Home / Ekonomija / U Srbiji Skupa odeća, jeftino telefoniranje

U Srbiji Skupa odeća, jeftino telefoniranje

6. avgust 2009. | 01:09 | Izvor: Danas
Beograd — Komisija Vlade Srbije za praćenje kretanja cena i životnog standarda zaključila je na prvoj sednici da Srbija spada među najjeftinije u Evropi, piše „Danas“.

Podaci pokazuju da su cene u Srbiji gotovo dvostruko (za 42 odsto) niže u odnosu na evropski prosek. Međutim, reč je o podacima evropske agencije za statistiku Eurostat u kojima je napravljen presek cena 12 grupa proizvoda pa je zbirni podatak učinio da kroz statističku sliku Srbija izgleda kao veoma povoljna država za život.


Podaci Eurostata pokazuju da najniže cene u Evropi plaćaju potrošači u Makedoniji (53 odsto manje od evropskog proseka), Bugarskoj, Albaniji i BiH. Odmah iza te četiri zemlje je Srbija.

Ipak, kada se posmatraju samo najvažnije grupe proizvoda (hrana i bezalkoholna pića, alkoholna pića i duvan, odeća i obuća) situacija po potrošaće u našoj zemlji nije tako blistava.

Cene hrane u Srbiji su za samo 18 odsto niže u odnosu na prosek EU dok su u odnosu na najbliže članice EU, Rumuniju i Bugarsku, više 11 odnosno 15 odsto.

Još dramatičnije je kada se posmatraju odeća i obuća. Odeća u Srbiji je za četiri odsto skuplja u odnosu na evropski prosek (20. u konkurenciji 37 zemalja) dok je obuća skuplja čak 11 odsto od proseka EU po čemu smo na visokom 12. mestu zajedno sa Crnom Gorom i Holandijom.

U statistici situaciju popravlja cena alkoholnih pića i cigareta u Srbiji koja je znatno niža nego u EU (46 odsto manje od proseka).

Džep potrošača dodatno spasava cena struje i gasa. U toj kategoriji, Srbija je druga najjeftinija zemlja u Evropi.

Ono po čemu je Srbija šampion u Evropi jesu troškovi za komunikacije. Zbog veoma jeftine fiksne telefonije, ali i nešto nižih cena upotrebe moblinog telefona, građani Srbije za telefon i internet plaćaju čak 57 odsto manje nego u EU.

Troškovi prevoza jeftiniji su za 43 odsto, međutim, kupovina sopstvenog prevoznog sredstva u Srbiji je jeftinija samo dva odsto u odnosu na evropski prosek. Restorani i hoteli u našoj zemlji jeftiniji su 38 odsto nego u EU.

Sve to u zbiru daje podatak da je Srbija peta najjeftinija zemlja u Evropi od 37 posmatranih.

Međutim, statističku sliku kvari pregled prosečnih zarada. U Srbiji je to oko 340 evra, međutim, već u Hrvatskoj premašuje 725 evra, u Sloveniji 917 evra, u većini razvijenijih evropskih zemalja više od 2.000 evra, a recimo u Norveškoj 3.900 evra.

Problem za građane Srbije naročito predstavljaju visoke cene hrane zbog kojih prosečno domaćinstvo u našoj zemlji na prehranu troši čak 40,9 odsto kućnog budžeta dok u Evropi na hranu ode 16 odsto sredstava jedne porodice.

Na stanovanje, vodu, struju i gas, evropsko domaćinstvo potroši 15 odsto kućnog budžeta, a srpsko 17,1 odsto.

Leave a Reply

x

Check Also

Raspisan konkurs za sve koji žele da budu deo Gorske službe spasavanja

Gorska služba spasavanja Srbije raspisala je konkurs za sve koji žele da ...