Home / Timocka krajina / Knjaževac / Trijumf Vinarije „Jović“ iz Knjaževca (Foto) –

Trijumf Vinarije „Jović“ iz Knjaževca (Foto) –

Jovici
Svečanim proglašenjem pobednika i dodelom nagrada najboljim vinarijama za kvalitet vina izloženih na 11. Međunarodnom sajmu meda i vina u Negotinu, završena je ovogodišnja dvodnevna manifestacija, koja je okupila više od 120 izlagača iz Srbije i inostranstva.
 

Na nedavno završenom međunarodnom sajmu vina i meda u Negotinu, vinarija Jović je ostvarila veliki uspeh i osvojila dve zlatne medalje za Rose Dionizije 2015 i Sauvignon blank 2014, Sauvignon blank je takođe proglašen za apsolutnog pobednika sajma. Ovo je veliki uspeh vinarije, a i našeg kraja uopšte znajući da Negotinska krajna važi za jednog od vodećih proizvođača kvalitetnih vina u Srbiji.

 

U kategoriji belih vina, zlatnu medalju je dobila Vinarija „Jović“ iz Knjaževca za Sovinjon blank iz 2014. godine. Uglednoj knjaževačkoj vinariji je pripalo i zlato za Roze iz 2015, u kategoriji roze vina. Zlatom se okitila i Vinarija Manastira Bukovo za Kaberne sovinjon iz 2013, u kategoriji crvenih vina. Vinarija “Ravnica“ iz Inđije dobitnik je srebrne medalje za svoj Crni bermet iz 2015. koji je proglašen za najbolje desertno vino Sajma. Nagrade najboljima uručio je Jovan Milovanović, predsednik Opštine Negotin koja je i pokrovitelj Sajma.

Stručni žiri u sastavu: profesor dr Aleksandar Petrović, predsednik komisije, kao i diplomirani inženjeri Đurđa Katić i Maja Popović titulu apsolutnog pobednika 11. Međunarodnog sajma meda i vina u Negotinu dodelili su ravnopravno Vinariji Manastira Bukovo i knjaževačkoj vinariji braće Jović.

Vinarija “Vinzu mare” iz Rumunije dobitnik je nagrade za najbolje uređeni štand na Sajmu.

Za titulu najboljeg nadmetala su se 73 vina, od kojih 16 u kategoriji belih, 36 u kategoriji crvenih, 13 u kategoriji rozea i osam u kategoriji desertnih vina. Žiri je doneo odluku da osam uzoraka vina ne oceni zbog plastične ambalaže.
Da je Sajam, čiji su organizatori Turistička organizacija opštine Negotin, Društvo pčelara “Hajduk Veljko” i Udruženje proizvođača vina sa oznakom geografskog porekla „Negotinska Krajina“ i ove godine opravdao očekivanja pokazao je i sadržajan program, od koncerata beogradskih “Stubova pop kulture”, knjaževačkog “Drim benda”, “Negotinskih kavaljera”, popularnog Aca Pejovića  do veoma uspešnih promocija knjige “VinoGrad”, prof. dr Zorana Đukanovića i predavanja “Iskorišćavanje pčelinje paše” dr pčelarstva Gorana Jevtića i “Hrana i vino” Đurđe Katić, potpredsednice Udruženja somelijera Srbije.

Dvodnevni program Sajma uveličali su svojim nastupima i etno grupa “Marinike” i “Ajduci” pod upravom Danijele Stojkić Marković, mlada operska diva Aleksandra Radukanović uz klavirsku saradnju Milje Videnović i nastup Radomira Veličkovića Surija, prvog župskog viteza vina i majstors dva viteška reda.

 


Leave a Reply

x

Check Also

Knjaževac : POČELA „ČITAONICA IGRAONICA“

Na Dečjem odeljenju Narodne biblioteke „Njegoš“ počela je realizacija edukativno zabavnog programa ...