Home / Knjaževac / Za vikend u Knjaževcu do 20 stepeni

Za vikend u Knjaževcu do 20 stepeni

Za vikend će u Srbiji biti pravo prolećno vreme jer će za vikend biti i do 20 stepeni Celzijusovih – 15, 19, 17, 18, 20…

Ipak, kako ističe meterolog Đorđe Đurić, ovo nisu potpuno neoubičajene temperature za ovaj period godine.

– Dešavalo se i ranije da budu ovako visoke temperature, pre par godina u Knjaževcu zabeležena je početkom februara visoka temperatura koja je dostizala i 26, 27 stepeni. Mada i ovo toplo vreme neće još dugo potrajati, već od srede možemo očekivati nagli pad temperature – rekao je za “Blic” Đorđe Đurić.

Ipak, prolećni – zimski dani neće dugo trajati, pa se već 5. februara očekuje drastičan pad temperature za 10 do 15 stepeni.

Ako pogledate prognoziranu temperaturu za naredne dane pre ćete pomisliti da smo negde u martu-aprilu, nego na prelazu između januara u februar! Redom: 15, 19, 17, 18, 20…


Da situacija nije baš uobičajena za ovo doba godine svedoči i podatak da je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao najavu za toplo vreme.

“Za vikend i početkom sledeće sedmice veoma toplo sa temperaturom iznad proseka za ovaj period godine, u većini mesta od 16 do 18 stepeni, ponegde i oko 20. U sredu 5. februara, promena vremena, naoblačenje i zahlađenje sa kišom, u višim predelima sa snegom”, stoji u najavi RHMZ.

Već sada je izvesno da će biti oboreni novi temperaturni rekordi. Naime, meteorolozi najavljuju u Beogradu za prvi februar čak 19 stepeni, dok je do sada najtopliji prvi februarski dan zabeležen 2000. godine kada je bilo samo 16,2 stepeni.

Na visoke temperature odmah je odreagovala i priroda, te su na Novom Beogradu procvetale visibabe. Jednoj sugrađanki je to bilo interesantno, pa je odmah na svom Fejsbuk profilu objavila fotografiju i napisala “Vesnici proleća”.



 

Izvor Knjaževačke vesti / blic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...