Home / Timocka krajina / Knjaževac / Učenici Knjaževačke gimnazije posetili ovčarsko-kablarske manastire

Učenici Knjaževačke gimnazije posetili ovčarsko-kablarske manastire

poseta

Posle više odlaganja, zbog poplava i lošeg vremena, učenici Knjaževačke gimnazije su na svom jednodnevnom izletu posetili ovčarsko-kablarske manastire u Eparhiji žičkoj i dve gradske crkve u Čačku i Kruševcu. Pored toga, iskoristili su priliku i prisustvovali predavanju Igumana manastira Studenica Arhimandrita Tihona na temu: „Cilj pisanja Nemanjinog žitija”.

Svoje dušekorisno putovanje, u subotu 11. oktobra, započeli smo prisustvom Svetoj Liturgiji u crkvi Lazarici u Kruševcu i obilaskom gradskih zidina starog grada Kruševca. Tako ukrepljeni nastavili smo put ka Čačku i Ovčar Banji.

Od manastira u srpskoj „Svetoj gori”, kako još narod naziva ovčarsko-kablarske manastre, posetili smo prvo manastir Vavedenje koji je ujedno i prvi manastir na koji se nailazi iz pravca Čačka. Posvećen je Vavedenju Presvete Bogorodice i s obzirom na svoj položaj, pored samog puta Čačak – Požega, jedan je od najposećenijih manastira na ovom prostoru.

Sledeći manastir koji smo posetili bio je manastir Balgoveštenje u Ovčar Banji, koji je posvećen Blagovestima. Nalazi se na steni u kojoj je sgrađena hidrocentrala. Tok reke Zapadne Morave je skrenut i prolazi kroz tunel u kome je hidrocentrala ispod samog manastira. Pretrpeo je izvesna oštećenja od miniranja prilikom izgradnje hidrocentrale. U crkvi je sačuvan živopis sa početka 17. veka i u crkvi se nalazi jedan od najlepših ikonostasa iz tog vremena.

Do manastira Nikolje, posvećenog Svetom Nikoli Mirlikijskom čudotvorcu, uputili smo se turističkim plovilom sa vodičem iz Turističke organizacije Grada Čačka koji nam je u toku plovidbe objasnio prirodne karakteristike i istorijske događaje vezane za ovčarsko-kablarsku klisuru i pokazao sve što je moglo da se vidi sa vode. Posebno bih izdvojio isposnicu Svetog Save koja se vidi na jednom delu plovidbenog puta. U manastiru Nikolje, gde je takođe sačuvan živopis, saznali smo da se u vreme prvog i drugog Srpskog ustanka tu sakrivala porodica Miloša Obrenovića i da je u porti manastira grob njegovog najstarijeg sina. U porti se nalazi jedan veli bor koji je star preko 200 godina.

Posle povratka turističkim plovilom do Ovčar Banje, u povratku ka Čačku, posetili smo i manastir Preobraženje. Na tom mestu je sagrađen 1938. godine zalaganjem Svetog Nikolaja Velimirovića koji je i utvrdio tipik manastira. Ovo je jedini manastir na ovim prostorima gde se svakodnevno služi Sveta Liturgija. Ustrojen je kao manastir misionarskog tipa. Okrenut je radu sa ljudima i misionarenju bez ikakve druge ekonomije i svojine van mastirske porte. Inače stari manstir se nalazio sa druge strane reke ali je porušen od strane Srba zbog izgradnje pruge koja je prošla tačno preko oltara manastirske crkve. Ovo je manastir u kome je, po ustoličenju, Njegovo Preosveštenstvo Episkop žički G.G. Justin obavio prvo monašenje u žičkoj Eparhiji, za hramovnu slavu ove godine.

U čačanskoj crkvi Vaznesenja Gospodnjeg nas je dočekao teolog Đorđe Čolović i podrobno objasnio arhitekturu i istorijat crkve i grada Čačka. U Crkvi se nalaze mošti Svetog Teofilakta Arhiepiskopa Ohridskog. Ljubaznošću sveštenika, jereja Mirka Mandića, učenici su mogli da celivaju mošti i bivaju mirosani.

Ovo naše putešestvije započeto blagoslovom Sv. Kneza Lazara na Svetoj Liturgiji u crkvi Lazarici u Kruševcu na najbolji mogući način završili smo prisustvom predavanju Igumana studeničkog Arhimandrita Tihona. Predavanje je bilo organizovano u parohijskoj sali pri Hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku u okviru „Duhovnih sabranja”. Arhimandrit Tihon je u svom predavanju objasnio „Cilj pisanja Nemanjinog žitija”. Predavanje je otvorio i zatvorio crkveni hor Vaznesenjske Crkve u Čačku. U kraćem razgovoru nakon predavanja, Iguman je uputio poziv knjaževačkim gimnazijalcima da sledećom prilikom posete manastir Studenicu.

Galeriju fotogarfija možete videti ovde

 

izvor http://eparhija-timocka.org

Leave a Reply

x

Check Also

Knjaževac : Časopis „Istok“, broj 10

Novi, jubilarni broj „Istoka“ je sa 220 strana do sada najobimniji. „Istok“ ...