Home / Drugi pišu / „Za medija“ se zahvalila opštini Knjaževac i nije potpisala ugovor o dodeli sredstava za informisanje

„Za medija“ se zahvalila opštini Knjaževac i nije potpisala ugovor o dodeli sredstava za informisanje

ZA Media

TV produkcija „Za medija“ odlučila je da ne potpiše ugovor sa opštinom Knjaževac o dodeli sredstava namenjenih javnom informisanju, saznaje UNS iz ove kuće.

Kako su UNS-u rekli u „Za mediji“, „ova TV produkcija je odabrana na konkursu o dodeli sredstava za javno informisanje, koji je opština Knjaževac raspisala u novembru prošle godine i tom prilikom je za naš projekat opredeljeno 80 hiljada dinara. S obzirom na to da je konkurs bio u suprotnosti sa propisanom zakonskom procedurom i da je komisija donela, najblaže rečeno, čudne zaključke, koji su u suprotnosti i sa elementarnom logikom, TV produkcija ‘Za medija’ je odlučila da ne potpiše ugovor sa opštinom Knjaževac.“

Ugovor koji je „Za mediji“ dostavljen 4. januara 2015, odnosi se na decembar 2014. godine.

„To praktično znači da bi smo navedeni projekat morali da realizujemo retroaktivno, kao i to da bi smo utrošena sredstva u januaru morali da pravdamo kao decembarske troškove“, rekli su iz ‘Za medije’ i dodali da je „sam predlog ugovora je veoma ‘čudan’ jer se od nas očekuje da projekat namenjen informisanju građana opštine Knjaževac finansiramo u iznosu većem od 70 odsto dok bi za tu namenu iz opštinskog budžeta bilo obezbeđeno manje od 30 odsto. Drugim rečima, mi bismo se obavezali da u informisanje na teritoriji opštine Knjaževac na dobijenih 80 hiljada dinara, uložimo još 192.840,00 dinara. Po zakonu, lokalni organ vlasti je u obavezi da izdvoji sredstva za objektivno informisanje građana, a ne medijska kuća koja aplicira za ta sredstva. Naravno, medijska kuća mora da učestvuje u sufinansiranju, ali u razumnim okvirima“.Podsetimo, UNS je sredinom decembra upozorio opštinu Knjaževac da konkurs za projektno finansiranje medija nije sprovela u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Zakonom je predviđeno da se „većina članova komisije imenuje na predlog novinarskih i medijskih udruženja ukoliko takav predlog postoji i ukoliko predložena lica ispunjavaju zakonom predviđene uslove“.

U ovom slučaju lokalna vlast nije obavestila novinarska udruženja da će konkurs biti raspisan, a Opština Knjaževac odluku o formiranju Komisije nije objavila ni na zvaničnom sajtu.

Kako je UNS-u tada rečeno u ovoj opštini, “informacija o sastavu Komisije je bila na sajtu, ali je sada verovatno sklonjena, a poziv UNS-u da predloži člana Komisije je sastavljen, ali nemaju informaciju da li je ikada poslat”.


Izvor http://uns.org.rs

Leave a Reply

x

Check Also

Knjaževac : POČELA „ČITAONICA IGRAONICA“

Na Dečjem odeljenju Narodne biblioteke „Njegoš“ počela je realizacija edukativno zabavnog programa ...