Home / Tragedije / Napravili plažu, a spasilaca nema

Napravili plažu, a spasilaca nema

Popova plaža opasna za kupače

plaza-v.jpg

Zaječar – Zaječarac Nenad Stojković Neni (35) udavio se prekjuče oko 17 sati u Crnom Timoku na Popovoj plaži, jedinom uređenom kupalištu u gradu. Iako su iz budžeta grada izdvojeni milioni za dovoženje sitnog peska, veštačku branu, fontanu nasred Timoka, egzotične suncobrane, tobogane koji ulaze u reku, na ovoj najpopularnijoj plaži o kupačima niko ne brine, a na ovom delu Timoka u poslednjih godinu

Knjazevac

dana utopilo se troje ljudi. – Nenad bi sigurno još bio živ da je bilo profesionalnih spasilaca da mu pomognu. On je zaronio i jednostavno ga niko više nije video. U tom momentu njegov sin Đ. S. (9) primetio je da mu se otac ne pojavljuje i zavrištao: „Udavio se tata, nema tate, potonuo”. Supruga Slađana je počela da vrišti, da doziva pomoć. Pritrčao je jedan od kupača i Slađanin otac koji je slučajno naišao biciklom. Pronašli su Nenada tek nakon 15 minuta i to kada ga je nagazio kupač koji je pritekao u pomoć – kazali su nam juče rođaci i komšije koji su kod ožalošćene porodice došli da izjave saučešće. Prema priči Slađane, supruge preminulog Nenada, ona je sa sinom, mužem i porodičnim prijateljima bila na Popovoj plaži gde često idu. – Ušao je u vodu, lagano pokvasio telo rukama pa tek onda zaplivao. Na sredini reke je zaronio, videla sam kako izranja, ali kada je zaronio po drugi put više se nije pojavio. On je bio odličan plivač i nije imao zdravstvenih problema – kroz plač govori Slađana. Ekipa Hitne pomoći je duže od 20 minuta pokušavala reanimaciju, ali bezuspešno. Nenad je bio bez zaposlenja, a da ironija bude veća, on je od ponedeljka trebalo da počne da radi u JKP „Timočka krajina”, firmi koja je zadužena za kompleks na Popovoj plaži. – Nismo u obavezi da imamo spasilačku službu, jer se radi o otvorenom sistemu za kupanje, a spasioci su obavezni samo na zatvorenim kupalištima. Naši radnici obezbeđuju objekte i uređuju prostor na kompleksu Popova plaža. Iako je ovo uređena plaža, za sada ne spada u registrovano kupalište – kazao nam je Željko Mažar, direktor „Timočke krajine”. Odgovor gradske vlasti zašto je plaža uređena, a nisu angažovani spasioci nismo mogli da dobijemo jer je gradonačelnik Boško Ničić na službenom putu u inostranstvu, a njegovi saradnici se nisu javljali na telefon.

Vlasnici kafića plaćali spasioca

preneo obradio i podrzao Edukativni Centar Knjazevac

Kako nezvanično saznajemo, prošle godine je na Popovoj plaži bio zaposlen jedan spasilac čije je radno vreme bilo od 10 do 18 sati svakog dana. Njega su angažovali i plaćali vlasnici okolnih kafića koji su locirani na samoj obali kupališta. U tom periodu dogodila su se dva utopljenja i to skoro na istom mestu gde se udavio Nenad, ali oba su bila tokom noći, nakon isteka radnog vremena spasioca.

Suzana Božinović “Blic”

Knjazevac

Leave a Reply

x

Check Also

Knjaževčanka Ema na rok kamp za devojčice

Prvi rok kamp za devojčice u Beogradu okončan je  koncertom učesnica na ...