Home / Vesti iz Srbije / Novi PUNTO startuje u sredu..

Novi PUNTO startuje u sredu..

Zamena polovnih automobila za novi “punto”

, počeće u sredu 15. aprila, širom Srbije.

U akciji “staro za novo”,

građani će moći da recikliraju svoje stare automobile i dobiju popust od 1.ooo evra za kupovinu novog automobila “punto”. Do sada je rezervisano oko 2o.ooo automobila a očekuje se da će ih gradani dobiti do kraja septembra. Cena kragujevackog “punta” sa popustom je 5.999 evra.

U Zastavi proizveden prvi Punto 188

U pogonu kragujevačke Zastave sa montažne trake “sišao” je prvi “punto 188″, iz probne serije od 35 automobila koji nose oznaku Fijat.

Prvi automobil je bež boje i obeležen je serijskom oznakom 7.000.001. Kako je najavio predsednik Upravnog odbora preduzeća Fijat automobili Srbija Đovani De Filipis, dnevno će se u Zastavinim pogonima, za početak, proizvoditi 20 automobila i na tom poslu je angažovano 500 radnika.

Do kraja narednog meseca je predviđeno da se taj broj upetostruči, a planirano je, kako je rekao, da u prvoj fazi mesečna proizvodnja dostigne 2.000 automobila. U narednim fazama taj broj bi se povećavao u skladu sa zahtevima tržišta, a ideja je da niko od potencijalnih kupaca ne ostane bez vozila, rekao je De Filipis.

Savetnik u Agenciji za privatizaciju zadužen za Fijat Aleksandar Ljubić podsetio je da je proizvodnja “punta” predviđena strateškim ugovorom koji su u novembru potpisali predstavnici države Srbije i italijanskog Fijata. Ljubić je rekao da se ugovor neće menjati, i da se na njegovoj realizaciji radi.

Kada je reč o osnivačkom kapitalu od 200 miliona evra, koji je, prema strateškom ugovoru Fijat bio dužan da uplati zaključno sa sutrašnjim danom, Ljubić je rekao da će ta investicija biti realizovana kada italijanski proizvođač proceni da je vreme za proizvodnju novog modela A klase.

S obzirom na svetsku finansijsku krizu, koja je najviše pogodila auto-industriju, najverovatnije će biti odlaganja datuma za lansiranje novog modela, rekao je Ljubić, podsetivši da je, prema planu, to trebalo da bude naredna godina.

“Strateški ugovor predviđa da je, u slučaju da jedna od ugovornih strana želi da odustane od ugovorenih obaveza, dužna da o tome obavesti drugu stranu, što se do sada nije dogodilo”, naveo je Ljubić i dodao da to znači da se realizacija projekta Fijata u Srbiji nastavlja.

Investicija od 200 miliona je samo jedan segment strateškog ugovora, kazao je on i dodao da torinska fabrika Fijat neprestano investira u “Zastavu”.

On, međutim, nije mogao da kaže koliko je Fijat do sada uložio u pogone kragujevačke fabrike, ali je rekao da smatra da je to pitanje na koje treba da odgovori neko iz italijanske fabrike.

Portparol preduzeća Fijat automobili Srbija Đovani Zakaria je odgovorio da nema precizni podatak koliko je Fijat do sada uložio u Zastavu, ali da je, prema onom što je njemu poznato, do sada uloženo pet miliona evra. Taj iznos je, prema rečima Zakarie, uplaćen u dva navrata i korišćen je za realizaciju socijalnog programa.

Uz subvencionisano kreditranje države, na kupovinu automobila “punto”, proizvedenim po Fijatovoj licenci u Srbiji, čeka gotovo 20.000 građana Srbije.

One comment

  1. Interesuje me samo jedna stvar u vezi Fijata (iz Kragujevca),a to je zasto se stalo sa pricom oko izvoza Punta u Rusiju i ostale zemlje istoka kao i Afriku?…da li je to bila necija laz i sprdnja ili … ???-jer spravom pitam posto sam pokrenuo posao oko poslovanja s,Rusijom a bas na ovom poslovnom planu pa nebih voleo da je to bila prazna prica jer ce u protivnom mnogi sigurno snositi odgovornost.

    Pozdrav i hvala-Ivica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...