filmska zvezda u Jugoslaviji ili domaća varijanta Širli Templ.

Sa 16 godina je upisala Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u klasi profesora Milenka Maričića, ali Akademiju nije završila jer je zakon branio da studenti prve i druge godine snimaju filmove i predstave.

Nedi su stizale brojne ponude koje nije mogla da odbije, a zbog brige roditelja da neće imati od čega da živi kada popularnost prođe i da je obrazovanje s tim u vezi važno upisala je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu i na istom diplomirala. Važno je bilo i to što je Neda izabrala da uči o onome što voli, što će kasnije potvrditi angažovanjem u sopstvenoj Galeriji Atrium osamdesetih a i dan-danas kao članica žirija Niške art fondacije koja podržava mlade likovne umetnike.

 

Njen dar prvi je uočio Puriša Đorđević, dok je ona sama shvatila da je ispekla zanat tek posle filma „Ispravi se Delfina“ za koji je dobila Srebrnu arenu u Puli, a za ulogu u „Prazniku kurvi“ pripalo joj je isto priznanje od zlata.

Osim nagrade, ovaj film je, uslovno rečeno, koštao glumicu u tom smislu da je neretko viđena isključivo kroz prizmu seks simbola, iako ona sama, prema vlastitim rečima, sebe ne doživljava na taj način, ta da je bila najsrećnija kad su joj na sceni docrtali brčiće u „Kir Janji“ koga je režirao Dejan Mijač.

„Hoću i ja da budem ozbiljna glumica i da igram karakterne role. Da budem ružna na filmu“, rekla je Neda u intervju Nedeljniku, pričajući o tome koliko mogu da frustriraju etikete koje vam mediji prilepe.

Kao članica Demokratske stranke najviše je bila u žiži zbog afere „Bodrum“, a najbrutalniju varijantu medijskog tretmana je iskusila od tabloida kada je pala sa terase, s trećeg sprata, i kada je žuta štampa besprizorno zadirala u njenu privatnost i dizala sebi tiraž licitirajući o tome hoće li preživeti.

„U životu sam zato što brinem o sebi“, izjavila je jednom glumica.

 
Izvor Danas/RTS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Epidemiološka situacija se i dalje pogoršava, još 13 novoobolelih u Knjaževcu

Broj pozitivnih lica u opštini Knjaževac od početka pandemje do danas je ...