Home / Drugi pišu / TO Knjaževac na 11. Međunarodnom Sajmu meda i vina (Foto)-

TO Knjaževac na 11. Međunarodnom Sajmu meda i vina (Foto)-

Sajam meda i vina

Turistička organizacija opštine Knjaževac učestvovala je na 11. Međunarodnom Sajmu meda i vina – „Oni vide med i vino“ koji je svečano otvoren 11. maja na Gradskom trgu u Negotinu. Tokom 2 dana trajanja manifestacije predstavilo se osamdesetak izlagača iz Srbije, Bugarske, Rumunije i Makedonije koji su prezentovali   vina,  proizvode od meda, lekovitog bilja, suvenire, kao i narodne rukotvorine.

Od samog početka sajam je zamišljen da promoviše i prezentuje vinski turizam, jer je Negotin kao vinogradarski kraj poznat po dobrim vinima i očuvanim pimnicama u kojima se proizvodilo i čuvalo vino. Pored vina, ovaj kraj je poznat i po proizvodnji kvalitetnog meda i proizvoda na bazi pčelinjih proizvoda. Upravo zbog kvaliteta, med sa ovih prostora veoma je tražen i cenjen na domaćem, ali i na inostranim tržištima.

Opština  Knjaževac je i ove godine imala svoje predstavnike kako u revijalnom, tako i u takmičarskom delu. Na sajmu su učestvovali vinarija Jović iz Potrkanja, vinarija Urošević iz Ravne, pčelarstvo Vučković, pčelarstvo Milošević, proizvođači aronije “PG Janković” iz Vitkovca kod Minićeva, kao i proizvođač suvenira  Nebojša Milošević  – Rotor.

U takmičarskom delu Vinarija Jović je osvojila:    I mesto za bela vina: Sauvignon blanc 2014  ; I mesto za rose vina: Rose Dionizije 2015; II mesto za crvena vina: Cabernet Sauvignon 2013  dok je apsolutni pobednik sajma vina, po oceni žirija belo vino Sauvignon 2014. Ovo je još jedan izuzetan  uspeh za knjaževački vinarski rejon, koji je, jedini registrovani vinarski rejon sa geografskim poreklom u Srbiji i Evropi.

U zabavnom delu programa nastupio je muzički sastav “Dream band” iz Knjaževca, kao i poznati pevač Aco Pejović.

 

Sajam meda i vina

– Izvor toknjazevac.org.rs

Leave a Reply

x

Check Also

Knjaževac : POČELA „ČITAONICA IGRAONICA“

Na Dečjem odeljenju Narodne biblioteke „Njegoš“ počela je realizacija edukativno zabavnog programa ...