Home / Timocka krajina / Knjaževac / Predstavnici Knjaževačkog Istočnika na 3. Sabora Srpske mreže na Ozrenu u Republici Srpskoj

Predstavnici Knjaževačkog Istočnika na 3. Sabora Srpske mreže na Ozrenu u Republici Srpskoj

Saša Ilijić predstavnik Istočnika iz Knjaževca prenosi utiske sa  sa 9. Sabora srpske omladine i 3. Sabora Srpske mreže na Ozrenu u Republici Srpskoj.sabor09

Sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa Zvorničko-tuzlanskog g. Vasilija, a u organizaciji Srpskog sabora Dveri, u drevnoj nemanjićkoj svetinji manastiru Svetog Nikole na Ozrenu u Republici Srpskoj od 30. jula do 2. avgusta održan je deveti po redu Sabor srpske omladine i 3. Sabor Srpske mreže, asocijacije koja okuplja više desetina srpskih pravoslavnih i rodoljubivih nestranačkih organizacija iz svih Srpskih zemalja i Rasejanja.manastir Ozrenliturgijasabor 09

Na ovogodišnjem Saboru uzelo je učešća preko 70 polaznika iz regiona i dijaspore, kao i veliki broj uglednih gostiju-predavača iz Srbije, Republike Srpske i Rasejanja. Radu Sabora svojim prisustvom dali su značaj predstavnici Ministarstva za dijasporu u Vladi Republike Srbije i Radio televizije Republike Srpske.

Glavna tema Sabora bila je: Budućnost Srpske mreže: kako do bolje i efikasnije mreže srpskih patriotskih organizacija? Velika pažnja posvećena je i temama Odbrane i očuvanja Republike Srpske, NATO genocida nad srpskim narodom i  zločina nad Srbima u poslednjim ratovima u Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji.

Detaljno analizirajući dosadašnji učinak dvoipogodišnjeg rada Srpske mreže, kao i brojne potencijale ove epohalne ideje, Sabor je doneo sledeće zaključke:

1.

Odbrana Republike Srpske, kao najvećeg istorijskog dostignuća srpskog naroda u poslednjih 20 godina, predstavlja garant biološkog i svakog drugog opstanka i boljitka srpskog naroda na svojim vekovnim teritorijama u Bosni i Hercegovini. Svako dalje rastakanje dejtonskih ovlašćenja RS je nedopustivo i u nastupajućim ustavnim promenama u BiH sve snage treba jedinstveno usmeriti u odbranu Republike Srpske. Ovu obavezu posebno ima i država Srbija kao potpisnik Dejtonskog sporazuma.

2.

Istorijsko pamćenje NATO bombardovanja Republike Srpske 1995. i SR Jugoslavije 1999. godine predstavlja naš minimalan dug prema svim žrtvama, kao i temelj otpora srpskog naroda članstvu u ovoj genocidnoj vojnoj alijansi. Ispovedamo da nije i nikada ne može biti zločin braniti otadžbinu od neprijatelja i da vojnička dužnost ostaje osnovna patriotska obaveza svakog Srbina. Istraživanje svih zločina učinjenih nad srpskim narodom u 20. veku značilo bi prevenciju genocida, koja bi trebalo da postane prvorazredna odgovornost i strateški plan delovanja svih srpskih medija i država u celini u narednom periodu.

3.

Sabor zahteva od nadležnih državnih organa Srbije i Republike Srpske da formiraju odgovarajuće komisije za utvrđivanje kompletne istine o događajima oko i u Srebrenici od 1992. do 1995. godine. Medijske, političke i pravne manipulacije u vezi sa ovim istorijskim događajima nastoje da ukinu pravo srpskog naroda na budućnost, i zato je u našem najvišem nacionalnom interesu da se ova istina do kraja iznese. Istovremeno, Sabor podseća na kontinuitet neobjektivnog rada Haškog tribunala koji kroz suđenja pojedincima nastoji da presudi čitavom srpskom narodu.

4.

Sabor zahteva od države Srbije da se u potpunosti posveti odbrani Kosova i Metohije i, u skladu sa Ustavom, ne dozvoli bilo kakvu diskriminaciju prema srpskom narodu na ovom delu naše državne teritorije zarad bilo kakvih drugih prolaznih interesa.

5.

U uvođenju veronauke kao obaveznog predmeta u sve osnovne i srednje škole u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori vidimo ne samo civilizacijsku prosvetnu i kulturnu tekovinu već i najznačajniju šansu za duhovni i moralni preporod budućih generacija. Na svima nama je da veronauci pružimo bolju marketinšku i stručnu podršku i pripremu.

6.

Ostajemo posvećeni ideji Svetosavske škole, kao modernog načina alternativnog nacionalnog obrazovanja u cilju očuvanja nacionalnog identiteta i boljeg patriotskog organizovanja kako u mnogobrojnoj srpskoj dijaspori tako i u svim otadžbinskim zemljama na Balkanu.

7.

Sabor iznova izražava svoju maksimalnu podršku nastavku projekta Pokret za život, kao preko potrebne borbe protiv bele kuge i promocije porodičnih vrednosti u našem narodu, kao i redovnim humanitarnim akcijama za pomoć opstanku srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao sastavnom delu Srbije.

8.

U Srpskoj mreži Sabor definitivno vidi najbolji model savremenog, vaninstitucionalnog i bezgraničnog povezivanja, organizovanja i delovanja srpskog naroda u 21. veku i traži podršku za dalji razvoj i uspeh ove ideje od svoje Crkve i dijaspore u celini, kako bi Mlada Srbija na najbolji način ponela istorijsku odgovornost koja je čeka i poslužila na korist svome narodu i državi.

Kako radili, tako nam i Bog pomogao!


U manastiru Svetog Nikole na Ozrenu,

Ilindan 2009.

Služba za odnose sa javnošću Srpske mreže

Leave a Reply

x

Check Also

Knjaževačka policija dobija nova vozila

  Ministarstvo unutrašnjih poslova nabavilo je 710 novih patrolnih vozila, koja su ...