Home / Timocka krajina / Boljevac / Tupižnica : Sandrin uspon u čast donora

Tupižnica : Sandrin uspon u čast donora

Sandra Živković

Sandra Živković

U Srbiji još nema ni dovoljno potpisnika donorske kartice, a ne radi se ni dovoljno transplantacija. Zbog toga su i poruke onih koji žive zahvaljujući transplantaciji izuzetno važne. Sandra Živković već dve godine diše punim plućima, zahvaljujući svom donoru u čiju čast organizuje uspon – osvajanje Tupižnice.

Da li je 40 dana dovoljno da se pripremite ako želite da osvojite planinski vrh na 1.165 metara i pređete 14 kilometara. Sandra Živković kaže da jeste. A ako to tvrdi neko ko je u tome uspeo samo godinu dana nakon transplantacije pluća, onda je sigurno u pravu. Tada je njen uspon trajao oko pet sati, sada veruje da će biti brža.

Sandra kaže da je godinu dana posle transplantacije odlučila da shodno svojim interesovanjima i ljubavi prema planinarenju organizuje uspon u čast svog donora.

 

„Prošle godine to je bilo samo u prisustvu najbližih prijatelja i poznanika. Nadala sam se da će se to i ove i svake naredne godine podići na malo viši nivo. Ove godine će biti pozvana sva planinarska društva iz Srbije, a usponu mogu da prisustvuju i oni koji nisu planinari, a ove godine uspon će podržati i Ministarstvo zdravlja i RTS“, istakla je Sandra.

Treba osvojiti Tupižnicu, planinu između Knjaževca i Boljevca. Uspon počinje 12. septembra iz sela Bučja, odakle je Sandrin otac.

„I pored samog cilja – da se popnemo na vrh planine – ovaj uspon će imati i poseban cilj da, kroz odavanje počasti osobi čijim plućima ja sada dišem i zahvaljujući kojoj sam živa, širimo svi zajedno svest o značaju zaveštanja organa i samoj transplantaciji kao operaciji“, dodaje Sandra Živković.

Dvadesettrogodišnja Sandra završava fakultet, planira da diplomira naredne godine, a pošto voli seoski turizam, želja joj je da se posveti promovisanju rodnog kraja.

Do tada, učestvovaće u promociji programa transplantacije i Udruženja za borbu protiv cistične fibroze, bolesti zbog koje su stradala njena pluća.

Pogledajte video prilog RTS -a

Izvor RTS

Leave a Reply

x

Check Also

Koncert ansambla KOLO – 4.oktobra

Dom kulture Knjaževac u subotu 4.novembra organizuje koncert ansambla KOLO. Početak koncerta ...