Home / Ekonomija / Nova sansa za 10 000 nezaposlenih

Nova sansa za 10 000 nezaposlenih

http://www.warrenkarlenzig.com/wp-content/plugins/hot-linked-image-cacher/upload/treehugger.com//Sustain-Lane-job-site.jpg

Danas je raspisan i u dnevnoj štampi objavljen konkurs za zapošljavanje mladih kroz program “Prva šansa”.

Na taj način ove godine biće zaposleno 16 hiljada pripravnika, starosti do 30 godina. Novina ove godine je što će zapošljavanju pripravnika na godinu dana prethoditi tromesečna volonterska praksa uz mesečnu naknadu od 10 hiljada dinara, a oni koji prime pripravnike biće u obavezi da ih zadrže još godinu dana.

Tokom pripravničkog staža plata za radnike sa fakultetom biće 20 hiljada dinara, sa višom školom 18 hiljada, a sa srednjom dve hiljade dinara manje. Država će plaćati doprinose i platu a poslodavac samo porez na platu.

Konkurs će biti otvoren do 31. marta..Program je namenjen poslodavcima u privatnom sektoru i mladima starosti do 30 godina koji su na evidenciji nezaposlenih lica Nacionalne službe za zapošljavanje

Danas je počela realizacija Programa zapošljavanja mladih „Prva šansa“. Od danas je otvoren „Konkurs za poslodavce za dodelu subvencije za zapošljavanje i stručno osposobljavanje 10 hiljada pripravnika“, koji su raspisali Vlada Republike Srbije, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja i Nacionalna služba za zapošljavanje.

Pogodnosti Programa zapošljavanja mladih „Prva šansa“ mogu koristiti mladi starosti do 30 godina koji su na evidenciji nezaposlenih lica NSZ i poslodavci koji pripadaju privatnom sektoru.


Konkurs za poslodavce za dodelu subvencije za zapošljavanje i stručno osposobljavanje 10 hiljada pripravnika

Beograd, 21. april 2009.


POSLODAVCI

Poštovani poslodavci,

U želji da omogućimo mladima da posle školovanja što pre pronađu posao, a privatnom sektoru pomognemo da dođe do kvalitetnih kadrova, Ministarstvo ekonomije i Nacionalna služba za zapošljavanje pokrenuli su program za zapošljavanje 10 hiljada pripravnika u 2009. godini, pod nazivom „Prva šansa“.

Pozivamo vas da aktivno učestvujete u realizaciji ovog Programa kako biste mladim školovanim ljudima, bez radnog iskustva, omoćili da steknu praktična znanja koja će ih učiniti konkurentnijim na tržištu rada.

Program pripravnika „Prva šansa“ podrazumeva sledeće:

 • Država plaća najveći deo bruto zarade (neto platu i sve doprinose), a poslodavac plaća porez na dohodak, (najviši iznos poreza može biti 2.600 dinara, za pripravnike sa visokom školom)

 • Poslodavac, uz pomoć NSZ, sam bira lica koja će zaposliti kao pripravnike, koja moraju da budu prijavljena na evidenciju nezaposlenih NZS, imaju najviše 30 godina i da su bez radnog iskustva u struci za koju se osposobljavaju

 • Poslodavac nema obavezu da, nakon isteka pripravničkog staža, sa njim zasnuje stalni radni odnos

 • Neto-plata za lica sa srednjom stručnom spremom iznosi 16.000 dinara

 • Neto-plata za lica sa dvogodišnjim i trogodišnjim višim obrazovanjem iznosi 18.000 dinara

 • Neto-plata za lica sa najmanje četvorogodišnjim visokim obrazovanjem iznosi 20.000 dinara.


Nacionalna služba za zapošljavanje će, na osnovu podataka kojima raspolaže o nezaposlenim licima bez radnog iskustva i koja nisu starija od 30 godina (a izjasnila su se da žele da se nađu na listi), sačiniti listu pripravnika, sa podacima o pripravnicima koji će poslodavcima biti dovoljni za širi izbor kandidata.


PRIPRAVNICI

Poštovani,

 • Ako se nalazite na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje,

 • Nemate radno iskustvo u struci za koju se osposabljavate,

 • Imate najviše 30 godina,

 • Stručnu spremu od III do VII stepena,

Pozivamo vas da učestvujete u programu za zapošljavanje pripravnika „Prva šansa“, koji su pokrenuli Ministarstvo ekonomije i Nacionalna služba za zapošljavanje, kako biste stekli praktična znanja koja će vas učiniti konkurentnijima na tržištu rada i koja su neophodna za polaganje stručnih ispita.

Ako se nalazite na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, za učestvovanje u programu za zapošljavanje pripravnika možete se prijaviti u filijali NSZ u svom mestu.

Ako niste prijavljeni na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje, neophodno je da se najpre prijavite i tom prilikom izjasnite da želite da učestvujete u programu za zapošljavanje pripravnika.

Nacionalna služba za zapošljavanje će, na osnovu podataka kojima raspolaže o nezaposlenim licima bez radnog iskustva i koja nisu starija od 30 godina (a izjasnila su se da žele da se nađu na listi), sačiniti listu pripravnika, sa podacima o pripravnicima koji će poslodavcima biti dovoljni za širi izbor kandidata.

rtz i nzs


One comment

 1. Ivana Milosavljevic

  DA,DA!?Nova sansa da privatnici dobiju sveze „meso“za izrabljivanje i izivljavanje

Leave a Reply

x

Check Also

Književno stvaralaštvo knjaževačkog prote Sime Žikić u Zaječaru

Narodna biblioteka „Njegoš“ u Knjaževcu čitavu je deceniju posvetila istraživanju, tumačenju i ...