Home / Vesti iz Knjazevca / VLADAN MAKSIĆ I BRANISLAV V. BRANKOVIĆ POBEDNICI XVII SVETOSAVSKOG KNJIŽEVNOG KONKURSA NARODNE BIBLIOTEKE »NJEGOŠ» IZ KNJAŽEVCA

VLADAN MAKSIĆ I BRANISLAV V. BRANKOVIĆ POBEDNICI XVII SVETOSAVSKOG KNJIŽEVNOG KONKURSA NARODNE BIBLIOTEKE »NJEGOŠ» IZ KNJAŽEVCA

Na XVII Svetosavskom književnom konkursu, raspisanom u decembru 2008, učestvovalo je 114 autora – 58 iz oblasti poezije, 15 iz oblasti kratke prozne forme u konkurenciji odraslih i 41 autor u konkurenciji mlađih od 15 godina.

Žiri, koji su činili knjaževački pesnici Slobodanka Stanković-Ilić, Nebojša Đorđević i Milijan Srejić, pregledao je sve prispele radove i doneo odluku da dodeli po tri nagrade u četiri konkurencije, kao i više pohvala za poseban stilski izraz. Književni susret posvećen nagrađenim učesnicima biće održan u sredu 28. januara 2008, u 18.00 u Velikoj galeriji Doma kulture u Knjaževcu.

Rezultati XVII Svetosavskog književnog konkursa:

Konkurencija odraslih – poezija:

1. Vladan Maksić, Gornji Milanovac

2. Ilija Stepanović, Kragujevac

3. Elizabeta Georgijev, Dimitrovgrad

Posebne pohvale za oblast poezije:

Nemanja Savić, Zrenjanin

Dragoslav Stevanović, Niš

Jovan D. Petrović, Petrovac na Mlavi

Konkurencija odraslih – kratka prozna forma:

1. Branislav V. Branković, Zaječar

2. Slobodan Stoiljković, Prokuplje

3. Marija Nedeljković, Zaječar

Posebne pohvale za oblast kratke prozne forme:

Stamen Milovanović, Niš

Dušan Mijajlović Adski, Niš

Konkurencija mlađih od 15 godina – poezija:

1. Petra Kostić, Svrljig

2. Tanja Ilić, Dimitrovgrad

3. Jovana Dikić, Svrljig

Posebne pohvale za oblast poezije:

Jelena Belović, Ravni Topolovac

Maja Dimitrov, Dimitrovgrad

Slavica Jovanović, Ravni Topolovac

Konkurencija mlađih od 15 godina – kratka prozna forma:

1. Anđela Arsenov, Dimitrovgrad

2. Željko Kostić, Svrljig

3. Ivana Vušković, Knjaževac

Posebne pohvale za oblast kratke prozne forme:

Kristina Ranđelović, Svrljig

Dunja Sokolović, Knjaževac

САОПШТЕЊЕ ЖИРИЈА 17. СВЕТОСАВСКОГ КЊИЖЕВНОГ КОНКУРСА

ФЛЕКСИБИЛНИЈА ИНТЕРАКЦИЈА ЈЕЗИКА И САДРЖАЈА

Жири Светосавског књижевног конкурса у саставу: Слободанка Станковић – Илић, књижевник, Небојша Ђорђевић, књижевник и Милијан Срејић, књижевник, прегледао је све приспеле поетске и прозне радове учесника у селекцији одраслих и деце до 15 година.

Понуђено поетско штиво старијих учесника, иако одраз деценијског стања српске поезије, које карактерише, нижи експресивно – форматско – реторички ниво, односно слабије спровођење основних постулата ове књижевне дисциплине, видно је боље по квалитету него последњих година. Песме више нису, најчешће писане у првом лицу, са приземном «љубавном», као и религиозном и родољубивом тематиком, везаном за Косово, а које су чиниле слику великог културног пада, пада моралних вредности и слику тренутног националног интелектуалног просека, на кога су послењих година вршили негативан утицај, ратови, фолк (не)култура и поједини медији. Добар број овогодишњи радова ослобођен је такавог баласта те најчешће има неомедјено, па и космополитско вредновање, које често излази из оквира појединачног и реалног, а остварује се у правцу општег, надреалног и имагинарног.

Ово се односи, пре свега на двадестак одабраних радова које је жири издвојио и који задовољавају горепоменуте основне критеријуме као и доследно спровођење теме.

Награђени радови припадају некој другој димензији у односу на просек, те на далеко квалитетнији и надахнутији начин од предходнопоменутих третирају, емотивна, мисаона, драматична и социјална стања, која карактеришу свакодневицу живљења, као и надреалну обсервацију, као тематску равнотежу спољашњег и унутрашњег света.

Прозни радови, односно кратке приче одраслих учесника су, такође, за степеницу више по квалитету у односу на предходне године, јер интегритет исказаног подразумева флесибилнију интеракцију језика и садржаја. Већина понуђених прича, по дужини не прелази задати оквир, те у старту задовољава основни услов у распису конкурса. Награђени у овој категорији, стилски и тематски избегавају замке анахронизма, те остварују заокружену целину, у којој исказују овострану и онострану констелацију са језиком, тематски и садржајно.

Већ неколико година, пријатно изненађење у обе књижевне категорије су деца до петнаест година. Већина основаца су испунила основне тематско – форматске захтеве, што осликава добар педагошки рад у појединим срединама. Предпрошле године најбоље радове имала су деца из Доњег Тополовца (Војводина), Сврљига и Сокобање, прошле, деца из Белог потока, код Београда, а ове године, то су ученици из Димитровграда и Сврљига.

Неки од њих показали су, чак, техничку разноврсност и пун индивидуални израз.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

Srpska pravoslavna crkva i vernici će sutra, 5. novembra obeležiti jedan od ...