Home / Obaveštenja / Vernici i lekari danas obeležavaju Svetog Luku

Vernici i lekari danas obeležavaju Svetog Luku

Sveti luka

                        31.10.2014
Julijanski (stari) kalendar:
                         18.10.2014

Sveti apostol i jevanđelista Luka, čija se slava obeležava danas, 31. oktobra, zaštitnik je lekarske profesije, a slave ga mnoge srpske porodice. Crkva u Krnjači posvećena tom svecu, koji je inače bio lekar i prijatelj apostola Pavla, spremna je za hiljade vernika koji će doći da se pomole svecu, a najveći sindikat u srpskom zdravstvu – Sindikat lekara i farmaceuta Srbije, takođe, će proslaviti svoju slavu – Svetog Luku, po svim slavskim običajima. Kako za “Alo!” kaže sveštenik Crkve Svetog Luke u Krnjači, svake godine se tamo okupi na hiljade vernika, a tako će biti i danas.

To je najbolji znak koliko je on poštovan u narodu. Više stotina ljudi, međutim, svakodnevno dolazi u Crkvu Svetog Luke, bez obzira na to da li je praznik ili ne, jer vernici u njoj nalaze svoj mir, spokoj u svetoj tišini ovog mesta. Sa druge strane, oni čuvaju tradiciju verovanja u isceliteljske moći Svetog Luke – kaže otac Rade Simić i dodaje da je na dan slave, 60 porodica zakazalo lomljenje slavskog kolača.

Ko još ne zna, Sveti Luka jedan je od najcenjenijih zaštitnika lekara i uživa izuzetan ugled u srpskom narodu. Njegove mošti su 1453. godine donete iz Rogusa u Smederevo, koje je tada postalo „mesto mnogih izlečenja i nova lekovita banja”. U spisima na starogrčkom i crkvenoslovenskom jeziku taj svetac se “opisuje” kao „pouzdani lekar duše i tela”. Poštuje se kao zaštitnik medicine i farmacije, bolnica i apoteka, lekara, farmaceuta i bolesnika, mnogih porodica. Poznato je da je lečio besplatno. Veruje se da njegove mošti imaju isceliteljsku moć.
Tako je zabeleženo da stopalo Svetog Luke leči bolesti očiju.

Danas se nalazi u Manastiru Kosijerevo u Crnoj Gori, u selu Petrović, između Nikšića i Bileća. Izuzetno je dobro očuvano. Jasno se vidi koža koja ga pokriva, kao i tetive i krvni sudovi ispod nje. Po svedočenju Crkve preko moštiju Svetog Luke dogodila su se mnoga čudesna isceljenja. Ruka Svetog Luke navodno se nalazi u Petničkoj crkvi, u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice, blizu Valjeva, dok se čestica nalazi u Manastiru Rajinovac, u selu Begaljica pored Beograda.

Svake godine se okupi  na hiljade vernika na dan  slave, a tako će biti i sutra,  kaže za „Alo!“ sveštenik  Crkve Svetog Luke u

Svake godine se okupi na hiljade vernika na dan slave, a tako će biti i sutra, kaže za „Alo!“ sveštenik Crkve Svetog Luke u Krnjači

Ostala je zabeležena njegova misao: „Naše je samo ono što damo drugome”. Ono što je, pored izuzetne stručnosti, osobito odlikovalo rad Svetog Luke bila je ljubav ili sposobnost da nesebično i u potpunosti voli svakog čoveka, i onog nepoznatog, pa i neprijatelja. Mnoge apoteke i bolnice nose ime po njemu, što je dokaz da su njegov kult i poštovanje njegove ličnosti i njegovog rada i danas u velikoj meri prisutni na ovim prostorima. Mnogi lekari i danas se trude da koliko god mogu obeleže slavu Svetog Luke, koga smatraju svojim učiteljem i zaštitnikom.

