Home / Sport / Auto moto sport / U toku Trodnevna Jeep avantura Starom planinom

U toku Trodnevna Jeep avantura Starom planinom

U toku je Trodnevna Jeep avantura Starom planinom pod radnim nazivom – kroz srce lepote (11-13. juli)
Vanredna akcija

Naš prijatelj Vili je u junu 2013. nakon što smo se zaustavili na prevoju ispod Vražje Glave konstatovao „ovamo treba doći sa šatorom“. Tu konstataciju nismo zaboravili, zbog čega će ovo biti drugačija Stara planina od onih koje smo do sada organizovali – boravićemo 24 h dnevno u njenim najlepšim predelima, od Bratkove Strane do Arbinja. 

Bezbrojne kaskade Piljskih vodopada

Umesto usiljenog jurcanja u želji da nekako za obdanice prevalimo rastojanje između dva hotela (kojih u centralnim delovima Stare planine zapravo i nema), biće to praznik za hedoniste koji vape da od prirode dobiju sve što ona može da im pruži, tako što će na njenim najlepšim mestima upoznati i dan i noć, oslušnuti tišinu, osetiti planinski vetar i zaista pronaći iskonski mir. Imaćemo obilje vremena za fotografisanje, od noćnog neba, do izlaska i zalaska sunca, a izuzetnih motiva i kompozicija će biti napretek. Jer, nije Arbinje bez razloga od pasioniranih prirodnjaka proglašeno za najlepšu rečnu dolinu u Srbiji. Neverovatni oblici crvenog korita Dojkinačke reke, vodopadi, raskošne mešovite šume, sve to okruženo vrhovima koji gotovo da dostižu 2000 m, na posetioca ostavljaju utisak boravka u skrivenoj oazi hiljadama kilometara udaljenoj od svakodnevice. To je mesto na koje kada stignete gubite svaku želju da ga napustite. Vreme se zaustavlja i sve sem onoga što vidite prestaje da postoji. Naš cilj ovog vikenda je isključivo da doživimo tu lepotu, za šta ćemo tokom tri dana imati obilje vremena. Evo kako će otprilike proteći naše trodnevno druženje sa Starom planinom…

Pročitajte naš putopis o Staroj planini „Reke kao more“

Pročitajte izveštaj sa naše ture „Vodopadi Stare planine“

Program

Petak, 11. 7.

Kupanje u Temštici

Kupanje u Temštici

Okupljamo se na Daki Petrol pumpi na autoputu u smeru ka Nišu (oko 1 km nakon Bubanj potoka) do 7:00 h, a zatim produžavamo u konvoju na relaciji Beograd – Niš – Pirot (ovde ćemo dopuniti gorivo za ostatak ture). Kretaćemo se brzinom od 105-110 km/h, tako da očekujem da ćemo, sa jednim kraćim zaustavljanjem, u Pirot stići do 11-11:30 h. Nastavljamo prema Temskoj, odakle kreće naša avantura kroz kanjon Temštice i dalje uzvodno Toplodolskom rekom do Toplog Dola.

Krmoljski vodopad

Krmoljski vodopad

Zaustavljaćemo se na više atraktivnih mesta radi kupanja u Temštici ili fotografisanja (na primer, pored Piljskih vodopada, na atraktivnim suženjima u kanjonu, u selu Topli Dol, nad Javorskom rekom, itd.), a satnicu tih zaustavljanja rukovodiće nam samo cilj da se do približno 19 h nađemo na prevoju između Krvavih Bara i Vražje Glave, gde ćemo se ulogoriti prve noći – ponesite tople vreće za spavanje, jer je naš prvi logor na 1750 m nadmorske visine!

Prevoj između Krvavih Bara i Vražje glave

Subota, 12.7.

Nakon buđenja drugog dana ture, potrudićemo se da od mesta na kojem se nalazimo, koje je jedna od najudaljenijih tačaka u divljinama Srbije, uzmemo najviše što se uzeti može.

Penjemo ka Bratkovoj Strani dok za nama ostaju Tri Čuke i Kopren

Penjemo ka Bratkovoj Strani dok za nama ostaju Tri Čuke i Kopren

U Arbinju

U Arbinju

Pre podne je rezervisano za pešačko istraživanje okoline (eventualno možda i šetnju do vrha Tri Čuke, bude li raspoloženja među učesnicima) i foto sesije, a zatim ćemo se lagano spakovati i nastaviti grebenom Bratkove Strane ka Vrtibogu, penjući se na skoro 2000 m visine. Na Vrtibogu, pored Arbanaškog kladenca, napravićemo pauzu za ručak, nakon čega nastavljamo spust najdužim grebenom Stare planine sve do sela Brlog u dolini Dojkinačke reke. Odatle se vraćamo uzvodno prateći rečnu dolinu i stižemo do Arbinja, njenog najlepšeg dela (11 km udaljenog od sela Dojkinci), gde ćemo podići naš drugi logor. Na putu do Arbinja obići ćemo nekoliko vodopada, a u zavisnosti od preostalog vremena i tempa kretanja, odnosno raspoloženja učesnika, možda posetiti i Dojkinački Ponor, redak fenomen u kraškoj dolini koju formiraju dve rečice ponornice na grebenu iznad Dojkinaca. Opet u zavisnosti od raspoloživog vremena, do kraja dana možemo izvesti još jednu šetnju uz reku, do vodopada Tri Kladenca i još par manjih (ako ne stignemo u subotu, ovu šetnju možemo ostaviti za nedelju).

