Home / Vesti iz Srbije / STARI PASOŠI VAZE JOŠ GODINU DANA

STARI PASOŠI VAZE JOŠ GODINU DANA

Vlada Srbije usvojila je predlog izmene Zakona o putnim ispravama, kojim je rok za zamenu starog plavog pasoša produžila do 31 decembra 2010.godine.

Novina u zakonu biće i to što će pasoš za decu do tri godine starosti važiti tri godine, a deci do 14 godina putna isprava važiće 5 godina.Ministar za dijasporu Srđan Srećković izjavio da dijaspora ne treba da brine da će ostati bez pasoša, jer će rok važenja starih putnih isprava biti produžen za još godinu dana, kako za dijasporu, tako i za ljude u Srbiji.

Izdati pet miliona pasoša za godinu dana je nemoguće, zato će taj posao morati da bude produžen, izjavio je Srećković.

On je naveo da naši državljani mogu da dobiju biometrijske pasoše u sedam ili osam diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Kako bi se smanjile gužve, dogovorili smo sa MUP skraćenu proceduru za sve koji nove isprave budu tražili u Srbiji. U bilo kojoj jedinici MUP da traže pasoš, dobiće ga po hitnoj proceduri, za najviše sedam dana.

Postavljamo temelje nove politike prema dijaspori i zemljama u regionu. Očekujemo da će, kao jedan od prioritetnih akata, u Skupštini da bude usvojen najesen.
Mislim da će da dobije podršku, ne samo političara, već i javnosti i svih relevantnih institucija, naglasio je Srećković.


Leave a Reply

x

Check Also

Raspisan konkurs za sve koji žele da budu deo Gorske službe spasavanja

Gorska služba spasavanja Srbije raspisala je konkurs za sve koji žele da ...