Tako lekari DZ u Kraljevu na dan Svetog Luke odlaze u Manastir Žiču i tamo seku slavski kolač u čast svog patrona. Zdravstveni centar u Smederevu nosi ime ovog sveca, dok je u Kragujevcu 2002. godine na dan Svetog Luke otvorena istoimena apoteka. Sveti Luka slava je Sindikata lekara i farmaceuta Srbije (SLFS) i slave ga od svog osnivanja 1992. Prim. dr Nevenka Dimitrijević iz tog Sindikata kaže za “Alo!” da nisu propustili nijednu godinu, a da ne obeleže svoju slavu.
– Naravno, ranije smo uspevali da našeg zaštitnika obeležimo malo bogatije, dok je to u poslednjih nekoliko godina skromnije. Ali uvek nam dođe sveštenik, lomimo kolač, imamo sveću i žito. Svetog Luku obeležavamo po svim slavskim običajima. Lično poštujem Svetog Luku, jer je zaštitnik nas lekara, a i osnivanje našeg Sindikata povezano je sa tim praznikom – kaže dr Dimitrijević.

Svetitelj koji je slikao Bogorodicu
Smatra se da je Sveti Luka lično poznavao Bogorodicu i da su tri ikone sa njenim likom koje je svetitelj naslikao najbliže njenom pravom izgledu, a poznata je “Ikona u ikoni”, koja predstavlja Svetog Luku i u perspektivi ikonu Bogorodice, koju svetitelj oslikava. Upravo je Sveti Luka osnivač hrišćanskog ikonopisa.

 

 

 

petak 31. oktobar (18.okt) Sveti apostol i jevanđelist Luka; +++ SVETI PETAR CETINJSKI post

 

Sveti Luka apostol i jevanđelist

Rodom je bio iz Antiohije Sirijske. Još u svojoj ranoj mladosti izučio je grčku filozofiju, medicinu i živopis.U vreme delovanja i rada Gospodnjeg ovde na zemlji, licem u lice sreo se sa Spasiteljem, čuo je Njegovu spasonosnu nauku i bio je svedok čudesnih dela Njegovih. Zbog toga, njegovo srce se ispuni Božanskom mudrošću i Božanskim znanjem, poverova u Istinitog Boga i bi uvršćen u sedamdeset apostola i bi poslan da propoveda Božansko Jevanđelje u svetu.

Zajedno sa Kleopom ukaza mu se Vaskrsli Isus, Gospod naš, na putu za Emaus (Lk. 24). Po silasku Duha Svetoga na apostole, Luka se vrati u Antiohiju i tamo postade satrudnik apostola Pavla, putujući svuda sa njim u Rim, i obraćajući u veru Hristovu Jevreje i neznabošce.

Napisao je jevanđelje na molbu mnogih hrišćana oko 60-te godine, a po mučeničkoj smrti apostola Pavla poče da propoveda Jevanđelje Hristovo i po Dalmaciji, Italiji, Makedoniji i drugim mestima.

Njegovo delo ogleda se i u tome što je živopisao ikone. I to ikonu: Presvete Bogorodice (tri ikone), i ikone svetih apostola Petra i Pavla. Zbog toga se i smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa. Ni starost ga nije mogla sprečiti da putuje Svetom i širi Jevanđelje. Propovedanje je nastavio u Liviji, gornjem Misiru, odakle se vratio u Grčku, gde je nastavio sa obraćenjem ljudi u hrišćansku veru. Napisao je i mnoga dela Apostolska, koja je posvetio Teofilu, knezu Agaje. Upokojio se u 84 godini ovozemaljskog života, kada su ga zlobni neznabožci stavili na muke i obesili o jednu maslinu u gradu Tebi, Hrista radi. Njegove svete mošti prenete su u Carigrad za vreme cara Konstancija, sina znamenitog i svetog cara Konstantina.

Tropar (glas 3):Apostolskih djejanij skazatelja, i evangelija Hristova svjetla spisatelja, Luku prepjetago, neispisana sušča Hristovje cerkvi, pjesanmi svjaščenimi svjatago apostola pohvalim, jako vrača sušča čelovječeskija nemošpči, jestestva nedugi i jazvi duš iscjeljljajušča i moljaščasja neprestano za duši našja.

