Home / Drugi pišu / U Knjaževcu obeležen Dan planete zemlje

U Knjaževcu obeležen Dan planete zemlje

 U Knjaževcu obeležen Dan planete zemlje

Učenici i nastavnici OŠ“Dimitrije Todorović – Kaplar“ juče su obeležili  Međunarodni Dan planete Zemlje – 22. april.Tom prilikom je sa delegacijom iz Slovenije ostavren dogovor o saradnji, dok su učenici gledali filmove o zaštiti životne sredine.

Mladi Kaplarovci – učenici IV/2 i učenici sa smetnjama u razvoju VI i VII razreda snimili su 10 kratkih filmova iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine, koje su učenici nižih razreda imali prilike da odgledaju uz poruku da je samo jedna planeta Zemlja i da je moramo sačuvati od zagadjenja za budućnost.

Uz diskusiju nastavnika i učenika nakon proekcije filmova, deca su imala prilike da razmene svoja znanja o zaštiti životne sredine, kao i to gde i kao se ona uništava.

Inače Međunarodni Dan planete Zemlje – 22. april –  obeležen je juče  širom sveta različitim manifestacijama u cilju skretanja pažnje gradjanima na značaj očuvanja prirode i sprečavanja negativnih posledica po životnu sredinu.Cilj obeležavanja tog datuma je upozorenje na opasnosti koje prete životu na Zemlji, ekosistemima i urbanim zonama, usled razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrevanja i klimatskih promena.
„Obeležavanje Dana planete Zemlje podrazumeva da svaki pojedinac svojim primerom, nekom svojom akcijom ili konkretnim delom doprinese očuvanju planete Zemlje, poput čišćenja smetlišta, sadnje drveća, vožnje bicikla umesto automobila, da se svi zajedno potrudimo da ucinimo našu zemlju lepšom i boljom i ostavimo budućim pokoljenjima“, rekla je povodom obeležavanja tog dana ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite žvotne sredine pozvalo je sve gradane da ličnim primerom u svom okruženju doprinesu podizanju svesti i edukaciji o problemima zaštite životne sredine.
Ovaj značajan datum se obeležava kako bi svetska populacija postala svesna svoje odgovornosti prema planeti na kojoj živi i tako smanji negativan uticaj na životnu sredinu, navodi se u saopštenju ministarstva.
Dan planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine u SAD, nakon ekološke akcije, a obeležava se širom sveta od 1992. godine kada je na Konferenciji Ujedninjenih nacija o životnoj sredini u Rio de Žaneiru ustanovljen dugoročni Program za promociju održivog razvoja.
Širom sveta, ali i u Srbiji se danas organizuju brojne akcije i manifestacije koje za cilj imaju podizanje nivoa ekološke svesti, edukovanje i motivisanje gradjana da se aktivno ukljuce u borbu za ocuvanje planete Zemlje.
Stručnjaci upozoravaju da je pored industrijskog i tehnološkog razvoja, čovek svojim delovanjem doveo do dramatičnog zagadjenja životne sredine.
Biolozi upozoravaju da je veliki broj biljnih i životinjskih vrsta širom sveta pred izumiranjem, što ozbiljno dovodi do narušavanja čitavog ekosistema i biološke raznovrsnosti.
Kao ključne uzroke izumranja vrsta, biolozi navode uništavanje staništa ljudskom aktivnošcu, nekontrolisanu eksploataciju svih izvora Zemlje i njenog biljnog i životinjskog sveta kao i zagadenje životne sredine.
Dan planete će, nizom akcija i manifestacija biti obeležen i u Srbiji, pa će tako u Beogradu biti održana tribina „Kako se suočiti sa posledicama klimatskih promena?“ na kojoj će biti reči o globalnom zagrevanju, uticaju klime na život, energetiku, ekonomiju, urbanizaciju i poljoprivredu.
Takodje, u prestonici će biti organizovan i Medjunarodni naučni skup „Životna sredina i adaptacija privrede na klimatske promene“ koji je namenjen stručnjacima iz domena žaštite životne sredine.
Dan planete će u Beogradu biti obeležen i akcijom „Očistimo zvezdarsku šumu“ u kojoj će učestvovati osnovci viših razreda škola sa teritorije opštine Zvezdara i studenti Geografskog fakulteta.
Ambasada SAD će dan Planete Zemlje obeležiti akcijom cišćenja javnog prostora i na taj način skrenuti pažnju javnosti, a posebno mladih, na zaštitu životne sredine.

 Izvor Knjaževačke vesti /Tanjug /Foto Gordana Janevska

Leave a Reply

x

Check Also

Knjaževac : POČELA „ČITAONICA IGRAONICA“

Na Dečjem odeljenju Narodne biblioteke „Njegoš“ počela je realizacija edukativno zabavnog programa ...