Home / Istorijski dogadjaji / Sutra pocinje 49 sabor u GUCI – jeste li spremni

Sutra pocinje 49 sabor u GUCI – jeste li spremni

Guča se sprema za sabor


Guča — Sutra po  49. put u Guči će se okupiti najbolji trubački orkestri iz Srbije, ali i inostranstva.Sabor trubača je manifestacija koja, osim takmičarskog dela, ima i festivalski karakter, koji iz godine u godinu privlači veliki broj gostiju iz zemlje, ali i stranaca.

Organizatori ove godine očekuju rekordnu posetu, jer je ulaz besplatan, a kako lokalna vlast nije podizala cene za takse, nadaju se da će i ugostitelji imati ne saborske, već cene koje odgovaraju ekonomskoj krizi.Iako u Guči ima nešto više od 2000 žitelja, ovo malo mesto tokom Sabora trubača primi i preko pola miliona posetilaca. Ovih dana meštani dovršavaju sređivanje smeštajnih kapaciteta za goste, koji tokom festivala trube, u ovoj varošici, odluče da provedu nekoliko dana. Slobodanka Gavrilović dočekuje goste još od prvog sabora.

“Dom kulture nam plaća prenoćišta, a ljudi koji dolaze, tako ih dočekujemo, kao svoju rodbinu”, priča Slobodanka.

Iako imaju plaćeno isključivo prenoćište, gosti često imaju priliku da upoznaju u potpunosti gostoljubivost Gučana. Mladena Obradović kaže da domaćini umeju goste da iznenade i punim pansionom.

“Poslužimo slatko, kafu, to svakako svakog gosta. Ako žele doručak, ručak, mi to u dogovoru sa njima radimo. Mislim, a i poslužimo bez toga, ako ne traže, poslužimo svoje specijalitete”, navodi Mladena.

Direktor centra za kulturu, sport i turizam u Guči Adam Tadić kaže da će od ove godine isključivo kategorisana domaćinstva imati pravo da primaju goste, kako bi se izbegli loši primeri iz prošlosti.

“Imali smo jedan problem prošle godine, da je turistička inspekcija krenula u kontrolu i zatekla ogroman broj domaćinstava bez kategorizacije. I veliki broj, nekih 50 domaćinstava je kažnjen, na predlog turističke inspekcije. Sama taksa za kategorizaciju je svega 1.200 dinara i ona važi 5 godina”, ističe Tadić.

Cena smeštaja kreće se od 20 evra, u zavisnosti od kategorije.

I dok ambasadori i važniji inostrani gosti spavaju u hotelu As u Guči, mnogi su pre Sabora rezervisali smeštaj u hotelima u okruženju.

Primera radi u Požegi u hotelu i ove godine najviše rezervacija je za goste iz Slovenije.

Iako su smeštajni kapaciteti spremni, mnogo gostiju naspavaće se tek po završetku Sabora, jer im je na prvom mestu nazaboravni provod.

Izvor: B92Trubama protiv svinjskog gripa

Tridesetak dana pred početak trubačke fešte u Guči, iz prestonice trube poručuju da će učiniti sve da se ne ispuni upozorenje epidemiologa prema kome bi Sabor koji se održava od 5. do 9. avgusta „mogao da doprinese širenju gripa u Srbiji“. U šali – u Guči kažu da će 500 truba biti dovoljno da oduvaju grip iz Dragačeva, u zbilji – upozorenje epidemiologa ozbiljno je shvaćeno, pa organizatori poručuju da će biti preduzete sve mere predostrožnosti.
U varošicu pristižu rezervacije iz Amerike, Australije, Slovenije, Bugarske, Francuske, Poljske, Nemačke, Austrije, Republike Srpske, a najavljena je i grupa Hrvata.
Prema najavama i rezervacijama, u Guči se nadaju da će svetska ekonomska kriza i strah od širenja novog gripa ove godine ipak zaobići Guču. Organizatori iz Centra za kulturu kažu da će i primamljivim cenama učiniti sve da privuku što veći broj gostiju. Tako će ove godine gosti u restoranima moći da dobiju doručak, ručak i večeru za 12 evra, dok je pun pansion u okolnim selima 20 evra. Cene smeštaja u samom gradiću, u užem centru su od 25 do 30 evra za noć, dok se krevet na periferiji može naći i za 12 do 15 evra.

Nastupom trubača i frulaša, u Boljevcu je sinoć završena 39. smotra narodnih običaja i izvornog stvaralaštva pod nazivom Crnorečje u pesmi i igri. Za najbolji orkestar proglašeni su “Timočani” iz Knjaževca a za prvu trubu – Milan Milijić iz knjaževačkog orkestra “Zlatne trube”. Oba ova orkestra izborila su plasman za republičko takmičenje trubača u Guči, u kategoriji seniora, dok je učešće, među omladincima, izborio Dragan Kadić iz Despotovca. Održana su i predtakmičenja frulaša i folklornih ansambala za republičke smotre u Mionici i Topoli.


“Timočani” iz Knjaževca spremni za GUCU

Leave a Reply

x

Check Also

Javna akcija CKR : Dečja prava u priči i praksi ( Foto & Video)

Povodom realizacije projekta „Dečija prava u priči i praksi“ Centar za kreativni ...