SVETI PETAR CETINJSKI
(1749-1830) Petar Ⅰ Petrović Njegoš

Sveti Petar, Mitropolit cetinjski rođen 1. aprila 1749. god. u Njegušima od oca Marka i majke Marije, rođene Martinović. Kada je Petru bilo 10 godina, Mitropolit Sava Petrović, stric Petrovog oca Marka, doveo ga je u Cetinjski manastir „da uči knjigu“. U dvanaestoj godini je primio monaški podstrig, u petnaestoj je poslat u Rusiju na dalje školovanje. Kada se 1766. godine upokojio Mitropolit Vasilije, jeromonah Petar se vratio na Cetinje. Vladika Sava ga je ubrzo rukopložio za jeromonaha, a nešto kasnije ga je proizveo u čin arhimandrita. Sa blagoslovom Mitropolita Save 1777. godine odlazi u Rusiju da prikupi pomoć i traži zaštitu svog srpskog naroda. Po upokojenju Mitropolita Save 1781. godine, za njegovog naslednika izabran je Arsenije Plamenac, njegov sestrić, koji je posle tri godine umro. Tada je za duhovnog i svetovnog vladara Crne Gore izabran arhimandrit Petar Petrović. Hirotonisao ga je u episkopa u Sremskim Karlovcima 1784. godine mitropolit Mojsije Putnik. Sveti Petar Cetinjski se posebno zalagao da spreči krvnu osvetu među srpskim plemenima u Crnoj Gori. Dao je prvi pisani zakonik 1796. godine. Napisao je Istoriju Crne Gore do 1711. godine, pohvalu pokojnom Karađorđu Petroviću, nekoliko pesama i preko 260 arhipastirskih poslanica. Posle 46 godina arhipastirovanja prestavio se u Gospodu, u Cetinjskom manastiru, na današnji dan, 1830. godine u 81 godini zemaljskog života. Žitije i Službu Svetom Petru Cetinjskom napisao je 1893. godine beogradski Mitropolit Mihailo na osnovu istorijskih izvora i usmenog kazivanja cetinjskog mitropolita Mitrofana Bana. Mitropolit Petar, prozvan Petar Cetinjski, poštovan je kao svet još za života. Mnogi hramovi širom Srpske Patrijaršije posvećeni su ovom svetitelju. Njegove čudotvorne mošti i danas počivaju u Cetinjskom manastiru.

Tropar (glas 8):Priđite danas, o pravoslavni, da se svečano zaradujemo, i da vidimo svečasne i sveslavne vrline, trudove i podvige, svećnjaka presvetlog iz crnogorskoga kraja, među arhijerejima velikog Petra, mnogohvaljenog pastira i učitelja: Jer ga divnim učini Gospod među Svetima Svojim, istinski netruležnog posle četiri godine iz zemlje ga projavi: Njegovim molitvama, Hriste Bože, spasi duše naše.

Sveti Julijan i Didim Slepac

Sv. Julijan, zvani Pustinjak, beše Persijanac i seljak bez školovanja, ali zbog čistote srca — sasud blagodati Duha Svetoga. Podvizavao se ukraj Eufrata u Mesopotamiji. Imao dar vidovitosti. U sami čas kada pogibe Julijan Odstupnik, sv. Julijan to prozre duhom i objavi učenicima svojim. Njegov savremenik, sv. Didim slepac u Aleksandriji; takođe provide duhom pogibiju Julijanovu; beše na molitvi noću, kada mu dođe glas s neba: „danas je nestalo cara Julijana, izvesti o tome patrijarha Atanasija“. Sv. Antonije Veliki veoma je uvažavao ovoga čudesnoga slepca Didima, koji je imao duh vidovit, i svraćao je kod njega, kad god je iz pustinje dolazio u Aleksandriju, i zajedno s njim Bogu se molio. I sv. Julijan i sv. Didim, divne sluge Božje, upokojili su se posle 362. god.

Božestveni Luka, i uman i učen,
Dragovoljno beše za Gospoda mučen.
Izbeći mogaše poruge i muke,
No svet ne bi im’o velikoga Luke.
Luka mladi vide Božiju Istinu,
Predade se srcem Božijemu Sinu
Sluša Učitelja, gleda Čudotvorca,
I u Njemu pozna svog besmrtnog Tvorca,
Vide Vaskrsloga i govori s Njime,
Čudesa sotvori u Njegovo ime.
I Hristos mu posta jedinstvena radost,
Žrtvova Mu Luka um, blago i mladost.
Kad ostari Luka, mlad Hristom bejaše,
Od Hrista primaše i svetu davaše,
Pa kad svetu dade što mogaše dati
Tad mu svet, po Pismu, nemilošću plati…
O maslini staroj visi starac Luka
S osmejkom na licu, prekrštenih ruka,
Sa neba se pruži ruka samog Hrista
I prihvati dušu Svog Jevanđelista.
Sad u Raju svetlom s drugi apostoli,
Za crkvu se svetu sveti Luka moli.

