Home / Timocka krajina / Knjaževac / Sutra Dan izazova u Knjaževcu –

Sutra Dan izazova u Knjaževcu –

Dan izazova

Sportska manifestacija Dan izazova biće održana u sredu, 25. maja, u Knjaževcu, najavili su danas organizatori.

Ova manifestacija obeležava se u celom svetu, a simbolični protivnik Knjaževcai biće Beogradska opština Grocka.

Cilj  akcije je  da se u sredu, 25. maja, što veći broj sugrađana, bar na 15 minuta, uključi u neku fizičku aktivnost.

Centralni sportski događaj ove nedelje, ne samo u Knjaževcu, već i širom Srbije, biće “Dan izazova”, koji se održava svake poslednje srede u maju mesecu, još od 1994. godine. Koordinaciju ovog događaja vodi TAFISA (Evropska organizacija za Međunarodni Sport za sve).

Ovo je najmasovniji sportski događaj na planeti u kome učestvuje oko 60 miliona ljudi u više od 70 država. U Srbiji je u akciju uključeno preko 100 gradova koji se međusobno takmiče ko će animirati što veći broj građana da se bar na 15 minuta bave nekom sportskom ili rekreativnom aktivnošću.

Princip takmičenja je da se određuju gradovi-rivali približno jednaki po broju stanovnika, a računa se procenat učesnika u sportskim, odnosno rekreativnim aktivnostima. Žrebom je određeno da rival Knjaževcu ove godine bude Grocka, a iz knjaževačke Asocijacije “Sport za sve” najavljuju da će se sutra u “Dan izazova” uključiti veliki broj predškolaca i osnovaca. Poziv da se priključe akciji upućen je svim sugrađanima.

 

„SVETSKI DAN IZAZOVA“ (Challenge Day) održava se svake godine poslednje srede meseca maja u celom svetu. Koordinaciju ovog najmasovnijeg sportskog događaja na planeti vodi TAFISA (Evropska organizacija za Međunarodni Sport za sve) i najrazličitijim programskim sadržajima animira oko 70 država sa učešćem preko 60 miliona sportista, rekreativaca i zaljubljenika u fizičku aktivnost.
U Srbiji, akcija se održava od 1994. godine i organizuje je Asocijacija Sport za sve Srbije u oko 100 gradova/opština, pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Sportskog saveza Srbije. Opštine i gradovi međusobno se takmiče u pet kategorija (nacionalna i međunarodna konkurencija). Promoviše se fizička aktivnost (u trajanju od najmanje 15 minuta) radi zdravlja, bez obzira na polne, rasne, socijalne, ekonomske i druge različitosti. Kroz široku lepezu sadržaja, ukazuje se na neiscrpnost infrastrukturnih objekata i zelenih površina za realizaciju svakog od kreiranih sadržaja, uz ambiciju da to postane svakodnevna potreba građana brojnih lokalnih zajednica.

 Leave a Reply

x

Check Also

Uređenje Trga u Knjaževcu (Foto & Video)

– – U Knjaževcu je u toku rekonstrukcija keja i trga Dimitrija ...