Home / Knjaževac / Zubun kao deo tradicionalne kulture, deo postave Zavičajnog muzeja

Zubun kao deo tradicionalne kulture, deo postave Zavičajnog muzeja

 

 

Kolekcija zubuna, najstarijeg i najlepšeg dela narodne nošnje, koja se čuva u Zavičajnom muzeju, predstavljena je javnosti na izložbi čiji je autor Jelena Kurtić, kustos etnolog. Izložba je otvorena sinoć i trajaće do sredine januara naredne godine.

Sadak, ćurdija, koretina, modrina, doramak, dolemica, saja, zubunac, zubun – reči su kojima su narodi Balkanskog poluostrva vekovima nazivali dugi prsluk bez rukava, koji je spreda razrezan i otvoren, deo odeće koji je već zaboravljen.

Zubun predstavlja nezaobilazan deo tradicionalne kulture odevanja srpskog naroda iz perioda 19. i prve polovine 20. veka, koji je tokom migracija na prostoru Balkanskog poluostrva trpeo razne uticaje istoka i zapada, menjajući donekle svoj izgled ali ne i svoju prepoznatljivost.

Zubun je najčešće  deo svečane ženske narodne nošnje. Bez rukava, izrađen od domaćeg sukna. Često bogato ukrašen i izvezen crvenom, crnom, zelenom, plavom vunom, ili pamučnim koncem. Optočen  gajtanima.  Jednom od najstarijih, po mnogima i najlepših odevnih predmeta južnobalkanskih prostora, Zavičajni muzej posvetio je izložbu, ispod koje se potpisuje Jelena Kurtić, kustos etnolog.

”Zavičajni muzej, kao samostalna ustanova, postoji od 1980. godine. Od osnivanja, tu je i etnološko odeljenje. Prvi kustos etnolog bila je Dušica Živković, koja je formirala etnološku zbirku. Tokom godina, prikupljeno je mnogo jedinstvenih, vrednih predmeta.

U Timoku i Zaglavku zubuni  su izvezeni bogatim ukrasima, u Budžaku, pod Starom planinom, oni su jednostavniji, najčešće jednobojni. I jedne i druge Muzej čuva u svojoj etnološkoj zbirci. Prvi zubun u Zavičajni muzej stigao je 1972. godine.

”Zubun je prvi etnografski predmet upisan u muzejsku zbirku još 1972. godine. Zubun je tada otkupljen od Verice Milošević iz Knjaževca. Zubun je jedan od najstarijih odevnih elemenata na južnobalkanskom prostoru”, dodaje Jelena Kurtić.

Izložba zubuna, poslednja u ovoj godini, realizovana je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

”Velika je čast i zadovoljstvo kada Zavičajni muzej može da predstavi publici neko svoje autorsko delo, koje je pri tom u duhu tradicije. Zahvaljujemo Ministarstvu kulture koje nam je pružilo finansijsku podršku u organizaciji izložbe. Ovom izložbom završavamo uspešnu godinu, u kojoj je naše programe videlo rekordnih 6000 posetilaca”, kazao je Aleksandar Ristić v.d. direktora Muzeja.

Kolekciju zubuna Zavičajnog muzeja iz 19. i prve polovine 20. veka posetioci mogu pogledati do 17. januara naredne godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...