RASUĐIVANJE

Može li grešnik za deset dana iskajati grehe svoje? Po neizmernom milosrđu Božjem može. U vreme cara Mavrikija beše neki čuveni razbojnik u okolini Carigrada. I u okolini prestonice i u samoj prestonici vladaše strah i trepet od njega. Tada mu sam car Mavrikije posla krst u znak vere, da mu ne će ništa učiniti, ako se preda. Razbojnik primi krst i predade se. Došavši u Carigrad on pade pred noge careve i moljaše za oproštaj. Car održa reč, pomilova ga i pusti ga u slobodu. No odmah po tom razbole se razbojnik teško, i predoseti da mu se približuje smrt. On se poče gorko kajati za sve grehe svoje, i plačevno moliti se Bogu, da mu Bog oprosti kao što mu beše i car oprostio. Mnoge suze proli na molitvi, tako da mu marama kojom suze brisaše beše sva nakvašena suzama. I umre razbojnik posle 10 dana plača i molitve. Iste noći kada on umre vide lekar, koji ga lečaše, u snu viziju čudesnu: kada razbojnik na postelji ispusti dušu, skupiše se oko njega nekakvi crnci sa mnogim hartijama, na kojima behu ispisani gresi umrloga. Tu se javiše i dva svetla anđela. Među njima postaviše se terazije, i crnci veseli metnuše sve one hartije, i njihova strana terazija preteže, jer druga strana beše prazna. „Šta ćemo mi metnuti?“ savetovahu se angeli. „Potražimo neko dobro u životu njegovom!“ I obrete se u rukama jednog angela ona marama nakvašena pokajničkim suzama. Angeli je brzo metnuše na svoju stranu terazija, i njihova strana odjednom preteže sve one hartije. Tada crnci pobegoše žalosno urlajući a angeli uzeše dušu i odneše u raj slaveći čovekoljublje Božje.

SOZERCANJE

Da sozercavam čudo s apostolom Filipom i uškopljenikom (Dela Ap. 8), i to:
1. kako angel uputi Filipa iz Samarije na put u Gazu;
2. kako vide Filip uškopljenika caričinog, objasni mu jedno proročanstvo Isaijino, i krsti ga;
3. kako angel uze Filipa, učini ga nevidljivim za uškopljenika, i prenese trenutno u grad Azot.

BESEDA

o gresima jezika
Rekoh: čuvaću se na putovima svojim
da ne zgriješim jezikom svojim
(Ps. 38, 2)
Greh jezika je najčešći i najbrži greh. Ko u riječi ne pogrešuje, onaj je savršen, veli apostol Jakov (Jak. 3, 2). Kada pokajnik pođe putovima Božjim, t.j. kada počne živeti po zapovestima Božjim, neka se trudi prvo da jezikom ne sagreši. Takvo je pravilo bio postavio sebi i pokajani David. Naročito se rešio bio, da ćuti pred protivnicima svojim: zauzdaću usta svoja kada grešnik stane preda me. Evo prekrasnog pravila za one koji se od greha leče. Kada ga optužuju, on ne odgovara; kada ga klevetaju, on ćuti. U istini, šta pomaže i govoriti razjarenom nepravedniku, koji Boga nema pred sobom? Ako mu o zlu govoriš, još više ćeš ga razdražiti, ako li o dobru, učinićeš ga rugačem svetinje. Pred Pilatom Hristos je ćutao. Zar meni ne odgovaraš? reče mu Pilat. Šta da ti odgovori, kad nemaš uši da čuješ ni razum da razumeš? Gle, ćutanje pravednika pred nepravednikom još može najbolje da utiče na nepravednika. Ostavljen da sam tumači ćutanje pravednika nepravednik ga može protumačiti na korist duše svoje, dok će svaki odgovor, beo ili crn, tumačiti na zlo i na osudu drugoga a na opravdanje sebe. Blago onom ko se nauči jezikom vladati.
O Gospode Isuse Hriste, Bože naš, Ti koji si nam pokazao primerom, kako i kad treba govoriti, pokazao si nam primerom, kako i kad treba ćutati. Pomozi nam Duhom Tvojim Svetim, da ne zgrešimo jezikom. Tebi slava i hvala vavek. Amin.

