Home / Ekonomija / NOVI ZAKON O TRGOVINI

NOVI ZAKON O TRGOVINI

Osnovna novina koju će doneti zakon o trgovini je liberazacija trgovinskog biznisa, tako da svako ko želi da se bavi ovim poslom to može i činiti, izjavio je ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević. Zakon maksimalno harmonizuje bavljenje trgovinskim biznisom u Srbiji sa standardima Evropske unije, što će pomoći našim kompanijama da razviju poslove u regionu.


Ministar trgovine i usluga Srbije Slobodan Milosavljević izjavio je danas da bi novi zakon o trgovini trebalo da bude usvojen do kraja godine.

Milosavljević je na početku javne rasprave o tom zakonu rekao da je to jedan od najvažnijih ekonomskih i tržišnih zakona.

„Regulativa Srbije u oblasti trgovine je stara oko 15 godina i potrebno je da se promeni“, rekao je Milosavljević i dodao da se novi zakon oslanja na Strategiju razvoja trgovine koja je usvojena u januaru ove godine.

„Novim zakonom postavljamo trgovinu kao biznis, odnosno svima je dozvoljeno da se bave trgovinom i uvodimo najmodernija rešenja Evropske unije u tom sektoru“, rekao je Milosavljević.

Prema njegovim rečima, zakon otvara mogućnost istovetnog poslovanja trgovinskih kompanija u Srbiji kao u EU i pomaže srpskim kompanijama da se lakše šire u regionu.

On je naveo i da su mala i srednja preduzeća u trgovini nužost i potreba Srbije i dodao da ih u Srbiji ima oko 105.000, a potrebno je između 80.000 i 90.000.

Milosavljević je najavio i da će 1. septembra početi javna rasprava o zakonu o zaštiti potrošača, kojoj bi trebalo da prisustvuje i evropski komesar Maglena Kuneva.

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin rekao je da je cilj novog zakona o trgovini sređeno, stabilno i snabdeveno tržište, uz što manje mešanja države u ekonomiju i dodao da je potrebno da se zakon što pre usvoji.Ekonomista Stipe Lovreta, koji je radio na tom zakonu, izjavio je da je pri izradi zakona bilo teško uskladiti sve interese, ali da je prioritet dat potrošačima.

On je kazao da su zakonom predviđena i ograničenja trgovine, ali samo u cilju održanja snabdevenosti tržišta, u određenim vremenskim okvirima i izuzetnim slučajevima. (Economy.rs, Beta 5. avgust 2009)


(TANJUG)

Leave a Reply

x

Check Also

Knjazevac : Dve žrtve saobraćajne nesreće kod Grljana

U teškoj saobraćnoj nesreći koja se danas oko podneva dogodila na putu ...