Home / Timocka krajina / Knjaževac / Konkurs za srednjoskolce- Putovanje u Brisel i Prag

Konkurs za srednjoskolce- Putovanje u Brisel i Prag

ISAC fond, u saradnji sa Ambasadom Republike Češke, organizuje noviotvoreni konkurs za srednjoškolce pod nazivom „Saznajte sta je NATO u Pragu i Briselu“. Na osnovu uspeha prethodnih projekta – „Upoznaj Evropu u Danskoj“ i „Upoznaj Evropu u

Finskoj“ ISAC fond je odlučio da proširi okvir ovakvih projekata i omogući učenicima da budu obavešteni i o ovoj vrlo važnoj međunarodnoj instituciji.

Koja je svrha projekta?


Projekat će omogućiti grupi od deset srednjoškolaca iz cele Srbije da provedu dva dana u Briselu i tri dana u Pragu upoznajući se sa NATO savezom i programom Partnerstvo za mir čija je članica i Republika Srbija. Boraveći u Briselu, učenici će imati priliku da posete glavni štab NATO gde će imati predavanja i prezentacije o tome šta je NATO i na koji način funkcioniše. U Pragu će učenici posećivati različite institucije kao što je Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo odbrane i Parlament gde će im biti prezentovan detaljan pregled i razlozi zbog kojih je Češka Republika želela da se pridruži NATO savezu, prava i obaveze kao člana i posledice članstva. Učenici će takođe imati vremena za razgledanje grada i posetu raznih kulturnih institucija kako Praga, tako i Brisela.
Deset izabranih učenika će, iz Beograda, otputovati u Brisel 23. novembra. Potom će iz Brisela putovati u Prag 25. novembra, dok će se u Beograd vratiti 28. novembra 2009. godine.


Uslovi konkursa


Osnovni uslov koji kandidati moraju da ispune jeste da su učenici III ili IV razreda srednjih škola na teritoriji Republike Srbije.


Kriterijumi


Prilikom odabira učenika biće uzeti u obzir sledeći kriterijumi:
Uspeh u školi (potreban je vrlo dobar ili odličan uspeh u prethodnom razredu srednje škole);

Znanje engleskog jezika;
Dodatne aktivnosti, diplome, nagrade itd.


Kvalitet i sadržaj pisanog rada.

Kompanija „Schindler“ pozovala je sve zainteresovane studente završnih godina arhitekture kao i postdiplomce, da učestvuju na jednom od najprestižnijih evropskih takmičenja u oblasti arhitekture „Schindler Award 2010“.
Centralna tema ovogodišnje „Schindler“ nagrade je „Pristup za sve“, filozofija dizajna koju karakteriše uključivanje, mobilnost bez prepreka za ljude različitih godina i sposobnosti. Takmičenje je odlična prilika za studente, a o njihovim radovima odlučuje profesionalni žiri.
– Konkurs 2010. postavlja pred studente zadatak transformacije dela olimpijskog parka u Berlinu, u prijatan, funkcionalan i slobodan park za sport i opuštanje. Studenti moraju da ponovo razviju mesto koje bi sadržalo sportske objekte, otvorena pozorišta, parkinge za kola, kao novi pristupnu rutu koja bi vodila od obližnje urbane stanice – kažu u firmi „Schindler“ i napominju da je krajnji rok za prijavu 30. april 2010. godine.
http://www.schindleraward.com

Fond za mlade talente rapsisao je konkurs za stipendiranje najboljih studenata završnih godina osnovnih akademskih studija, integrisanih akademskih studija i master studija za studente fakulteta čiji je osnivač Republika Srbija.
Kandidati bi između ostalog trebalo da ispunjavaju sledeće uslove: da su državljani Republike Srbije ili da imaju status izbeglice, da im je prosečna ocena najmanje 8,5 u toku prethodnih studija, da su položili sve ispite sa prethodnih godina studija, da nisu navršili 25 godina života za studente osnovnih, odnosno da nisu navršili 27 godina za studente master studija.


Zainteresovani kandidati mogu da preuzmu spisak potrebne dokumentacije i obrazac za prijavu na vebsajtu Ministarstva omladine i sporta www.mos.gov.rs ili u prostorijama Ministarstva omladine i sporta: Bulevar Mihajla Pupina 2, Istočno krilo, kancelarija 338, treći sprat.
U zavisnosti od visine obezbeđenih sredstava u budžetu Republike Srbije, Fond će utvrditi broj i visinu stipendija koje će se isplatiti za nastavne mesece za školsku 2009/10. godinu.For more than half a century, the people of the United States have supported international educational and cultural exchange programs as an investment in global understanding and peace. In that tradition, the United States Agency for International Development (USAID), with funding from the American people and through its contractor World Learning, will again implement a program for Serbian students, the FORECAST Exchange Program. Twenty-eight Serbian students are already in the U.S. at sixteen different universities for the academic year 2009-2010 and fifty-seven students have returned to Serbia to continue their studies here after successfully completing one academic year in the United States.
FORECAST Exchange will provide scholarships for one academic year of undergraduate, non-degree study in the United States beginning in August 2010. The scholarship will cover international/domestic travel, tuition, room and board, accident/sickness insurance, a small monthly stipend, and funding for books. Students will take courses in their major field of study as well as electives. They will live in university dormitories and will have the opportunity to participate in campus organizations and activities. They will be also required to take part in community service activities in order to gain a better understanding of U.S. society and values. During their academic year they will also be encouraged to participate in an internship.
PROGRAM ELIGIBILITY:
The FORECAST Exchange Program is open to all academic fields of study (except medicine, law, and other faculties only available on the graduate level in the U.S.) and does not discriminate on the basis of race, color, sex, religion, national and ethnic origin, or disability. Competition for the program is merit based. Finalists will be selected on the basis of academic excellence, leadership potential, knowledge of English, and their preparedness for study in the United States
In order to be eligible for the FORECAST Exchange Program, applicants must:
Be a citizen of Serbia and currently reside and study in Serbia;
Be enrolled as an undergraduate in good standing at a Serbian university and have satisfactorily completed at least one semester with final grades in some university courses but not be enrolled at the final year of their studies at the time of application;
Be between the ages of 18 and 26;
Have a strong command of written and spoken English;
Be able to begin study in the United States in August 2010. Participants will not be allowed to defer until a later date;
Be able to receive and maintain the U.S. student exchange visa (J-1) required for this program.
Be able to pass the medical exam
Interested undergraduates are required to fill out a FORECAST Exchange application form available from World Learning at Kralja Milana 4A, Stan 27, Belgrade. The aplications should be sent on e-mail applications@worldlearning.org.rs . Application deadline is 5:00 pm., JanuaryLeave a Reply

x

Check Also

Raris pomogao preduzećima iz Zaječara, Knjaževca i Boljevca

U sklopu programa podrške razvoju konkurentnosti i inovativnosti malih i srednjih preduzeća ...