 

Dan Novi Stari Praznik
sreda 1. oktobar (18.sep) Sveti Evmenije Gortinski; sveta mučenica Ariadna post
četvrtak 2. oktobar (19.sep) Sveti mučenici Trofim, Savatije i Dorimedont
petak 3. oktobar (20.sep) Sveti velikomučenik Jevstatije post
subota 4. oktobar (21.sep) Sveti apostol Kodrat (Odanije Vozdviženja)
neđelja 5. oktobar (22.sep) Sveti sveštenomučenik Foka; sveti prorok Jona
ponedeljak 6. oktobar (23.sep) Začeće svetog Jovana Preteče i Krstitelja
utorak 7. oktobar (24.sep) Sveta prvomučenica Tekla; prep. Simon, sv. Kralj Vladislav i prep. David
sreda 8. oktobar (25.sep) Prepodobna Efrosinija; sveti Sergije Radonješki post
četvrtak 9. oktobar (26.sep) Sveti apostol i jevanđelist Jovan Bogoslov
petak 10. oktobar (27.sep) Sveti mučenik Kalistrat post
subota 11. oktobar (28.sep) Prepodobni Hariton Ispovednik – Miholjske zadušnice
neđelja 12. oktobar (29.sep) Prepodobni Kirijak Otšelnik – Miholjdan
ponedeljak 13. oktobar (30.sep) Sveti sveštenomučenik Grigorije; sveti Mihail Kijevski
utorak 14. oktobar (1.okt) Pokrov Presvete Bogorodice
sreda 15. oktobar (2.okt) Sveti sveštenomučenik Kiprijan; prepodobni Andrej post
četvrtak 16. oktobar (3.okt) Sveti sveštenomučenik Dionisije Areopagit
petak 17. oktobar (4.okt) Sveti Stefan i Jelena (Štiljanović) post
subota 18. oktobar (5.okt) Sveta mučenica Haritina; sveštenomučenik Dionisije
neđelja 19. oktobar (6.okt) Sveti apostol Toma – Tomindan
ponedeljak 20. oktobar (7.okt) Sveti mučenici Sergije i Vakho – Srđevdan
utorak 21. oktobar (8.okt) Prepodobna Pelagija; prepodobna Taisa
sreda 22. oktobar (9.okt) Sveti apostol Jakov; sveti Stefan, Despot srpski (Slepi) post
četvrtak 23. oktobar (10.okt) Sveti mučenici Evlampije i Evlampija
petak 24. oktobar (11.okt) Sveti apostol Filip, đakon; sveti Teofan Načertani post
subota 25. oktobar (12.okt) Sveti mučenici Tarah, Prov i Andronik
neđelja 26. oktobar (13.okt) Sveti mučenik Karp; sveta novomučenica Zlata Meglinska
ponedeljak 27. oktobar (14.okt) +++ PREPODOBNA MATI PARASKEVA – SVETA PETKA
utorak 28. oktobar (15.okt) Sveti sveštenomučenik Lukijan; prepodobni Jevtimije
sreda 29. oktobar (16.okt) Sveti mučenik Longin Sotnik post
četvrtak 30. oktobar (17.okt) Sveti prorok Osija; prepodobnomučenik Andrej Kritski
petak 31. oktobar (18.okt) Sveti apostol i jevanđelist Luka; +++ SVETI PETAR CETINJSKI post

 

Izvor www.alo.rs /Foto Kurir / www.crkvenikalendar.com/http://www.pravoslavnikalendar.iz.rs

 

 

Leave a Reply

x

Check Also

Knjaževac : Časopis „Istok“, broj 10

Novi, jubilarni broj „Istoka“ je sa 220 strana do sada najobimniji. „Istok“ ...