Home / Drugi pišu / U subotu Vas Šljivik vodi u Knjaževac

U subotu Vas Šljivik vodi u Knjaževac

Škola folklora Doma kulture KOLO

Škola folklora Doma kulture KOLO na snimanju polufinalne emisije Šljivik!

U četvrtoj  sezoni srpske muzičke „Etnovizije“ koja se emituje subotom od 20 časova , na Drugom programu RTS-a,   tragajući za Čuvarima narodne baštine predstaviće se  grad poznat po lepim mostovima, otmenom imenu i dobrom vinu. Ovaj put, u potrazi za muzičkim izvorima, Šljivik vas vodi u Knjaževac.

Već par meseci  Šljivik je  pozornica najtalentovanijih izvođača u borbi za titulu „Čuvara narodne tradicije“. U novoj sezoni emisije izvorne pesme svirke i igre – „Šljivik“, predstaviće se muzička i igračka tradicija Goraždevca na Kosovu i Metohiji, Pančeva, Prijepolja, Topole, Sremske Mitrovice, Knjaževca, od gradova iz okruženja predstaviće se Istočno Sarajevo, a prvi put pojaviće se jedan evropski grad sa najviše iseljenika iz Srbije – Beč.

Knjaževac se nekada zvao Gurgusovac. Narodna legenda kaže da je ovo ime dobio po pesmi golubova grivaša. A, pored jedinstvene pesme golubova, ovaj grad i okolinu odlikuju pesme takozvanih pevica, bez kojih u prošlosti nije moglo da prođe nijedno veselje. U kategoriji „Izvorne pevačke grupe“ takmiče se dva ženska pevačka dueta. Oba iz okoline Svrljiga. Dve Maline, iskusne pevačice iz sela Prekonoge, protiv kombinacije mladosti i iskustva oličene u duetu „Beloinje“ iz istoimenog sela.


 

U ovom kraju gajde su nekada bile najrasprostranjeniji instrument. Sve do kraja šezdesetih godina, dobar gajdaš je mogao da živi od svirki na raznim veseljima. Međutim, medijska ekspanzija svakojakog novokomponovanog zvuka, slistila je dugu tradiciju. Ali naši takmičari ipak i dalje sviraju na ovom drevnom instrumentu. Jordan Vasiljević iz Štipine na dvoglasnim i Jovan Jovanović iz Prekonoge na troglasnim Svrljiškim gajdama, samo na trenutak će biti protivnici. Bez obzira na njihovu svirku, oni su već pobednici.

Takmičari u kategoriji „Vokalnih solista“ su afirmisani pevači poznati kako u Knjaževcu, tako i u susednoj Bugarskoj. U borbi za prolaz među osam najboljih pevača u ovogodišnjem takmičenju slušaćemo Branku Stanojević i Nikolu Brankovića.

Karakteristično kolo istočne Srbije je Rumenka, a u ovom kraju postoje čak dve verzije ovog kola: Svrljiška i Timočka. Nekada su kola igrala uz pratnju gajdaša, a u Knjaževcu i uz pratnju trubačkih orkestara. U kategoriji „Narodnih igara“ predstaviće se KUD „Kolo“ Kulturnog centra iz Knjaževca i Izvorna grupa „Derven“ iz Svrljiga.

Sve učesnike – takmičare u Šljiviku ocenjuje tročlani stručni žiri u sastavu etnomuzikolog dr Dimitrije Golemović, koreograf Radojica Kuzmanović i pevačica i urednik u Radio Beogradu Biljana Krstić.

Voditelji i domaćini emisije su Jelena Jovičić i Aleksandar Srećković Kubura, koji i sami neguju ljubav prema izvornoj muzici i igri, nekada znaju i da zaigraju sa našim takmičarima.

Šljivik je ovog puta ugostio dve autentične vokalne solistkinje. Naše specijalne gošće su za zvučni arhiv Radio Beograda snimile mnoge poznate i manje poznate pesme sačuvavši ih od zaborava. Stare izvorne pesme pevaju sa dušom a u Šljiviku će nastupiti kao duet i izvesti staru pesmu iz ovog kraja: Vesna Ilić Dimić i Biljana Petković.

Autori i urednici emisije su Svetlana Azanjac i Dušan Šukletović, scenarista emisije i reditelj reportaža je Slobodan Simojlović a reditelj emisije je Darko Kamarit.

Gledajte Šljivik subotom od 20 časova, a reprizu nedeljom od 15 časova na RTS 2. Ostalo je da upoznamo muzičku zaostavštinu još jednog kraja, a onda počinjemo sa četvrtfinalnim emisijama.


izvor RTS /Knjaževačke vesti

Leave a Reply

x

Check Also

Knjaževac : POČELA „ČITAONICA IGRAONICA“

Na Dečjem odeljenju Narodne biblioteke „Njegoš“ počela je realizacija edukativno zabavnog programa ...