Logor u Arbinju

Logor u Arbinju

Nedelja, 13.7.

Vodopad Tri kladenca

Vodopad Tri kladenca

Ovo je dan koji ćemo u celosti posvetiti lepotama Arbinja i susedne doline Jelovice. Ukoliko u subotu nismo stigli da odemo do vodopada Tri Kladenca, obići ćemo ga u nedelju ujutro, a zatim se vraćamo do logora, pakujemo stvari i spuštamo konvoj do ušća Jelovice u Dojkinačku reku. Obilazimo Vrelo, a zatim produžavamo uzvodno Jelovicom dokle je moguće na točkovima, da bismo odatle nastavili pešice u nameri da stignemo do Koprenskog vodopada, najvišeg u Srbiji (kaskadni, preko 100 m visine). Ovaj poduhvat će nam verovatno oduzeti poprilično vremena, tako da ćemo dalji program dnevnih aktivnosti upravljati prema tome koliko je vremena preostalo. Ukoliko ga bude bilo dovoljno, obići ćemo i kanjon Rosomače (Rosomačke lonce) i crkvicu u pećini u Rsovcima.

Na kraju dana vraćamo se ka Beogradu asfaltom preko Basare ka Pirotu, zatim magistralom kojom smo u petak i doputovali. Zajednička večera u Sićevačkoj klisuri, u gostima kod našeg člana Tome Gerova.

Smeštaj i ishrana

Kamp visoko na Staroj planini

Kamp visoko na Staroj planini

Ovo je kamperska tura, što znači da vam je za učešće u njoj potrebna kompletna lična kamperska oprema (krovni ili klasičan šator, odnosno džip prilagođen spavanju u njemu, kompletan pribor za logor – spremanje hrane, paljenje i održavanje vatre, sekirica, ašov, itd.). Ponesite tople vreće za spavanje, jer na visinama iznad 1000 m na kojima ćemo obe noći spavati (prve na oko 1750 m, a druge na oko 1200 m) čak i usred leta noćna temperatura se ne retko spušta ispod desetog podeoka na celzijusovoj skali.

Ishrana tokom ture nije obezbeđena, a s obzirom da ćemo na prvi ugostiteljski objekat nakon što u petak prođemo selo Temska naići tek u nedelju posle podne, potrebno je da svu hranu i piće koje će putnici vašeg džipa tokom ture konzumirati ponesete sa sobom (tek nakon završene ture na putu prema Beogradu imamo zajedničku večeru u restoranu u Sićevačkoj klisuri na poziv našeg člana Tome Gerova). Za razliku od nekih drugih planina, Stara je prepuna vode, ali kada se kampuje dobra je praksa uvek imati sa sobom jedan ili više kanistera od 5 l pitke vode.

Na vrhu Tri Čuke

Na vrhu Tri Čuke

 

Karakteristike ture

Težina: srednja, sa povremenim kraćim teškim elementima (ne preporučujemo vozila sa slabim klirensom bez reduktora, kvalitetnije AT ili MT gume poželjne)

Grebanje: na većem delu trase ga nema, ali će ga biti u umerenom stepenu u završnici spusta ka selu Brlog u subotu (ukoliko vam smeta, preporučujemo da na vozila stavite zaštinu silikonsku foliju)

Karakter: karavanska vožnja kombinovana sa kraćim i dužim pešačkim izletima (opciono, ukoliko nameravate da se upuštate u duže šetnje ponesite kvalitetniju planinarsku obuću). Česta zaustavljanja.

Beskrajni visokogorski pašnjaci Bratkove Strane preko kojih ćemo preći

Beskrajni visokogorski pašnjaci Bratkove Strane preko kojih ćemo preći

 

Kotizacija

Troškovi vođenja i organizacije (po vozilu) – 6.000 dinara

Iznos treba uplatiti na račun broj 265-6130310000117-59 (Raiffeisen banka) korisniku Jeep Club Srbija, Kraljice Marije 45, Beograd, sa svrhom uplate „Stara planina 2014″.

Prijave za učešće u ovom putovanju šalju se isključivo korišćenjem formulara ispod – telefonske ili prijave putem foruma ili fejsbuka nisu zvanične i ne evidentiraju se dok ne primimo validan prijavni formular.

Pravo učešća u programu imaju isključivo članovi Jeep Club Srbija i vlasnici Prijatelj + kartice, kao i pojedinci zainteresovani za učlanjenje koji do sada nisu iskoristili jednokratnu pogodnost probnog članstva.http://www.jeep-club.rs

 

Leave a Reply

x

Check Also

Uređenje Trga u Knjaževcu (Foto & Video)

– – U Knjaževcu je u toku rekonstrukcija keja i trga Dimitrija ...