Home / 2020 / i ove godine Letnje škole u Ravni

i ove godine Letnje škole u Ravni

Uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije i opštine Knjaževac, Zavičajni muzej  organizovao je i ove godine letnje škole tradicionalnih zanata i konzervacije u Arheo-etno parku u Ravni. Zbog pandemije koronavirusa, ovi edukativni programi pomereni su za početak jeseni, uz ograničeni broj učesnika.

Letnje škole tradicionalnih zanata Muzej je pokrenuo još 2011. godine kako bi mladima pružio priliku da uđu u svet nematerijalne kulturne baštine ovoga kraja, kaže Jelena Kurtić, kustos etnolog.

”Letnja škola tradicionalnih zanata obuhvata dve grupe polaznika – jedna se bavi tradicionalnim grnčarstvom, a druga dvopređnim pletenjem i tkanjem. Učesnici su kroz teoriski i praktični deo prošli sve osnovne tehnike. Cilj je zaštita, očuvanje i revitalizacija tradicionalnih zanata i nematerijalne baštine ovoga kraja”.




U zgradi nekadašnje škole smestili su učesnici Škole konzervacije, studenti i srednjoškolci pristigli sa svih strana – od severa do juga Srbije.

”Ponovo smo uspostavili saradnju sa Centralnim institutom za konzervaciju, imamo veliku podršku Ministarstva kulture, zahvaljujući kojoj smo obezbedili i neku novu opremu. Tu su studenti, srednjoškolci. Neki dolaze već tri, četiri godine, pa je i program koji realizujemo malo napredniji.

Jedinstvene u zemlji, letnje škole Zavičajnog muzeja traju čitavu deceniju, naglašava Milan Živković, vršilac dužnosti direktora ove ustanove.

”U godini kada naš muzej obeležava 40 godina od osnivanja, obeležavamo i 10 godina rada naših letnjih škola. Naše škole postoje dugo, po njima smo jedinstveni u Srbiji. Činjenica da ove programe redovno finansira Ministarstvo kulture i informisanja najbolje pokazuje kreativnost ljudi koji rade u Zavičajnom muzeju.

Iako je pandemija koronavirusa održavanje ovih edukativnih programa pomerila za početak jeseni i ograničila broj učesnika, to svakako nije umanjilo njihov značaj u očuvanju dragocenog kulturnog nasleđa Knjaževca i cele zemlje.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

,,Deca pomažu deci“ – I ove godine paketići za knjaževačke mališane

Na radost brojnih mališana iz hranitelskih i socijalno ugroženih porodica iz Knjaževac ...