Home / Ekonomija / Lista puna dužnika drzava uplacuje zaostale doprinose

Lista puna dužnika drzava uplacuje zaostale doprinose

SPISAK svih preduzeća, čijim radnicima će država uplatiti zaostale doprinose, biće poznat početkom sledeće sedmice. Do petka se očekuje da će svi zainteresovani poslodavci poslati zahtev za povezivanje staža Agenciji za privatizaciju.
Prema prvim procenama, koje se mogu čuti u Ministarstvu rada i socijalne politike, ovom merom je zasad obuhvaćeno oko 47.000 zaposlenih u oko 200 firmi.
– Upravo sada definišemo proceduru kako će se podnositi zahtevi – objašnjava Radmila Bukumirić-Katić, pomoćnik ministra za rad.– Prvi korak je da poslodavc traži preliminarno saglasnost od Agencije za privatizaciju da stavi hipoteku na dug. Potom se obraća Penzijsko-invalidskom fondu da mu se obračunaju dugovi, a zatim Poreskoj upravi da mu se izračuna kamata. Nakon toga stavlja hipoteku ili donosi menicu iz banke. Sa ovom dokumentacijom i zahtevom se na kraju obraća Trezoru, gde

se potpisuje ugovor o povezivanju staža.
Po parafiranju ugovora, Trezor dobija obavezu da isplati zaostale doprinose Fondu PIO, a poslodavac ima godinu dana grejs period. Po isteku ovog roka počinje sa otplatom duga – kvartalno, u naredne tri godine.
Među preduzećima koja su već pokrenula zahtev za povezivanje staža su „Filip Kljajić“ iz Kragujevca, „Zastava elektro“ iz Rače, „Mehanizacija“ i „Fopa“ preduzeće za proizvodnju papira i kartona iz Vladičinog Hana, „Mačkatica“ iz Surdulice, „7. juli“ i „Kopaonik“ iz Kuršumlije…
U Ministarstvu rada i socijalne politike podsećaju da će ova pomoć republičke vlade biti omogućena: privrednom društvu koje posluje uz većinski državni kapital, preduzeću koje se nalazi u postupku pripreme za privatizaciju, subjektu privatizacije koji se nalazi u postupku privatizacije, subjektu privatizacije kod kojeg je zaključen ugovor o prodaji kapitala, bez obzira na to da li se nalazi u postupku kontrole.
Ova će pomoć, međutim, mimoići privatna preduzeća.
– Takvu smo odluku doneli, jer radnici zaposleni u ovakvim preduzećima mogu da tuže poslodavca i da im se isplate dugovanja – pojašnjava Radmila Bukumirić-Katić. – U ostalim preduzećima bi tužbe dovele do stečaja, a nama je prvenstveno bio cilj da pomognemo ovim firmama, da ih oporavimo kako bi nastavile sa radom.


PRVA POMOĆ
VLADA je donela odluku kojom će staž biti povezan onim radnicima kojima poslodavci nisu uplaćivali doprinose od 1. januara 2004. godine do 30. juna 2009. godine. Ova je mera, doneta na predlog Ministarstva rada i socijalne politike, ocenjena kao jedna od najvažnijih u paketu pomoći koji je Vlada usvojila kako bi barem delimično sanirala posledice ekonomske krize. Uplata će ići preko računa za doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje, a novac će biti preusmeren iz budžeta.

izvor v.novosti


Leave a Reply

x

Check Also

Raspisan konkurs za sve koji žele da budu deo Gorske službe spasavanja

Gorska služba spasavanja Srbije raspisala je konkurs za sve koji žele da ...